Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 2 лек 4-6 тестир, опрос,анкетир,интервью и...doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
284.16 Кб
Скачать

Класифікація питань анкети та вимоги до них (Горбатов д.С.)

Ознака

Вид питань

Вимоги до питань анкет та її оформлення

За змістом питання

1. Питання про факти свідомості людей - для виявлення думок, мотивів, очікувань, планів, оцінних думок респондентів;

2. Питання про факти поведінки людей – виявляють реальні вчинки, дії і результати діяльності людей.

3. Питання про рівень інформованості – чи знаєте? чи читали?

4. Питання про правдивість (про соціальну бажаність) – наскільки респондент в своїх відповідях прагнув виглядати в очах дослідників найкращим чином;

5. Питання про думку людини про себе;

6. Питання про особу респондента соціально-демографічного характеру – про стать, вік, освіту, професію, сімейний стан тощо. Їх наявність дозволяє надалі обробляти матеріал анкетування в межах тієї або іншої підгрупи людей, при необхідності зіставляючи схожу інформацію з різних підгруп.

1. Питання повинне бути зрозуміле;

2. Не повинне містити елементів соціальної бажаності («підказок», правильних відповідей; не акцентувати на позитивності або негативності відповіді; з питання не повинно бути зрозуміле, яку відповідь хоче отримати дослідник);

3. Питання не повинне кривдити людини або зачіпати її честі (переважно анонімні питання);

4. Слід використовувати деякі питання жартівливого характеру для зниження емоційної напруги респондента;

5. У питаннях не повинно бути термінів, які можуть бути незрозумілі респондентам або зрозуміли ними неоднозначно;

6. Кількість слів в питанні не повинна перевищувати обсягу короткочасної пам'яті (7±2).

Вимоги до оформлення анкети: 1. Анкета повинна містити вступ, з метою, завданнями дослідження та вказівку на те, хто його проводить.

2. Указується техніка заповнення анкети.

3. Питання і відповіді слід розташовувати на одній сторінці для зручності респондентів.

4. На початку анкети повинні міститися легкі питання, в середині – складніші, в кінці слід поміщати простіші питання.

За формою відповіді

1. Закриті питання містять повний набір можливих варіантів відповіді. Кількість виборів (один або декілька) зазвичай обмовляється в інструкції.

Способи пред'явлення варіантів відповідей для закритого питання: а) у дихотомічній формі у вигляді протилежних, взаємовиключних відповідей (типу «так – ні», «вірно –невірно» і т. д.); б) у поліваріантній формі у вигляді «меню відповідей», де можна зупинитися на декількох з них. Напр.: «Які предмети шкільної програми вам подобаються? а) математика; б) фізика; в) література і мова; г) хімія тощо; в) у шкальній формі – вираз інтенсивності відношення, переживання, враження тощо. Пропоновані відповіді можуть виглядати так: • повністю згоден; • згоден, але бувають виключення; • не знаю; • не згоден, але іноді буває; • абсолютно не згоден; г) таблична форма.

2. Відкриті – не містять варіантів відповідей і пропонують власну активність респондента. Напр., «Що ви можете сказати про кредитну систему освіти?»

3. Полувідкриті – перелік альтернатив поряд з графою індивідуальної відповіді. Напр., «Где бы вы хотели провести каникулы?»: 1) в санатории; 2) у родственников; 3) дома; 4) свой вариант _________

За способом формулювання:

1. Прямі – спрямовані на безпосереднє, відкрите отримання інформації від респондента. Напр., «Что вам мешает хорошо учиться?». Проте часто на відкрите питання випробовувані схильні давати соціально схвалювані відповіді.

2. Непрямі - зазвичай пов'язані з використанням якої-небудь уявної ситуації. Це напівпроективні питання, де респондент оцінює не зі своєї особистої позиції, а як учасник запропонованої йому ситуації. Напр., «Є студенти, які не справляються з учбовим навантаженням. Як ви думаєте, чому?»

За функцією

1.Інформаційні (основні) направлені на отримання інформації від кожного респондента.

2. Питання-фільтри використовують, коли необхідні данні не від всієї сукупності респондентів, а тільки від частини з них. Це своєрідна «анкета в анкеті». Початок і закінчення фільтру звичайно чітко позначають графічно. Напр.: «Наступні три питання тільки для студентів-психологів (1,2,3) Увага! Далі питання для всіх»

3. Контрольні – уточнюють правильність повідомлених респондентами відомостей. Дозволяють виключити з подальшого розгляду недостовірні відповіді або навіть анкети.

Обробка анкети: 1. Стадія попередньої підготовки до обробки: а) перевірка на точність, повноту і якість заповнення протоколів; б) кодування інформації. 2. Обробка первинної інформації – побудова табуляграми; 3. Узагальнення і відображення результатів дослідження – угрупування респондентів за різними смисловими групами, обчислення можливих статистичних величин; 4. Інтерпретація даних – надання смислового змісту числовим величинам. 5. Оформлення результатів дослідження.

Анкетування як метод дослідження має свої переваги і недоліки (Горбатов Д.С.).

Таблиця 5