Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реклама як особливий вид діяльності.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

32 Дослідження ефективності рк.

Дослідження ефективності реклами - одне з важливих і перспективних напрямків сучасних маркетингових досліджень. У цілому дослідження ефективності реклами підрозділяються на кілька етапів:

  • Попередній прогноз ефективності впливу створеного рекламного оголошення (претест)

  • Контроль ефективності рекламного повідомлення (пост-тест), призначений для дослідження того, чи досягла реклама поставленої мети і які висновки можна витягти із проведеної рекламної кампанії.

Найбільш ефективним виявляється тестування рекламної продукції як на етапі "Запуску" кампанії, так і після її завершення. Якщо мова йде про повномасштабну рекламну кампанію, то необхідно попереднє тестування спочатку самої концепції планованої кампанії, а потім - окремих її елементів (відеороликів, поліграфічної продукції). У цьому випадку має сенс також і тестування ходу кампанії безпосередньо на етапі її проведення, що дозволяє забезпечити оперативну корекцію, не перериваючи ходу кампанії.

При вивченні впливу рекламного матеріалу проводяться наступні дослідження:

 Процесу сприйняття інформації

- Активізації

 Здатності інформації викликати довіру

 Зрозумілості текстів

Як інструментарій викорисовуються методи спостереження, інтерв'ю, психофізіологічні методи, метод асоціативного експерименту, контент-анализа й ін. Дуже часто для ефективного вивчення сприйняття використаються механічні засоби: спеціальні камери, тахистоскопи для виявлення спонтанних вражень від рекламного матеріалу. У результаті дослідження визначаються індекси залучення мимовільної уваги, привабливості й запоминаемости рекламного оголошення.

На етапі контролю ефективності реклами існує велика розмаїтість методик і критеріїв. Найпоширенішим критерієм ефективності реклами на практиці є запам'ятовування реклами продукту або марки. Той критерій є показником успіху комунікаційної моделі. Для його визначення використають методи, засновані на дізнаванні й згадуванні. У наукових дослідженнях основним методом є вимір вражень.

Вивчення ефективності психологічного впливу реклами є однієї із ключових завдань планування й реалізації рекламної кампанії. Тому її кінцевий успіх багато в чому залежить від того, наскільки якісно були проведені відповідні дослідження

33 Економічна ефективність рк

Іноді називають також комерційною ефективністю. Економічна ефективність зазвичай залежить від комунікативної, іншими словами, рівень продажів залежить від ступеня психологічного впливу реклами на споживача.

Економічна ефективність реклами може визначатися співвідношенням між результатом, отриманим від реклами, і величиною витрат (матеріальних, фінансових) на проведення рекламних заходів за фіксований проміжок часу.

Підрахувати економічну ефективність окремих рекламних заходів або кампаній в цілому можна лише побічно через множини не піддаються обліку ринкових чинників. Неможливо, наприклад, провести грань між ефективністю реклами і результатами контактів ваших споживачів з іншими людьми, а також особливостей сезонних продажів або випадково виниклих обставин, таких, наприклад, як зміна цін або розорення конкурента. Відносна економічна оцінка ефективності реклами зводиться до порівняння:

1. обсягів реалізації або отриманих доходів до і після рекламної кампанії і

2. співвіднесенням отриманих доходів з асигнуваннями на рекламу.

Розрахунок економічної ефективності рекламної кампанії проводиться на підставі фактичних даних, одержуваних фірмою після початку проведення рекламних заходів. Це дозволить отримати інформацію про доцільність реклами і результативності її окремих засобів, визначити умови оптимального впливу реклами на потенційних споживачів.

Економічна ефективність реклами визначається, виходячи із змін в товарообігу фірми, що наступають в процесі проведення кампанії. Найбільш точно визначити ефективність у разі, коли збільшення збуту товару відбувається негайно після впливу реклами. Такий ефект настає при проведенні рекламної кампанії з просування нових товарів повсякденного попиту. Оскільки купівлю товарів тривалого користування передує процес обмірковування, ефект реклами виявляється через деякий час.

Економічна ефективність реклами може визначатись співвідношенням між результатом, отриманим від реклами, і величиною затрат на проведення рекламних заходів за фіксований відрізок часу.