Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зоологія теоретичне те що є.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
98.75 Кб
Скачать

17.Комахи

Тіло комах розділене на голову, груди і черевце. Голова складається з 5 члеників, з’єднаних між собою; Грудний відділ складається з трьох сегментів, кожен з яких несе по парі членистих кінцівок. На спинній стороні другого і третього сегментів грудей розташовані дві пари крил, що представляють собою випинання шкірних покривів; Черевний відділ у різних груп комах складається з неоднакового кількості сегментів (здебільшого їх 9-10) і позбавлений справжніх кінцівок. Кінцівки комах завжди членисті.

Зовнішній покрив комах складається з базальної мембрани, м’якого внутр. Шару епітелію – гіподерми та твердого зовн. – хітину. Наявні на поверхні хітинової кутикули численні волоски виконують функцію дотику. Покрови рясно забезпечені різними залозами - восковими, пахучими, прядильними, отруйними та т. д., виділення яких грають важливу роль в житті комах.

Будова ротового апарату різноманітно і відповідає характеру харчування. Вихідним вважається гризучий ротовий апарат(у жуків, тарганів, прямокрилих), від якого в результаті харчової спеціалізації відбулися інші типи: сисного (у метеликів), гризучо-сисного (у бджіл, джмелів), колючо-сисного (у комарів, клопів), лижучого (у мух).

Поперечно-смугаста мускулатура особливого розвитку досягає в грудному відділі, забезпечуючи швидкі рухи крил (від п'яти до тисячі помахів за секунду) і кінцівок.

Порожнина тіла змішана (міксоцель). Вона не має суцільної висилки. Проміжки між органами заповнені гемолімфою та жировим тілом.

Травна система складається з передньої, задньої і середньої кишок. Передній відділ кишечника починається ротовою порожниною, за нею розташ. Трубчаста глотка та стравохід, задня частина якого розширюється у воло. У деяких комах за волом знаходиться жувальний шлунок з хітиновими виростами. Далі іду середня кишка, в якій перетравлюється і всмоктується їжа. Задня кишка переходить у коротку пряму кишку. Печінка у комах відсутня.

Нервова система побудована за типом черевного нервового ланцюжка. У комах добре розвинений надглотковий ганглій, якого ще називають головним мозком Він поділений на три відділи. Високорозвинена нервова система і досконалі органи почуттів визначають складну поведінку комах, особливо суспільних. Воно визначається інстинктами, які представляють собою вроджені комплекси реакцій.

Органи чуття комах добре розвинені. Органи зору – фасеткові очі або у деяких комах прості; гострий нюх, що дозволяє їм відшукувати їжу та статевих партнерів; органи дотику, нюху та смаку мають вигляд волосків, щетинок, пластинок, розміщених на вусиках, лапках тощо.

Кровоносна система комах розвинена слабко, незамкнена. Серце знаходиться на спинному боці, оточене перикардіальною порожниною. Кров безбарвна або жовтувата, рідко червона гемолімфа.

Дихання комах здійснюється виключно за допомогою сильно розгалуженої системи трахей.

Функцію виділення виконують мальпігієві судини, що відкриваються в передній частині задньої кишки. Крім даних судин, цю функцію виконує ще жирове тіло.

Комахи роздільностатеві, більшість з них з добре вираженим статевим диморфізму. Розвиток організму комахи відбувається з неповним або повним перетворенням (метаморфозом). При повному перетворенні є 4 стадії: яйце, личинка, лялечка та імаго. Личинки дуже відрізняються від дорослої стадії. Після ряду линьок, вони перетворюються у лялечок, які здебільшого нерухомі, не живляться. При неповному перетворенні є 3 стадії: яйце, личинка та імаго. Личинки подібні до дорослих особин. Після кількох линьок вони стають статевозрілими, не проходячи стадії лялечки.