Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

2.4. Контрольно-ревізійні процедури, їх структури та види

Контроль здійснює свої функції за допомогою власного методу, який є системою методичних прийомів і конкретних методик. Реалізація будь-якого методичного прийому внутрішньогосподарського контролю здійснюється з допомогою певних процедур.

Процедура (від лат. procedo – проходжу, протікаю) – поняття, яке встановлює виконання певних дій засобами праці над предметами праці з метою пізнання, перетворення або удосконалення їх для досягнення оптимуму.

Контрольні функції в господарському механізмі здійснюються за допомогою контрольно-ревізійних процедур.

Контрольно-ревізійні процедури – це система методичних дій на суб’єкти і об’єкти процесу, які здійснюються органами управління при проведенні контрольних функцій.

Контрольно-ревізійні процедури реалізують методичні прийоми контролю, тому їх характеризують за тими функціями, які вони виконують у контрольно-ревізійному процесі.

Кожен методичний прийом у системі внутрішньогосподарського контролю передбачає використання певних контрольно-ревізійних процедур.

Контрольно-ревізійні процедури за призначенням у застосуванні прийомів контролю можна поділити на організаційні, моделюючі, нормативно-правові, аналітичні, розрахункові, рахунково-обчислювані, логічні, порівняльні та ін. (Рис. 2.5).

Рис. 2.5. Класифікація контрольно-ревізійних процедур за призначенням у застосуванні прийомів контролю

Організаційні – це: 1) вибір спеціалістів для виконання контрольних функцій; 2) оформлення організаційно-розпорядчої документації (накази, розпорядження, графіки та ін.); 3) встановлення об’єктів; 4) виріб методики контролю.

Моделюючі – побудова організаційних та інформаційних моделей об’єктів контролю, які дають змогу оптимізувати проведення контролю за часом і якісними характеристиками із застосуванням обчислювальної техніки.

Нормативно-правові – перевірка відповідності функціонування об’єкта контролю правилам, передбаченим нормативно-правовими актами, наприклад додержання трудового законодавства у трудових відносинах на підприємствах.

Аналітичні – поділ об’єкта контролю на складові елементи і дослідження їх із застосуванням спеціальних методик.

Розрахункові – перевіряють достовірність кількісних і вартісних вимірників господарських операцій, розраховують узагальнюючі показники, які характеризують об’єкт контролю.

Розрахунково–обчислювальні – застосовуються при перевірці кількісної характеристики об’єктів контролю. До них відносять – встановлення вартості товарів відповідно до ринкових цін, перевірку правильності нарахування заробітної плати робітникам, розрахункових відносин тощо. Крім того, їх використовують при інвентаризації, дослідженні документів, економічному аналізі, статистичних розрахунках, економіко-математичних методах, інших методичних прийомах контролю.

Логічні – ґрунтуються на застосуванні прийомів логіки у процесі контролю. Використовуються також у поєднанні з іншими контрольно-ревізійними процедурами, наприклад, при перевірці документів, економіко-математичних розрахунках та економічному аналізі.

Порівняльні – передбачають порівняння і зіставлення об’єкта з його аналогом, затвердженими зразками, нормативно-правовими актами для виявлення відхилень від них. Порівняльні процедури широко використовуються разом з іншими методичними прийомами контролю, але особливо важливу роль вони відіграють при дослідженні документів.

Отже, контрольно-ревізійні процедури – це дії, які конкретизують застосування методичних прийомів контролю процесу розширеного відтворення суспільного необхідного продукту, забезпечують виявлення конфліктних ситуацій з метою їх своєчасного усунення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]