Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реклама як особливий вид діяльності.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

5. Рекламний менеджмент та його функції.

Позиції менеджменту (аспекти,присвячені вивченню менеджменту):

  • Наука управління

  • Процес управління

  • Апарат управління

В широкому розумінні, рекл.менеджмент розглядається як процес взаємодії основних учасників рекламної діяльності (виробники замовники споживачі)

Суб’єкт і об’єкт рекламного менеджменту:

Суб’єктами рекл.менеджменту є керівники фірми рекламодавця, керівники її маркетингових та рекламних служб, менеджер з реклами (здійснює управління)

Об’єкт рекл.менеджменту – здійснення впливу на споживачів

Рекламний менеджмент (в вузькому розумінні) – це процес управління рекламної діяльності її суб’єктів .

Менеджер з реклами– це спеціаліст з організації,координації та керування рекламною компанією на усіх стадіях її здійснення, який володіє гарними професійними навичками і вміннями самостійно приймати адміністративні рішення.

Рекламний менеджмент можна поділити на сфери:

  • Внутрішній менеджмент (управління діяльністю рекламного агенства):

  • Організаційний менеджмент (контроль за виконанням завдань, побудова ефективної дії працівників )

  • Фінансовий менеджмент (забезпечує управління фінансовими потоками; просування фінансових процесів(ресурсів) і отримання прибутку)

  • Зовнішній менеджмент (управління взаємодії з рекламодавцями , ЗМІ, контролюючими органами, забезпечення стійкого становища в середовищі)

  • Менеджмент рекламної кампанії – це управління рекламною діяльністю рекламодавця.

Функції рекламного менеджменту:

  1. Планування- Планування передбачає визначення цілей рекламної діяльності, тобто що потрібно робити, а також виявлення шляхів і засобів досягнення цих цілей.

Планування в рекламному менеджменті має кілька етапів:

  • визначення цілей (завдань) реклами

  • визначення ринкового сегмента

  • вибір основної теми реклами

  • вибір засобу (каналу) розміщення

  • розробка рекламного бюджету

  1. Організація- на етапі організації в рекламну діяльність втягуються дві категорії працівників: менеджери та творчі працівники, яким належить розробити текст і оформлення реклами.

  2. Мотивація

  3. Контроль- Суть даного методу полягає в організації спеціального торгового експерименту, в якому змінною величиною є реклама (її види, форми впливу, засоби поширення і т.д.). Експеримент проводиться на обмеженому ринку. Різноманітні аспекти реклами можуть перевірятися на їх економічну ефективність окремо - для отримання коректних даних.

  4. Координація- функція координації охоплює взаємовідносини між всіма учасниками кампанії: рекламодавцем, агентствами в центрі і на місцях, комерційними агентами і дилерами, засобами поширення реклами і споживачем як цільовим ланкою всієї рекламної діяльності виробничої фірми.

6 Місце та роль реклами у сучасному світі.

Рекламна діяльність – це особливий вид діяльності,процес взаємодії іі учасників, результатом якого є виробництво, просування та дослідження рекламного продукту, з метою стимулювання діяльності споживачів або створення іміджу чи громадської думки.

Життя сучасного суспільства неможливо уявити без реклами. Реклама – динамічна та така сфера людської діяльності, що швидко трансформується. Вже багато століть, будучи постійною супутницею людини, вона змінюється разом з нею. Характер реклами, її зміст і форма зазнають кардинальних метаморфоз разом з розвитком суспільства, зміною соціально-економічних формацій. Значення реклами зростає практично в усіх галузях економіки та суспільного життя.

Важко переоцінити суспільну роль реклами. Реклама щодня і масово впливає на абсолютну більшість населення. Щоденний вплив реклами на мільярди потенційних споживачів не тільки сприяє формуванню купівельних переваг, але входить в соціальне середовище, яка бере участь у становленні певних стандартів мислення та соціальної поведінки різних верств населення в кожній країні і в усьому світі.

В багатьох країнах, на сьогодні, реклама отримала визначення "п'ята влада", що повною мірою відображає її соціальну роль у сучасному світі.

Дія реклами реалізується, як відомо, шляхом впливу на психологію людини. Внаслідок чого вона бере активну участь у формуванні психологічних установок людини, систем її оцінок навколишнього середовища та самооцінки, характеру реакцій на різні подразники, створенні певного психологічного клімату і т. п. У зв'язку з цим цілком виправдано виділення психологічної ролі реклами.

естетичну роль. Кращі зразки рекламних звернень з часів їх першого появи і до наших днів можна по праву вважати творами прикладного мистецтва.