Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
249.34 Кб
Скачать

3.11. Інші суб’єкти внутрішньогосподарського контролю

В контролі беруть участь спеціалісти-технологи та організатори виробництва, а також очолювані ними служби, що здійснюють технологічне, технічне, організаційно-економічне керівництво відповідною галуззю виробництва.

Важливу роль відіграють і керівники структурних підрозділів, які систематично стежать за виконанням господарських завдань з виробництва продукції, робіт, послуг, якістю виробленої продукції, матеріальними та грошовими ресурсами та їх використанням за призначенням, дотриманням трудової дисципліни та збереженням власності.

Вказані суб’єкти систематично контролюють своєчасність та якість виконання основних технологічних операцій, дотримання правил з охорони праці, техніки безпеки, санітарної гігієни й протипожежного захисту, внутрішнього трудового розпорядку, дотримання вимог чинного законодавства тощо.

Особливими суб’єктами внутрішньогосподарського контролю й, перш за все, самоконтролю є трудові колективи підприємств.

До їх повноважень відносяться питання контролю за збереженням і раціональним використанням матеріальних, власних трудових і фінансових ресурсів, достовірністю відомостей щодо кількості та якості ресурсів і продукції, правильністю взаєморозрахунків з іншими підрозділами, повнотою й своєчасністю виконання адміністрацією та іншими підрозділами договірних зобов’язань. Їм також надаються права контролю за ходом виробничих процесів у власних підрозділах.

Конкретні контрольні повноваження посадових і матеріально-відповідальних осіб визначаються розроблюваними на кожному підприємстві посадовими інструкціями.

Рекомендована література за розділом 3

  1. Білуха М.Т. Теорія фінансово-господарського контролю та аудиту. – К.: ПП “Влад і Влада”, 1996. – 320 с.

  2. Бурцев В.В. Основные аспекты организации внутрихозяйственного контроля в акционерном обществе // Аудитор. – 2002. - № 4, с. 38-41

  3. Господарський процесуальний кодекс України від 16 листопада 1991р. № 1798-XII // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 6. – Ст. 56.

  4. Закон України “Про господарські товариства” від 19.09.1991 р. № 1576-ХІІ

  5. Нападовська Л.В. Внутрішньогосподарський контроль в ринковій економіці: Монографія. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. – 224 с.

  6. Суйц В.П. Внутрипроизводственный контроль. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 127 с.

  7. Штейман М.Я. Внутрихозяйственный контроль в сельскохозяйственных предприятиях. - М.: Финансы и статистика, 1983. – 160 с

Питання для обговорення та самоперевірки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]