Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
безпека харчування новая по БЖД.docx
Скачиваний:
132
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
327.4 Кб
Скачать

Практична робота №5 Тема: Раціональне та здорове харчування людини

Мета роботи: Засвоїти теоретичні відомості про раціональне та здорове харчування людини.Визначити енерговитрати і надходження енергії студента у повсякденній діяльності.Обґрунтувати необхідність харчування відповідно до енерговитрат.

Завдання:

1. Зіставити фактичні добові енергозатрати організму з надходженням енергії на підставі фактичного раціону харчування та оцінити якість та безпечність власного харчування.

Для цього необхідно виконати такі розрахунки:

  1. Визначити фактичну добову калорійність власного раціону харчування.

  2. Скласти приблизне меню режиму харчування (табл. 4).

  3. Визначити величину основного обміну.

  4. Розрахувати добову калорійність, необхідну для підтримки власної маси тіла при середньому рівні фізичного навантаження .

  5. Визначити власнийІМТ та його відхилення.

  6. Розрахувати реальну енергетичну цінність раціону харчування.

2. З таблиць 6 –10 провести підбір необхідних продуктів і блюд, калорійність яких в сумі за добу допоможе збалансувати раціон якісного харчування відповідно до індивідуальних енергозатрат.

Теоретичні відомості

Серед численних факторів навколишнього середовища, які постійно впливають на стан організму людини, харчування є одним з найважливіших, оскільки воно забезпечує найвищу людську цінність – здоров'я.

Дотримуючись здорового способу життя та раціонально харчуючись, можна попередити ряд захворювань та уникнути передчасного старіння.

Раціональне збалансоване харчування – це фізіологічно повноцінне харчування людини з урахуванням її статі, віку, характеру праці, кліматичних та географічних умов, індивідуальних особливостей. Воно передбачає своєчасне постачання організму смачною їжею, що містить поживні речовини – білки, жири, вуглеводи, вітаміни, макро- та мікроелементи, які людина повинна одержувати в оптимальній для організму кількості та в певних співвідношеннях, що забезпечує нормальне функціонування всіх систем і органів.

Раціональне харчування є основою для підтримання нормальної життєдіяльності організму, високого рівня фізичної та розумової працездатності. Від характеру харчування залежить обмін речовин, функція та структура тканин і органів, опірність організму до впливу несприятливих факторів оточуючого середовища, дії мікробів, вірусів, токсичних елементів тощо.

1. Харчування і здоров’я

Здавна люди розуміли значення харчування для здоров'я та життя. Упродовж віків застосовувалися практичні рекомендації з питань харчування видатного лікаря середньовіччя Абу Алі Ібн Сіна (Авіценна). У своїй знаменитій праці “Канон лікарської науки” вчений радив регулярно вживати різноманітні харчові продукти, дотримуватися режиму харчування та послідовності прийняття їжі, вбачав велику шкоду для здоров'я у недоїданні та переїданні. Ці погляди близькі до сучасних уявлень і не втратили свого значення й сьогодні.

Раціональне харчування має певне значення в попередженні багатьох хвороб: атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, цукрового діабету, жовчно- та нирковокам'яної хвороб, гіпертонічної хвороби та інших. Ним передбачається вживання змішаної їжі, до складу якої входять різноманітні харчові продукти тваринного та рослинного походження – молочні, рибні, м'ясні, а також овочі, плоди (фрукти та ягоди), продукти переробки зерна крупи, хлібобулочні вироби тощо.

Харчовий раціон (кількість продуктів, що споживає людина за добу) за набором продуктів та їхньою якістю повинен легко підлягати дії травних ферментів, тобто відповідати ферментним можливостям організму. Багато вчених не поділяє поглядів прихильників вегетаріанства та сироїдіння, як системи харчування. Раціон суворого вегетаріанця та сироїда складається виключно з рослинних продуктів. Таке харчування не забезпечує організм багатьма життєво необхідними речовинами і, передусім повноцінними білками, деякими вітамінами. Повноцінний раціон повинен включати як тваринні, так і рослинні продукти. Сироїдіння може бути лікувальним засобом при певних захворюваннях. У таких випадках дієту призначає лікар.

Їжа – надзвичайно складна суміш харчових продуктів. Сучасні вчені розглядають їжу, як джерело численних сполук (декілька тисяч). Проте біологічна цінність їжі визначається вмістом у ній необхідних для організму людини 60...70 поживних речовин.

Харчування – це процес надходження в організм із їжею речовин-джерел енергії, елементів, необхідних для побудови нових клітин, для підтримання постійного складу внутрішнього середовища організму.