Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блах модуль.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
377.31 Кб
Скачать

22. Розкрити зміст і структуру виховної діяльності у внз

У процесі підготовки спеціаліста важливо не лише озброїти його фаховими знаннями, уміннями та навичками професійної діяльності, а й сформувати у нього відповідний світогляд, моральні, правові, трудові, естетичні та інші якості особистості. Ефективність виховної роботи значною мірою залежить від правильно вибудуваного процесу вихо­вання, продуманого вибору форм і методів його реалізації.

Процес виховання,

його завдання, етапи і управління ним

Завдання виховання у вищому навчальному закладі реалізуються у процесі навчання і в цілеспрямованому впливі на студентів у позанавчальний час, тобто в процесі виховання.

Процес виховання — система виховних заходів, спрямованих на формування всебічно і гармонійно розвиненої особистості.

Специфіка цього процесу полягає насамперед у тому, що він є безперервним, тривалим у часі, оскільки людина виховується впродовж усього життя. Будучи спрямова­ним на формування всебічно розвиненої особистості, він передбачає використання різноманітних форм, методів, прийомів і засобів виховання, постійного виявлення ре­зультатів виховних впливів, корекції змісту і методики.

Процес виховання залежить від об'єктивних і суб'єк­тивних чинників. До об'єктивних чинників належать особливості розвитку держави, перебудова економіки на ринкових засадах, відродження національних традицій, вплив навколишнього середовища тощо. Суб'єктивними чинниками є діяльність сім'ї і громадських організацій, навчально-виховна діяльність навчальних закладів, діяль­ність засобів масової інформації тощо.

У процесі виховання повинні узгоджуватися впливи організованої виховної роботи і об'єктивні умови. Від цьо­го значною мірою залежить його ефективність.

Навчально-виховний процес у вищому навчальному закладі спрямований на дорослу людину. Тому з погляду гуманістичної педагогіки його основним завданням є ство­рення умов для саморозвитку, самовираження і самореалі-зації особистості. Викладач має не лише передавати сту­дентові знання і професійні уміння, а й прилучати його до певної культури, розвиток і відтворення якої передбача­ють живе спілкування. З цього приводу К. Ушинський за­уважував, що тільки особистість може впливати на розви­ток і визначення особистості, тільки характером можна створити характер.

Згідно з національною доктриною розвитку освіти в Україні національне виховання є одним із головних прі­оритетів, органічною складовою освіти. Воно спрямоване на виховання свідомого громадянина, патріота, на форму­вання уміння жити в громадянському суспільстві, високої культури міжнаціональних взаємовідносин, духовності та фізичної досконалості, моральної, художньо-естетичної, трудової, екологічної культури.

Кінцевою метою виховання студентів вищого навчаль­ного закладу є підготовка їх до виконання сукупності ро­лей, необхідних для суспільного життя:громадянина (пе­редбачає формування людини з активною громадянською позицією, почуття обов'язку і відповідальності перед су­спільством); трудівника(охоплює вміння і бажання твор­чо працювати за фахом, створювати нові матеріальні та ду­ховні цінності); громадського діяча (означає активну участь особистості в громадському житті); сім'янина (на­буття досвіду чоловіка, батька, дружини, матері); товари­ша (розуміння іншої людини, вміння увійти в становище, поступитися, поділитися, допомогти).

Для цілеспрямованого формування майбутнього спеці­аліста, підготовки його до означених вище функцій ство­рюють програму виховання студентів на період їх навчан­ня у вищому навчальному закладі.

Програма виховання — короткий виклад основних положень і ці­лей діяльності вищого навчального закладу щодо виховання сту­дентів упродовж усього періоду їх навчання.

Вона ґрунтується на загальній меті виховання і відоб­ражає якості, які необхідно сформувати у майбутніх спеці­алістів, намічені завдання та зміст, що мають бути реалізо­вані для досягнення мети.

Загальної мети досягають поетапно. У роботі зі студен­тами кожного курсу ставлять конкретні виховні цілі за­лежно від їх особливостей, рівня вихованості, якостей, які слід сформувати на певному етапі.

Основні завдання виховання студентської молоді зу­мовлені пріоритетними напрямами реформування вихо­вання, визначених Державною національною програмою «Освіта» («Україна XXI століття»). До них належать: фор­мування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати задля держави, готов­ності її захищати; забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, жінки-матері, культури та історії свого народу; формування високої мовленнєвої культури, оволодіння українською мовою; прищеплення шанобливого ставлення до культури, звичаїв, традицій ук­раїнців та представників інших націй, які мешкають на території України; виховання духовної культури особис­тості, створення умов для вибору нею своєї світоглядної позиції; утвердження принципів вселюдської моралі: правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюб­ності та інших доброчинностей; формування творчої, пра­целюбної особистості, виховання цивілізованого господа­ря; забезпечення повноцінного фізичного розвитку моло­ді, оборони та зміцнення її здоров'я; виховання поваги до Конституції, законодавства України, державної символі­ки; формування екологічної культури людини; розвиток індивідуальних здібностей і талантів молоді, забезпечення умов їх реалізації тощо.

Виховна система у вищому навчальному закладі ґрун­тується на особистісно орієнтованому підході, який перед­бачає:

— психолого-педагогічну діагностику, знання особли­востей кожної особистості й особливостей кожного первин­ного колективу;

—прогнозування розвитку первинних колективів і кожної особистості на основі їх особливостей і можливос­тей виховного середовища;

—формування змісту виховання, що відповідає інди­відуальним особливостям вихованців, їхнім запитам і створює умови для їх ефективного розвитку;

—варіативність, гнучкість форм і методів виховання (індивідуальні, групові і колективні, методи колективного та індивідуального впливу, словесні і практичні);

—організацію і методичне забезпечення самовихован­ня студентів, високого ступеня їхньої самодіяльності;

—самоврядування в студентських колективах;

—діалогічне спілкування у виховному процесі, що ґрун­тується на взаємній повазі, довірі викладачів і студентів;

—координацію педагогічних, психологічних, інфор­маційних і соціальних впливів на особистість;

—інформаційно-методичне забезпечення виховного процесу;

—впровадження демократичних форм управління ви­ховною системою.

Процес виховання передбачає певну послідовність ета­пів, знання особливостей яких дає педагогу змогу сплану­вати виховну роботу, передбачивши її зміст і методику здійснення.

1.Визначення сукупності рис і якостей особистості (певний ідеал), які слід сформувати у студента. Коли йдеться про виховання колективу академічної групи чи факультету, то мають на увазі досягнення таких результа­тів, які б відповідали еталону, виробленому на основі мети виховання, поставленої суспільством перед вищим нав­чальним закладом.

2.Вивчення індивідуальних особливостей студента (колективу), його позитивних рис, недоліків у характері й поведінці, визначення якостей, які ще не сформовані або перебувають на стадії зародження. Знання особистос­ті (колективу), порівняння її з ідеалом дає змогу спрогно-зувати її розвиток. З огляду на це слід планувати виховну роботу. До того ж необхідно ознайомлювати студента (ко­лектив) із запланованим, докласти зусиль, щоб він прий­няв пропонований взірець і працював над собою у цьому ж напрямі.

3.Реалізація програми виховання шляхом залучення студентів до різних видів діяльності, участь в яких сприяє формуванню досвіду поведінки відповідно до ідеалу.

4. Самостійна робота студента над собою, тобто самоосві­та і самовиховання.

Всі етапи процесу виховання потребують умілого педа­гогічного управління.

Управління процесом виховання — діяльність педагогів, що забезпечує планомірний і цілеспрямований виховний вплив на студентів.

Воно передбачає передусім визначення змісту виховної роботи згідно з вимогами суспільства до рівня вихованості студентів. Реалізація змісту виховання можлива за умови, що форми, метод і засоби виховання імпонуватимуть тим, на кого вони спрямовані. Не менш важливим є організу­вання колективного та індивідуального життя і діяльності студентів, створення умов для збагачення їх досвіду. Істот­ну роль у цьому відіграють гармонійні демократичні сто­сунки між студентами й викладачами. За авторитарного стилю педагогів студенти стають безініціативними, не­впевненими у власних силах, а відсутність вимогливості та контролю сприяє формуванню безвідповідальності, недис­циплінованості та інших негативних рис. Педагог завжди має залишатися мудрим старшим другом і наставником молодої людини, але на умовах співпраці з нею.

Управління організаційно-виховною і культурно-освітньою роботою у ВНЗ передбачає: забезпечення систем­но-цільового підходу до планування виховної роботи; орга­нізаційний зв'язок і наступність позааудиторної роботи та навчального процесу; задоволення різноманітних запитів і інтересів студентів, забезпечення реалізації нахилів і здіб­ностей кожного студента в певній галузі науки; розвиток ініціативності і самодіяльності, залучення студентів до ак­тивної участі в громадському житті, спираючись на діяль­ність студентських громадських організацій; конкретизо­вані завдання організаційно-виховної і культурно-освіт­ньої роботи на основі вивчення рівня вихованості студентів та ін. Так, у деяких вищих навчальних закладах створено Центри культурології і виховання студентів, метою яких є формування технічної інтелігенції, підготовка фахівців, здатних зробити суттєвий внесок у розвиток, збагачення і збереження національної культури і природного середови­ща. Вони мають статус деканату, до складу якого входять кафедри історії та теорії культури, клуб університету, зал періодики, спеціалізовані навчально-методичні лаборато­рії (художній музей, меморіальний зал, експозиційний зал, кабінет українознавства, кабінет «Служба психологічної допомоги», лабораторія зі створення художнього ін­тер'єру).

Управління процесом виховання у вищій школі потре­бує постійного вивчення результатів виховної роботи, рів­ня вихованості студентів, виховних можливостей викла­дацького складу, громадських організацій, коригування змісту, завдань і методики виховного процесу з метою їх удосконалення.