Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Логіка_Л4.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
108.54 Кб
Скачать

4. Правила визначення і помилки, можливі при визначенні.

Щоб визначення було правильним, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Визначення має бути сумірним, тобто обсяг визначуваного має дорівнювати обсягу визначаючого. Порушення цього правила викликає подвійні помилки: визначення може бути або надто широким, або надто вузьким.

Надто широке визначення – це таке визначення, в котрому обсяг визначаючого поняття ширше від обсягу визначуваного.

Приклад надто широкого визначення: „Купівля-продаж є договір про перехід права власності”. У цьому визначенні обсяг визначуваного становить лише частину обсягу визначаючого поняття, оскільки „договором про перехід права власності” є не тільки купівля-продаж, а й, наприклад, дарування.

Надто вузьке визначення – це таке визначення, у якому обсяг визначаючого вужчий (менший) від обсягу визначуваного поняття.

Надто вузьким є, наприклад, такі визначення: „Домашня тварина – це тварина, яка приручена людиною і використовується нею для сільськогосподарських робіт”; „Адвокат – особа, яка виступає в суді захисником у кримінальних справах”.

  1. Визначення не має робити кола, тобто визначуване поняття не може визначатися через себе самого.

При порушенні цього правила можливі такі дві помилки: коло у визначенні і тавтологія.

Коло у визначенні буде у тому випадку, коли визначуване поняття визначається через друге поняття, котре, в свою чергу, пояснюється через перше,

Наприклад, „Цивільне право регулює відносини, передбачені цивільним законом”. Тут має місце коло у визначенні: визначальне поняття („відносини, передбачені цивільним законом”) не розкриває змісту визначуваного („цивільне право”), а просто повертає нас до нього. Із визначення нам так і не зрозуміло, які відносини регулюють цивільне право.

Тавтологією називається таке визначення, в якому визначальне поняття лише повторює визначуване, хоч іноді й іншими словами.

Приклади тавтології: „Побічним доказом називається такий доказ, у якому теза доводиться побічно”; „Цивільне право – це наука про цивільне право” тощо.

  1. Визначення має бути чітким, виразним, вільним від двозначності.

Визначення буде виразним, якщо поняття, посередництвом яких розкривається зміст визначуваного поняття, є визначеними, такими, що мають одиничне значення. У визначенні не може бути понять двозначних, таких, які можна розуміти по-різному. Якщо ж при визначенні користуються поняттями невизначеними (неоднозначними), такими, зміст котрих точно не установлено, то визначення стає нечітким і невиразним.

Вимога виразності, чіткості визначень у юридичній науці має виняткове значення. Відсутність чіткого визначення правового поняття приводить до різнобою у розумінні закону і складності в застосуванні закону в судовій практиці визначення кримінального законодавства мають бути найвиразнішими і найточнішими.

Визначення понять не можна змішувати з різноманітними засобами, схожими з визначеннями, такими, як опис, характеристика, порівняння, показ.

Опис предмета полягає у зазначенні ряду якихось особливих зовнішніх ознак, на основі котрих описуваний предмет відрізняється від інших предметів. Описуються зазвичай індивідуальні предмети і явища, наприклад особа розшукуваного злочинця, речовий доказ, місце події тощо.

Опис не має визначення, тому там, де вимагається дати визначення поняття, не можна обмежитися описом предмета.

Характеристика – це перелік найважливіших у певному відношенні ознак предмета, явища, особи. Характеристикою часто користуються в судових промовах, даючи оцінку обвинувачуваного, потерпілого, свідків, інших осіб.

Порівняння – наочне роз’яснення предмета або явища за допомогою порівняння його з чимось іншим. Наприклад: „діти – квіти життя” тощо.

Показ – це демонстрація предмета, унаслідок якої відбувається ознайомлення з предметом за допомогою безпосереднього його сприймання, або з’ясування класу (роду), до якого належить предмет, котрий нас цікавить. Наприклад: „це – кафедра”; „цей колір – синій”...