Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 казначейство.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
34.35 Кб
Скачать

2.6. .Види і сутність банківських рахунків при казначейському виконанні

бюджету України.

Організація банківської діяльності в централізованій плановій економіці породжувала численні типи та велику кількість банківських рахунків для опрацювання фінансових операцій органів управління. Для впорядкованого переходу до режиму ЄКР було проведено перепис усіх бюджетних міністерств і бюджетних одиниць, що мали обслуговуватися казначейством. Щоб не виявилося, що під час перепису якусь структуру пропущено, було проведено перехресну перевірку даних, наданих зацікавленими державними відомствами, з інформацією, яку має банківський сектор. Ці заходи дали змогу в короткі терміни закритії всі поточні бюджетні рахунки в установах уповноважених банків і забезпечили більш досконалу базу даних по бюджетних показниках, а також цілковиту незалежність держави від банківської системи у здійсненні контролю та обліку доходів і платежів.

Закриття поточних бюджетних рахунків в установах комерційних банків супроводжувалося відкриттям органами Державного казначейства іншого типу рахунків. Щоб забезпечити контроль та облік коштів, що виділяються

розпорядником кредитів відповідно до розпису доходів і видатків держбюджету, в органах Державного казначейства на їх ім'я відкриваються реєстраційні рахунки.

2.7. Призначення операційних рахунків казначейства.

Реєстраційні рахунки відкриваються в органах Державною казначейства розпорядникам бюджетних коштів усіх рівнів як складові єдиного казначейського рахунка для обліку витрат, передбачених кошторисами доходів і видатків цих розпорядників відповідно до бюджетної класифікації.

Щоб відкрити реєстраційні рахунки та завести особові справи, розпорядники кредитів мають надати до органів Державною казначейства такі документи:

1. Заяву на відкриття рахунка в системі органів Державного казначейства, підписану керівником і головним бухгалтером:

2. Довідку про внесення до єдиного державного реєстру підприємств та організацій України із зазначеним ідентифікаційним кодом;

3. Копію затвердженого положенням про діяльність підприємства, установи, організації або копію статуту, затверджену вищестоящою установою чи нотаріусом;

4. Доведений до розпорядника кредитів поквартальний обсяг асигнувань, передбачений держбюджетом України, з розподілом по розділах, главах, параграфах і статтях бюджетної класифікації;

5. Затверджений кошторис доходів і видатків із поквартальним розподілом;

6. Картку зі зразками підписів осіб, яким відповідно до законодавства України надано право розпоряджатися реєстраційним рахунком і підписувати платіжні та інші розрахункові документи. У картку також потрібно вносити зразок печатки бюджетної установи;

7. Звіт про виконання кошторису видатків установи на дату закриття фінансування через поточний бюджетний рахунок в установі уповноваженого банку;

8. Витяг з особової картки розпорядника бюджетних коштів у разі зміни адреси та органу держказначейства.

Відповідно до наданих документів здійснюється реєстрація розпорядників кредитів держбюджету у зведеному реєстрі, де їм надається порядковий номер, що використовується для кодування реєстраційних рахунків. Реєстраційні рахунки розпорядників кредитів відкриваються в розрізі розділів бюджетної класифікації. Рахунки відкриваються на один бюджетний рік та щорічно подовжуються.

З метою регулювання правовідносин пов'язаних з виконанням держбюджету, органи Державного казначейства укладають договір з розпорядниками коштів держбюджету, на підставі якого здійснюють їх розрахункове обслуговування відповідно до встановленою формою і має містити реквізити сторін, визначати їхні права та обов'язки, відповідальність за невиконання умов договору, термін його дії та інші умови.

Договір передбачає право Державного казначейства обмежувати та відкликати ліміти видатків у разі виявлення фактів порушення встановленого порядку виконання держбюджету.

При зміні юридичної адреси або інших реквізитів розпорядник коштів мас в тижневий термін повідомити орган Державного казначейства в письмовій формі про свої нові дані. Якщо зі зміною юридичної адреси змінюється й адміністративно-територіальне підпорядкування розпорядника коштів, то договір на розрахункове обслуговування укладається ним з органом Державного казначейства за новим місцезнаходженням. Реєстраційний рахунок і особова справа, відкриті за старою адресою, закриваються.

Кожний конкретний розпорядник бюджетних коштів у системі Державного казначейства може мати кілька реєстраційних рахунків, що залежить від деталізації контролю за використанням бюджетних коштів відповідно до бюджетної класифікації.