Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М жнародне словник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
62.46 Кб
Скачать

8

Державна податкова адміністрація україни Національний університет державної податкової служби України

Юридичний факультет

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ

з курсу:

«Міжнародне право та право Європейського Союзу»

Виконав: студент групи ПБ-37

Смолич І.П.

Перевірив викладач: Чесановська Т.П.

Ірпінь 2010

Тема 17 Міжнародних захист прав людини і основних свобод

1.Права людини – це певні можливості людини, котрі необхідні для її існування і розвитку в конкретних історичних умовах; об’єктивно визначаються досягнутим рівнем розвитку людства і є загальними і рівними для всіх людей.

2.Свобода  — здатність людини здійснювати певні дії відповідно до своїх бажань, інтересів і цілей на основі знання об'єктивної дійсності.

3.Європейський суд з прав людини - єдиний юрисдикційний орган, який працює на постійній основі - всього 39 суддів (у його складі діє Велика палата - 17 суддів, що займається питаннями внутрішньо судової апеляції).

Тема 18 Захист прав людини в період збройних конфліктів

1.Збройний конфлікт – конфлікт, при якому один суб’єкт міжнародного права застосовує силу проти іншого суб’єкта міжнародного права.

2.Агресія — це застосування збройної сили державою проти суверенітету, територіальної недоторканності чи політичної незалежності іншої держави чи будь-яким іншим чином, несумісним зі Статутом Організації Об’єднаних Націй.

3.Воєнна окупація – це тимчасове захоплення території однієї держави збройними силами іншої та встановлення військової адміністрації на захопленій території.

4.Перемир’я – тимчасове припинення воєнних дій на умовах, погодженими сторонами конфлікту.

Тема 19 Мирні засоби розв’язання міжнародних спорів

1.Міжнародний спір – це конфлікт правових поглядів, що існує до початку розгляду справи.

2. Мирні засоби – це сукупність принципів і норм, які визначають порядок врегулювання міжнародних спорів, встановленими і визначеними міжнародними засобами.

3.Міжнародні правові засоби розв’язання міжнародних спорів – це закріплена в міжнародно-правових нормах, заснована на загальній забороні застосування сили і обов’язків суб’єкта міжнародного права щодо мирного врегулювання спорів.

4.Міжнародний спір — це юридичний факт, констатація наявності якого вимагає від його учасників та інших заінтересованих суб'єктів міжнародного права реалізації принципу мирного вирішення міжнародних спорів.

Тема 20 Загальна характеристика міжнародно-правових засобів забезпечення безпеки

1.Колективна безпека – це система спільних дій міжнародного співтовариства або окремого регіону, що здійснюється з метою відвернення і усунення загрози миру або змушування до миру у випадку акта агресії і з метою підтримання міжнародного миру і безпеки, що існує на підставі положень Статуту ООН і регіональних угод.

2.Роззброєння – це комплекс узгоджених державних заходів, спрямованих на скорочення і ,як наслідок, повну ліквідацію матеріальних засобів ведення війни.

3.Неприєднання – це юридичний стан держави, яка розвивається своїм незалежним курсом, що відповідає нормам міжнародного права.