Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНА РОБОТА правовая статистика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать
  1. Вивчення всієї системи засобів боротьби зі злочинністю-як задача кримінально-правової статистики.

Статистичні дані кримінально-правової статистики широко використовуються в діяльності органів внутрішніх справ для вивчення стану, рівня, структури і динаміки злочинності, причин і умов, які призводять до скоєння злочинів, особи злочинця, соціальних наслідків злочинності під час розробки заходів боротьби з нею і попередження злочинності. Ці дані дають змогу оптимально спланувати розподіл сил і засобів боротьби зі злочинними проявами, оцінити успішність попередження злочинності та ефективність заходів боротьби з нею [4].

Матеріали статистичної звітності також використовуються як засіб оперативного керівництва підпорядкованими органами з боку вищих органів і постійного контролю за їхньою діяльністю. Облік у сфері здійснення правосуддя є одночасно і контролем за слідчою і судовою практикою. За допомогою чітко організованої правової статистики можна виявити типові недоліки в роботі органів слідства, дізнання, прокуратури, судів та вжити своєчасних заходів щодо їх усунення.

Кримінально-правова статистика характеризує увесь комплекс заходів по боротьбі зі злочинністю. Своїми показниками вона відтворює усі стадії кримінального процесу, дає характеристику рівня, структури і динаміки злочинності. Кримінально-правова статистика є основною інформаційною базою кримінології.

До основних задач статистичного вивчення злочинності відносяться:

а) визначені стани злочинності, її рівня, структури, динаміки;

б) виявлення причин і умов, що сприяють здійсненню злочинів;

в) вивчення особистості злочинців;

г) вивчення всієї системи мір боротьби злочинністю.

Матеріали правової статистики використовуються також у законотворчій діяльності. Розробка проектів законів у різних галузях права, кримінального і цивільного процесу, судоустрою не обходиться без показників поширеності конкретних видів правопорушень, практичного застосування окремих статей чинного законодавства, життєздатності окремих його норм. Завдяки статистичному забезпеченню законотворчості вдається прогнозувати майбутні наслідки конкретного правового регулювання. Ілюструючи своїми матеріалами практику застосування окремих законів, правова статистика підтверджує дієвість чи недієвість конкретного закону.

Задача 1

1 Визначте Мо.

Райвідділи

Кількість зареєстрованих злочинів

Ананьєв

24

Арцизський

12

Балтійський

33

Біляєвський

56

Білгород

27

Колимський

8

Котовський

68

Рішення:

  1. Розкладаємо кількість зареєстрованих злочинів на прості числа:

24

2

2

2

3

12

2

2

3

33

3

11

56

2

2

2

7

27

3

3

3

8

2

2

2

68

2

2

17

Показник, який найчастіше зустрічається в сукупності — 2.

Мо=2.