Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 3

СУБЄКТИ ВНУТРІШНЬОГОГОСПОДАРСЬКОГО

КОНТРОЛЮ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ

3.1. Субєкти внутрішньогосподарського контролю та їх види

    1. Спостережна рада, як суб’єкт внутрішньогосподарського контролю

    2. Правління, як суб’єкт внутрішньогосподарського контролю

    3. Ревізійна комісія підприємства, як суб’єкт внутрішньогосподарського контролю

    4. Керівник підприємства, як суб’єкт внутрішньогосподарського контролю та його контрольні функції

    5. Фінансовий директор внутрішньогосподарського контролю та його контрольні функції

    6. Головний бухгалтер підприємства та його контрольні функції

    7. Економічна служба підприємства та її контрольні функції

    8. Постійно діюча інвентаризаційна комісія підприємства та її функції

    9. Служба внутрішнього аудиту, як суб’єкт внутрішньогосподарського контролю

    10. Інші суб’єкти внутрішньогосподарського контролю

Термінологічний словник

Суб’єкти внутрішньогосподарського контролю – активно діючі підрозділи, відділи, служби, посадові особи, що наділені відповідними обов’язками та правами з контролю господарської діяльності.

Спостережна Рада – представницький орган, метою функціонування якого є захист інтересів акціонерів (учасників) у період між Загальними зборами товариства (кооперативу).

Правління – виконавчий орган товариства (кооперативу), який здійснює керівництво його поточною діяльністю й несе відповідальність за виконання рішень Загальних зборів і Спостережної Ради.

Ревізійна комісія – постійно діючий орган управління підприємства, функціональною метою якого є здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю такого підприємства.

Інвентаризаційна комісія – робоча група, до якої входять працівники з відповідним досвідом роботи у сфері організації господарства і обліку майна, не пов'язані службовими відносинами з підрозділами та майном яке підлягає інвентаризації.

Служба внутрішнього аудиту – структурний підрозділ фінансової установи, який здійснює внутрішній аудит, не бере участі в операційній діяльності фінансової установи і є органом оперативного контролю наглядового органу фінансової установи.

3.1. Суб’єкти внутрішньогосподарського контролю та їх види

Досягнення мети внутрішньогосподарського контролю залежить від раціонального формування суб’єктів контролю – груп осіб, які мають відповідні права та можливості здійснення контрольних процедур над об’єктами контролю.

При визначенні суб’єктів внутрішньогосподарського контролю слід враховувати, що:

  • суб’єкт контролю повинен мати право на проведення контрольних заходів;

  • суб’єкт контролю повинен володіти відповідними кваліфікаційними характеристиками, що дозволяють компетентно здійснити контроль;

  • обов’язки суб’єкта з проведення контрольних заходів повинні бути закріплені документально, що встановлює відповідальність за результатами контролю;

  • якщо суб’єкт контролю виконує поряд з контрольними інші функції, то в якості підконтрольних об’єктів йому повинні бути доручені об’єкти, що перебувають у сфері діяльності даного суб’єкта.

Відповідно, за повнотою охоплення контрольних функцій суб’єктами внутрішньогосподарського контролю їх класифікацію можна представити наступним чином:

  1. суб’єкти контролю у функціональні обов’язки яких входить лише здійснення контрольної діяльності: Ревізійна комісія (контролер-ревізор);

  2. суб’єкти контролю в обов’язки яких входить виконання як функціональних обов’язків так і інших функцій: головний бухгалтер, бухгалтерська служба, головний економіст, планово-економічна служба, фінансовий директор, фінансово-економічна служба;

  3. суб’єкти контролю до обов’язків яких безпосередньо не відносяться контрольні функції, але які в силу господарської необхідності виконують їх: представники структурних підрозділів (бригад, дільниць, цехів), що безпосередньо зацікавленні в перевірці вихідних умов праці, спеціалісти-технологи та організатори виробництва й очолювані ними служби, матеріально-відповідальні особи, представники диспетчерської служби;

  4. суб’єкти контролю, що виконують контрольні функції з метою реалізації тих функцій управління, що закріплені за ними: Спостережна Рада, Правління (виконавчий орган), керівник (виконавчий директор), адміністративно-управлінський персонал підприємства (Рис. 3.1).

Рис. 3.1. Класифікація суб’єктів внутрішньогосподарського контролю підприємства

Наведена класифікація дає можливість вирішувати питання ефективної організації здійснення внутрішньогосподарського контролю суб’єктами, що функціонують на рівні горизонтальних і вертикальних господарчо-управлінських зв’язків.

В процесі діяльності підприємства суб’єкти контролю виступають як носії та учасники господарських прав і обов’язків, що здійснюють господарську діяльність на основі вимог чинного законодавства держави, на території якої знаходиться кожне конкретне підприємство, установа, організація. Сучасна економічна думка налічує декілька видів групувань суб’єктів внутрішньогосподарського контролю. Зокрема, за відповідними рівнями управління виділяє наступні основні суб’єкти внутрішньогосподарського контролю: вище керівництво підприємства; керівники середнього рівня; керівники центрів відповідальності; окремі робітники; громадські організації.

Науковець Штейман М.Я. до суб’єктів внутрішньогосподарського контролю відносить наступний перелік посадових осіб підприємства: керівника (директора) підприємства, головного бухгалтера та бухгалтерську службу, головного економіста та планово-економічну службу, керівників структурних підрозділів, спеціалістів-технологів і організаторів виробництва та очолювані ними служби, матеріально-відповідальних осіб, ревізійні комісії, групи та пости народного контролю. Однак, слід зауважити, що відповідно до чинного законодавства України (ст. 89, 101 Господарського Кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-ІV) на підприємствах колективної форми власності (кооператив, товариство) в якості особливої групи суб’єктів контролю виділено органи управління, зокрема: Спостережна Рада, Правління та Ревізійна комісія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]