Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД лекц рад пож.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Тема 6. Планування заходів з питань цивільного захисту

Зміст теми. Структурно-функціональна модель протидії НС (попереджувальна, компенсаційна, комплексна тощо). Загальні принципи превентивного та оперативного (аварійного) планування заходів щодо зниження ризиків і зменшення масштабів НС. Вимоги до складу, змісту та форми плануючої документації.

Методика розроблення планів з попередження НС. Комплекс організаційних та інженерно-технічних заходів щодо запобігання та мінімізації наслідків НС природного характеру.

Особливості планування дій персоналу щодо локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на потенційно-небезпечних об’єктах (далі ПНО) та пом'якшення їхніх наслідків. Вимоги до складання та змісту аналітичної і оперативної частини плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій.

Методика планування заходів із фізичного, функціонального, та комбінованого захисту персоналу, а також ліквідації наслідків НС, на основі прогнозу варіантів (сценаріїв) розвитку обстановки, аналізу власних та ресурсів третіх сторін щодо реагування на НС та ліквідації їхніх наслідків з урахуванням режиму функціонування системи.

Нормативно-методичні документи із створення і управління діяльністю спеціалізованих служб та (або) функціональних підсистем Єдиної державної системи цивільного захисту в залежності від профільного напряму ВНЗ.

Плануючі документи з теоретичного і практичного навчання персоналу ОГ до дій у НС, організація і проведення спеціальних об’єктових навчань, тренувань з відпрацювання заходів за планами реагування на НС, локалізації та ліквідації аварій.

Статья IV.Навчально-методичні матеріали для проведення занять Семінарські заняття Загальні організаційно-методичні вказівки

Не пізніше, ніж за 7 днів до початку семінару необхідно видати студентам план семінару.

  1. У ході підготовки студентів до семінару викладачу необхідно провести консультацію, на якій надати допомогу студентам у складанні розгорнутих відповідей на запитання, у роботі з літературою.

  2. Особисто викладачеві за 5-7 днів до початку семінару необхідно детально розібратися у темі, продумати запитання, які будуть поставлені в ході заняття, вивчити необхідну літературу. Скласти і затвердити план семінару.

  3. Напередодні проведення семінару необхідно зібрати конспекти з планами відповідей на питання, зробити висновок за результатами перевірки.

  4. Для інтенсифікації ходу проходження семінару і залучення до активної роботи всіх курсантів, доцільно широко застосовувати опитування, вирішувати проблемні ситуації методом "мозкового штурму" та "ігрових ситуацій".

  5. По завершенню обговорення кожного питання викладач повинен зробити короткий, але змістовний висновок.

Методичні вказівки по вступній частині

  1. Перевірити наявність студентів, їх зовнішній вигляд і готовність до заняття.

  2. Оголосити тему і навчальні цілі.

  3. Довести порядок проведення семінару.

  4. Провести контрольне письмове опитування протягом 5 хвилин.

  5. Після закінчення зібрати письмові відповіді студентів. Перевірку результатів провести після проведення заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]