Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М жнародне словник.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
62.46 Кб
Скачать

Тема 26 Податкове право єс

1.Податкове право ЄС – це сукупність податкових норм установчих договорів, нормативно-правових актів, прийнятими інститутами ЄС, загальних принципів права, що застосовуються до податкових відносин, а також сукупність положень рішень Суду ЄС з податкових питань.

2.ПДВ(податок на додану вартість) – основний вид непрямих податків , узгоджене стягнення якого в рамках ЄС є необхідною умовою функціонування спільного ринку.

3.Податкова система ЄС- сукупність обов’язкових платежів податкового характеру,які стягуються в бюджет співтовариства.

Тема 27 Бюджетне право єс

1.Бюджетний план – це кошторис доходів і витрат, що запланований на відповідний рік і затверджений у відповідному порядку.

2.Бюджетний процес – це регламентована нормами права діяльність, пов’язана із складанням, розглядом і контролем за виконанням державами-членами ЄС.

3.Бюджетне планування – складання проекту бюджету, його розгляд і затвердження.

4.Власні ресурси – це власні кошти, що перераховують держави-члени ЄС у бюджет.

5. Бюджет ЄС - правовий акт особливого роду, прийнятий у спеціально для нього визначеному порядку, дія якого звернена як на органи Союзу, так і назовні.

Тема 28 Правове регулювання зовнішніх відносин єс

1.Абсолютний територіальний захист – практика виробників або постачальників, що стосується переправлення їх товарів, яка веде до розподілу ринків або територій.

2.Спільна зовнішня та безпекова політика – це така політика, яка має на меті формування оборонної політики, що може привести до єдиної системи оборони.

3.Конструктивне утримання – надає можливість державі-члену утриматися від голосування в Раді в рамках зовнішньої політики.

4.Міжнародні відносини Співтовариства — це відносини, що зв'язують ЄС з іншими країнами і міжнародними організаціями.

Тема 29 Співробітництво у сфері юстиції та внутрішніх справ

1.Міжнародні відносини співробітництва – це відносини, що зв’язують ЄС з іншими країнами і міжнародними організаціями.

2.Загальна стратегія – це документ, у якому визначається план дій ЄС у загальному відношенні конкретних країн чи регіонів планети.

3.Європейська Рада – орган ЄС, до складу якого входять вищі керівники виконавчої влади на національному і наднаціональному рівні.

Тема 30 Організаційно-правові засади співробітництва України та єс

1.Міжнародно-правові відносини – це відносини, що об’єктивно складаються між державами, що беруть участь у спільному виробництві з приводу виробництва, розподілу, обміну засобами і результатами праці.

2.Транскордонне співробітництво – це спільні дії, встановленні на поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, ідеологічних, культурних та ін. відносин між територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, визначеної національними законодавством країни.

3.Асоціація- як специфічний правовий статус неєвропейських країн і територій, що перебувають під суверенітетом окремих держав – членів ЄС. Міжнародні угоди з такими територіями не укладаються, а зміст асоціації визначається правовими актами ЄС.