Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OiV_1-6.docx
Скачиваний:
201
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

54. Характеристики тактильних відчуттів.

Дотикові відчуття. Шкіра реагує на фізичні вла­стивості об'єктів і поверхонь. Через неї людина отримує інформацію про те, з чим вона безпосередньо контак­тує, - властивості об'єктів і поверхонь, яких торкаєть­ся і які торкаються її. Вона відчуває тепло, холод, а також маслянистість, тягучість, вологість, шорсткість, гладкість, лоскіт, сверблячку, вібрацію тощо. Торкаю­чись різних об'єктів, розпізнає їх об'ємні (тривимірні) характеристики, приймає рішення на основі тілесних відчуттів - тактильної (отриманої шкірою) і кінесте­тичної (отриманої від м'язів, сухожиль, суглобів паль­ців і кистей рук) інформації.

Найрозвиненіші дотикові відчуття на кінчиках паль­ців, губах і язиці. Вони виникають через подразнення нервових клітин Мейснера (тільки у формі диска) і Пучіні (тільки у формі цибулин), що є у шкірі. Одні з них подразнюються тиском, інші - дотиком. Збуджен­ня у цих клітинах передається через спинний мозок у задню частину центральної борозни тім'яної ділянки кори головного мозку. Дотикові відчуття пов'язані з руховими, тільки за єдності настає відчуття поверхні предмета. Важливу роль вони відіграють у трудовій діяльності.

Рецептори шкірного відчуття не зосереджені в одній, чітко окресленій сенсорній структурі (сітківка - для зору, вушна раковина - для слуху). Вони розміще­ні майже по всьому шкірному покриву і не тільки сприймають відчуття, а й виконують інші функції. Втрата шкірної чутливості спричинює втрату здатності рухатися (не відчуваючи поверхні, неможливо зробити найпростіші рухи), розмовляти (анестезія язика, рота, губ) тощо. Сприймання шкірою інформації відбувається вна­слідок безпосередньої механічної стимуляції поверхні тіла або термічної стимуляції її джерелом теплової енергії. Така інформація сприймається через шкіру, волосся і нігті. Механічна стимуляція шкіри сприймається спеці­алізованими рецепторами - механорецепторами. Нервові волокна, пов'язані з ними, передають нейронний імпульс головному мозку провідними шляхами спинного. Чутливість різних ділянок шкіри до подраз­ників неоднакова. Одні сильніше реагують на тиск, інші - на тепло, холод, біль тощо.

Дотик може бути пасивним (людина не контролює сприйняття стимуляції, коли їй на шкіру кладуть різні об'єкти) і активним (активний контроль сприймання стимулів, наприклад при підніманні об'єктів). Найчутливіші до тактильної стимуляції частини тіла, які вико­нують «дослідницьку» роль, - пальці, кисті рук, певні ділянки рота і кінчик язика, а також шкіра ніг, перед­пліч і тулуба. Пальці винятково чутливі до точкових подразників і мають дуже низький поріг тактильної чутливості, тому деякі активні дотики ними є джерелом різноманітної складної інформації. На цьому ґрунтується система Брайля - алфавіт для сліпих. Переміщуючи палець по шорсткуватих сторінках, знайома з цією системою людина може прочитати за хвилину 20 слів (середня швидкість читання зрячих людей - 250 слів).

Тривалий монотонний тиск або дотик призводить до зниження, навіть втрати шкірної чутливості: настає адаптація до дотику. Наприклад, потрібно небагато часу, щоб не відчувати тиску ремінця від годинника на зап'ясті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]