Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зоологія теоретичне те що є.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
98.75 Кб
Скачать

12. Заг. Характеристика типу Первиннопорожнинні.

Найважливішими ознаками організації круглих червів є такі: наявна первинна порожнина тіла,яка являє собою щілини між внутрішніми органами,що межують з оточуючими тканинами;розвинена ектодермальна задня кишка з анальним отвором; більшість круглих червів роздільностатеві. Тип Круглі черви включає 6 класів. Основним класом цього типу червів, серед якого багато паразитів рослин і тварин, є клас Власне круглі черви.

Тіло нематод веретеноподібне або ниткоподібне,розчленоване,на поперечному перерізі кругле. Зовнішній покрив являє собою редукований шкірно-мязовий мішок, до складу якого входять багатошарова кутикула зверху,під нею гіподерма і шар поздовжніх м*язів. Кутикула є зовнішнім скелетом нематод.

_Органи травлення представлені кишковою трубкою, в якій розрізняють три відділи:передній, середній і задній. Передній відділ почин.ротом,оточеним кутикулярними губами. За ротовою порожниною розміщена глотка, яку часто називають стравоходом. Глотка виконує всисну функцію. Далі глотка переходить в ентодермальну довгу середню кишку, в якій перетравлюється їжа.

_Нервова с-ма утворена навкологлотковим нервовим кільцем, від якого відходять кілька поздовжніх нервових тяжів. З них найбільш розвинені два- спинний і черевний, які лежать у валиках гіподерми. Органи чуття розвинені слабо.

_ Видільна с-ма. Як правило, в головному відділі лежить шийна залоза,утворена 1-2 клітинами. У багатьох нематод( кінської і свинячої аскариди) шийна залоза має вигляд однієї гігантської клітини з довгим екскреторним каналами.

_ Статева с-ма. Нематоди роздільностатеві, і в більшості з них виражений статевий диморфізм. Статеві органи трубкоподібної будови. У самців статева с-ма непарна: тонкий нитковидний сім’яник переходить у товстіший сім*япровід,який тягнеться до заднього кінця тіла і закінчується сім*явипорскувальним каналом. У самок статеві органи парні. Два нитковидних яєчники продовжуються у товстіші яйцепроводи і далі ще в ширші дві матки. Обидві матки з’єднуються в короткій піхві.

Нематоди- паразити тварин і людини. Багато їх паразитують у диких і домашніх тварин. Локалізуючись у різних органах, вони спричиняють тяжкі захворювання,знижують продуктивність тварин. Серед паразитичних нематод значно поширені аскариди,гострики,волосоголовці,трихінели,а також ришта,яка зустрічається в Середній Азії.

16. Кліщі

Це мікроскопічні (до 1см) членистоногі. Тіло у більшості видів не розчленоване і не сегментоване. Хітин шкірястий, легко розтяжний, але окремі ділянки його є ущільненими (щитки). Мають 6 пар кінцівок, з яких 4 пари – ходильних ніг.

У деяких кліщів гризучий ротовий апарат, у інших педипальпи і хеліцери утворили зазубрений хоботок – гіпостом.

Дихають трахеями, а дрібні форми – усією поверхнею тіла.

Розвиток кліщів відбувається з метаморфозом. З яйця виходить личинка з трьома парами ходильних ніг, яка потім перетворюється у наступну личинку – німфу. Вона декілька разів линяє і стає дорослою статевозрілою особиною.

Трансмісивні захворювання - інфекційні і паразитарні захворювання людини і тварин, збудники яких передаються через укуси кліщів та інших членистоногих. 

Кліщі – збудники хворіб : іксодові (собачий, тайговий, бичачий) – живляться кров’ю людини та тварин, є переносниками збудників захворювань: кліщовий енцефаліт, туляремія, поворотний тиф, піраплазмоз собак та ВРХ; свербуни коростяні (свербуни-нашкірники, свербуни-шкіроїди) – викликають захворювання – коросту; гамазові кліщі – паразитують на птахах і гризунах, висисаючи значну кількість крові; кліщі вароа та піемона – викликають тяжке захворювання у медоносних бджіл.