Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
esf4abda59b7c9baab24f1f88728e325ce.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
327.68 Кб
Скачать

Давній голоцен (пізньольодовиків’я)

Утворення першого міжстадіалу беллінг (12.8 –12.2 тис. р.т.) на Україні простежено у субстраті сучасних грунтів лісостепу (Иванова та ін., 1987) та у степовій зоні, де вони представлені дерново-бурими грунтами. Грунти перекривають леси кріоксеротичної стадії останнього зледеніння, відділяються лесовими проверстками від грунтів, датованих аллередом (Герасименко, 1997), і відповідають палеомагнітному екскурсу 12-13 тис. р.т. (Вигилянская, 1999). Грунти вилуговані, з ознаками декальцифікації, ініціального гумусонакопичення та оглинення, і, за паліноданими, формувалися у бореальному лісостепу (лучні степи та соснові ліси, поодиноко ліщина та дуб) із відносно зволоженим кліматом.

Стадіал середній дріас визначається у лісостепу за зникненням широколистяних порід (Иванова та ін., 1987), у Донбасі – за малопотужними лесами між грунтами беллінгу та аллереду, що формувалися у перигляціальних степах, із майже повним зникненням дерев, поширенням чагарникових беріз. Степи були різнотравно-злаковими, ксерофітнішими, ніж у беллінзі.

На інтерстадіалі аллеред (11.8-11.1 тис. р.т.) у межах зон мішаних, широколистяних лісів і лісостепу існували бореальні ліси та лісостеп із домішкою ялини та поодиноких широколистяних (Артюшенко та ін., 1982; Безусько та ін., 1988; Иванова та ін., 1987), у північному степу – бореальний лісостеп із дерново-лісовими грунтами (14С 11.4 тис. р.т.) з ініціальною текстурною диференціацією профілю. Низькогір’я Криму займали південно-бореальні ліси на бурих щебенистих грунтах (14С 11.6-11.7 тис. р.т.). Як і у північних районах (Безусько, 1999), простежується два оптимуми деревної рослинності (Герасименко, 1997; Соhen, Gerasimenko, 1996): перший – із бореальними породами, поодиноко ліщиною, на Донбасі – ялиною; другий – із появою дуба на Донбасі, поширенням широколистяних порід у низькогір’ях Криму. Клімат аллереду був теплішим і вологішим від беллінгу, у степовій зоні – вологішим від сучасного.

Стадіал пізній дріас виділяється за посиленням мікротермних видів, появою ксерофітно-степових ценозів у сучасній мішанолісовій зоні і лісостепу, поширенням сухих степів на півдні України (Артюшенко та ін., 1982; Безусько та ін., 1988, Безусько, 1999; Пашкевич, 1981). У лісостеповій і степовій зонах між грунтами голоцену та аллереду простежено малопотужні лесові верстви, що, за паліноданими, сформувалися під різнотравно-злаковими степами із значною участю чагарникових беріз. За посиленням мезофітного різнотрав’я у перигляціальних степах пізній дріас був вологішим від попередніх стадіалів. У низькогір’ях Криму ландшафти бореальні: на заході лісо-лучні на світлоколірних делювіальних відкладах, у східних – злаково-степові на гумусовому делювії, 14С-вік якого 10.5-10.9 тис. р.т. (Яневич, 1999).

Ранній голоцен

Пребореал (10.3-9.0 тис. р.т.) відзначався поширенням у сучасній мішанолісовій зоні та західному лісостепу березово-соснових лісів із домішкою широколистяних порід, на півдні України – дернинно-злакових степів (Безусько та ін., 1988; Болиховская, Пашкевич, 1982; Пашкевич, 1984). У північному степу та східному лісостепу формувалися дерново-карбонатні грунти (14С 9.4, 10.1тис. р.т.), виражені як поховані гумусові горизонти чи відокремлені тонкими верствами лесу, та бурі рендзини. Археологічні шари грунтів датовано раннім мезолітом, VIII тис.до н.е. (Горелик, 1986). Грунти формувалися під південно-бореальним лісостепом (соснові ліси з домішкою дуба, в’яза та різнотравно-злакові степи). Похолодання та аридизація на пізньому пребореалі виражені у зникненні широколистяних порід, поширенні ксерофітних ценозів з елементами пізньольодовикового флористичного комплексу, зменшенні водності річок (розвиток дернових грунтів на алювії заплав). Інтервал корелюється із похолоданням РВ-2, 9.6-9.0 тис. р.т. (Хотинський, 1984). Наявність мікротермів у складі рослинності на півночі (Безусько та ін., 1988) і формування лесовидних верств на пвдні і сході дозволяє віднести ландшафти підстадії PB-2 до субперигляціальних.

Бореал. У північній і західній Україні ранній бореал ВО-1 (9.0-8.4 тис. р.т.) відзначався появою широколистяних порід, мезофітикацією трав’янистих ценозів, пізній ВО-2 (8.4-8.0 тис.р.т.) – редукцією широколистяних, посиленням ксерофітних ценозів у лісостепу (Безусько та ін., 1988; Болиховская, Пашкевич, 1982; Пашкевич, 1984). Субаеральними відкладами бореалу у лісостепу та північному степу є дернові грунти і бурозабарвлені перехідні горизонти повноголоценових грунтів – 8.6, 8.5, 8.1 тис. р.т. (Герасименко, 1997), VII тис.до н.е., мезоліт (Горелик, 1986). На заплавах формувалися лучні грунти, більш гумусовані, ніж пребореальні. У час ВО-1 у межах лісостепу існували південно-бореальні ліси, у північному степу – лісостеп. Присутня домішка дуба, в’яза, липи, проте значнішою є роль беріз – клімат холодніший і вологіший від сучасного. Аридизація у час ВО-2 виражена у зниженні залісення, у степу – у зникненні широколистяних порід і поширенні бореальних різнотравно-злакових степів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]