Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реклама як особливий вид діяльності.doc
Скачиваний:
175
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

48 Основні об’єкти фірмового стилю.

Компанія,продукт,послуга

Фірмовий стиль - це частина образу компанії, що необхідна для виділення фірми та її продукції серед різноманіття інших. Це засіб формування іміджу фірми та її корпоративної культури. По фірмовому стилю завжди можна визначити, які люди працюють в компанії, наскільки фірма поважна і навіть чого від неї можна очікувати. Дотримання компанією фірмового стилю позитивно позначається на довірі споживача, тому що вважається, що це показник організованості і порядку, як у виробництві, так і в будь-якому іншому напрямку діяльності. Що дає Вам використання фірмового стилю? Впізнаваність. Фірмовий стиль дозволяє споживачу без особливих зусиль впізнати потрібний товар (послугу) за деякими зовнішніми ознаками. Довіра клієнтів. Якщо споживач хоча б раз упевнився у якості товарів (послуг), то ця довіра буде в значній мірі поширюватися на всю іншу продукцію фірми. Сама наявність фірмового стилю викликає у споживачів думку про солідність фірми. Реклама. Наявність фірмового стилю підвищує ефективність реклами. Окрім того всі об'єкти, які містять елементи фірмового стилю, вже є самі по собі рекламою.

Основні носії елементів фірмового стилю:

  • друкарська реклама фірми: плакати, листівки, проспекти, каталоги, буклети, календарі (настінні й кишенькові) тощо;

  • засоби PR: пропагандистський проспект, журнали, оформлення залів для прес-конференцій тощо;

  • сувенірна реклама: пакети з поліетилену, авторучки, настільні прилади, сувенірна вітальна листівка й інше;

  • елементи діловодства: фірмові бланки (для міжнародного листування, для комерційного листа, для наказів, для внутрішнього листування і так далі), фірмовий конверт (звичайний і для міжнародного листування), фірмові папки-реєстратори, фірмові записники, фірмові настільні семиденки, фірмові блоки паперів для записів тощо;

  • документи й посвідчення: пропуски, візитні картки, посвідчення співробітників, значки стендистів і таке інше;

  • елементи службових інтер'єрів: панно на стінах, настінні календарі, наклейки великого формату;

  • інші носії: фірмовий рекламний прапор, однобічний і двосторонній вимпели, фірмовий пакувальний папір, ярлики, запрошення, фірмовий одяг співробітників, зображення на бортах транспортних засобів фірми тощо.

49 Товарний знак. Його характеристика, типи.

Товариний знак - позначення,знакза яким товари та послуги одних осіб відрізняються від товарів та послуг інших осіб. Такими позначеннями можуть бути слова, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів. УЦивільному кодексі Українивідносно знаку для товарів і послуг вживається термін«торговельна марка».

Слід зазначити, що знак для товарів і послугєзасобом індивідуалізації товарів та учасників господарського обігуй, із законодавчої точки зору, є об'єктом праваінтелектуальної власності, зокрема його деколи відносять до правапромислової власності.

Типи товарних знаків:

а) словесний товарний знак. Добре запам’ятовується. Може бути зареєстрований як в стандартному написанні, так і в оригінальному графічному виконанні (логотип);  б) образотворчий товарний знак — оригінальний малюнок, емблема компанії;  в) об'ємний — тривимірний зареєстрований знак;  г) звуковий товарний знак;  д) комбіновані товарні знаки — поєднання приведених вище типів.

Функції товарного знака:

1. Гарантія якості- товарний знак як би символізує стабільність характеристик і властивостей туристичного продукту, рівня обслуговування клієнтів.

2. Індивідуалізуютьполягає у виділенні (ідентифікації) туристського продукту і фірми на ринку. Для виконання даної функції товарний знак повинен відповідати наступним вимогам:

· простота, тобто мінімальна кількість ліній, відсутність дрібних, погано помітних деталей і всього, що заважає швидкому і точному запам'ятовуванню;

· індивідуальність, яка повинна забезпечити відмінність і впізнаваність товарного знака;

· привабливість, тобто відсутність негативних емоцій, викликаних товарним знаком.

3. Рекламна функціятоварного знака. Для цього сам товарний знак повинен стати об'єктом реклами, тобто використовуватися у всіх своїх візуальних проявах: на вивісках, в газосвітлова рекламі, сувенірах, друкованих виданнях, оформленні виставочних і службових приміщень і т. д.

4. Охоронна функціятоварного знака визначається тим, що він реєструється, юридично захищається і має властивість виключної приналежності власнику