Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реклама як особливий вид діяльності.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

10 Класифікаційні підходи до реклами за: способами впливу; характером впливу.

За способом впливу: зорова (вітрина, світлова, друкована); слухова (радіореклама, реклама телефоном); зорово-нюхова (ароматизована листівка); зорово-слухова (теле-, відео- та кінореклама).

За характером впливу на аудиторію:

  • жорстка (за формою нагадує агресивний тиск на покупця з метою спонукання до купівлі товару);

  • м'яка (не лише повідомляє про товар, а й створює навколо нього сприятливу атмосферу; на відміну від жорсткої розрахована на триваліший термін впливу).

11 Реклама в системі маркетингових комунікацій.

Маркетингова комунікація охоплює будь-яку діяльність підприємства, спрямовану на інформування, переконання, нагадування споживачам та ринку в цілому про свої товари і свою діяльність.

Одне з центральних місць в системі маркетингових комунікацій займає реклама.

Реклама – це спеціальна інформація про осіб чи продукцію, яка розповсюджується у будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку].

Реклама - найдорожчий елемент комплексу маркетингових комунікацій. Від того, наскільки правильно будуть визначені цілі реклами, обрані кошти розповсюдження, розроблені рекламні звернення з урахуванням цільової аудиторії та багато чого іншого залежить кінцевий результат рекламних заходів, окупність вкладених коштів та отримання того ефекту, на який розраховує підприємство. Отже для того, щоб зусилля і витрати принесли необхідний результат, необхідний системний і комплексний підхід до здійснення рекламної діяльності.

Основні комуникативні характеристики реклами:

  • Неособистий характер. Комуникативний сигнал поступає до потенційного покупця не особисто від продавця рекламованого товару, а через різного роду посередників (засоби масової інформації, всілякі рекламоносіі).

  • Однобічна спрямованість рекламного звернення від продавця до покупця. У відповідь реакція одержувача може запізнюватися на значні проміжки часу.

  • Невизначеність з позиції виміру ефекту реклами. Зворотній зв'язок в комунікації (а продавець, природно, чекає від покупця рішення про покупку) носить ймовірносний і невизначений характер.

  • Суспільний характер. Передбачається, що рекламований товар є законним і загальноприйнятим.

  • Реклама не претендує на неупередженість. Загальноприйнято, що в рекламному зверненні основна увага приділяється перевагам рекламованого товару або фірми. Вони можуть бути в значній мірі перебільшені.

  • Яскравість і здібність до переконання. Багаторазове повторення рекламних аргументів надає певного психологічного впливу на споживача і підштовхує його до покупки.

12 .Концепція маркетингу та можливості її використання.

Концепція маркетингу - задум (підхід) щодо організації маркетингової діяльності, який базується на основній ідеї, ефективній маркетинговій стратегії та конкретному інструментарії досягнення визначених цілей.

Дані концепції базуються на різноманітних передбаченнях, а саме: чому слід віддати перевагу, а також на різному характері поведінки покупця при здійсненні покупки на цільовому ринку підприємства.

  • Виробнича - Концепція вдосконалення виробництва - продукт або товар може бути доступним для споживача, якщо підвищується ефективність виробництва і розподілу товару.

  • Концепція вдосконалення товару - Продуктова - споживачам потрібний товар з найкращими споживчими властивостями.

  • Концепція інтенсифікації комерційних зусиль (збуту) - або Концепція продажів - Споживачі не купуватимуть товари організації в достатніх обсягах, якщо організація не зробить значних зусиль у сфері збуту і стимулювання, для підвищення продажів необхідні зусилля по просуванню товару

  • Концепція маркетингу - Стверджує, що запорукою досягнення цілей організації є визначення потреб і потреб цільових ринків і забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними, ніж у конкурентів, способами.

  • Концепція соціально-етичного маркетингу - Останнім часом у літературі дана концепція все частіше позначається, як соціальний маркетинг - концепція передбачає, що підприємство має задовольняти не тільки запити окремих покупців, а й суспільства в цілому

Маркетинг дає можливість підприємству вивчити потреби споживачів його продукції і, забезпечивши їх більш ефективне задоволення, отримати запланований прибуток. Концепцію маркетингу використовують організації різних країн світу. Найчастіше цю концепцію застосовують виробники споживчих товарів, рідше - виробники продукції виробничого призначення. Більш повно і частіше реалізують концепцію маркетингу великі фірми.

Добре відомо, що проходження маркетингової концепції забезпечує наступні переваги:

-зниження витрат на виробництво і просування продукції;

- подовження життєвого циклу товару;

- розподіл ризику між різними ринками;

- координацію управління і контролю маркетингової діяльності з головного офісу;

- розподіл витрат та більший обсяг виробництва;