Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНТРОЛЬНА РОБОТА правовая статистика.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

6. Поняття абсолютих чисел

У процесі статистичного спостереження одержують дані про значення певних ознак, які характеризують кожну одиницю досліджуваної сукупності. Статистична інформація починає формуватися з абсолютних величин, якими вимірюються всі аспекти суспільного життя. Абсолютні статистичні величини безпосередньо пов'язані з фізичною та соціально-економічною суттю явищ, які вивчають [3].

Статистичні показники повинні мати одиниці виміру. Вони несуть в собі низку функцій: пізнавальну, управлінську та контрольну,

Так, при вивченні соціально-економічних явищ дослідник всебічно аналізує його розвиток у просторі і часі, пізнає якісно, проникає у його суть. У цьому і виражається пізнавальна функція статистичних показників.

Статистичні показники є важливим елементом та засобом процесу управління майже на всіх його рівнях. Завдяки ним приймаються управлінські рішення виробничого, організаційного, координуючого характеру тощо.

Контрольна функція статистичних показників полягає у використанні їх при виявленні недоліків в організації виробництва, визначенні рівня (стану), виконання управлінських рішень, договірних зобов'язань та ін.

За структурою, статистичні показники, що утворюють систему, поділяються на три групи: абсолютні величини, відносні величини та середні величини. Вони мають бути чітко визначені і відповідати певним вимогам. У них повинні бути вказані: зміст сукупності, що вивчається (злочини, особи, продукція); структура (сума, середня величина, відсоток тощо); час, що характеризує розвиток певного явища (за період, на кінець року тощо); одиниця виміру (млн. грн., тис. злочинів, осіб тощо).

Узагальнюючі показники, які характеризують розміри суспільного явища за конкретних умов в часі та просторі, в статистиці називають абсолютними величинами. Абсолютні величини представляють собою загальну, похідну, первинну форму виразу статистичних показників. Вони безпосередньо виражають розміри суспільних явищ у різних, але конкретних вимірювачах, наприклад: натуральних вартісних та трудових.

Так, у галузях економіки, натуральні вимірювачі служать для одержання відомостей у фізичних одиницях маси, обсягу, довжини, площі. За їх допомогою визначається як кількісна, так і якісна сторона товарно-матеріальних цінностей. Натуральні вимірювачі мають велике значення для забезпечення контролю за збереженням товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів.

Абсолютні величини — це завжди іменовані числа, що пов'язані з одиницею виміру.

У кримінально-правовій статистиці абсолютним показником є рівень злочинності. Рівень злочинності - це абсолютна кількість зареєстрованих злочинів й осіб, які їх вчинили, на певній території за конкретний проміжок часу [3].

Абсолютні показники мають велике наукове і практичне значення. За ними, наприклад у правовій статистиці, можна судити про розміри та поширеність злочинних проявів, кількість засуджених, відшкодовану заподіяну шкоду та інші події, що мали місце в дійсності. Так, починаючи з часів перебудови (за радянських часів), потім з часу проголошення незалежності України та демократизації суспільства хвиля злочинності досягла великих розмірів. Криміногенна обстановка в державі досить рельєфно характеризувалася абсолютними показниками, а саме: з 1986 по 1996 рік кількість зареєстрованих злочинів збільшилася з 248,6 тис. до 641,9 тис. злочинів, або більше як у 2,6 раза. Причому, кількість зареєстрованих найбільш тяжких злочинів збільшились за цей період з 32,9 тис. у 1986 р. до 248,7 тис. у 1996 р., або у 7,6 раза.

Абсолютні величини приведені до такого виду, що їх можна зіставити, у статистиці називають узагальненими показниками, які поділяються на відносні та середні величини. Розрахунок відносних та середніх величин є наступним кроком в обчисленні багатьох показників, які пов'язують абсолютні величини між собою та з іншими показниками.