Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підр_Розділ_I_п.1-2.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

Передмова

Нафта і продукти її переробки є основними енергоносіями практично у всіх галузях галузях народного господарства. На сьогодні видобуток Україною власної нафти становить 12-15% від загальної потреби. Ту частину, якої не вистачає, закуповують за кордоном, де ціни визначаються кон’юктурою світового ринку нафтопродуктів. Останнім часом вони сягнули рекордної позначки, але стійкої тенденції до її зниження не спостерігається. Ера дешевих нафтопродуктів відійшла у минуле.

З розширенням парку автотракторної техніки, підвищенням її технічного рівня збільшується попит на ширший асортимент нафтопродуктів і підвищуються вимоги до їхньої якості. За останні роки накопичено науковий досвід у виробництві та використанні паливо-змащувальних матеріалів, істотно змінилася їх номенклатура, асортимент і якість. Найочевиднішими є зміни, що відбулися у створенні високоефективних сортів паливно-змащувальних матеріалів.

Ускладнення конструкції і умов експлуатації сучасної автотракторної техніки, в тому числі й лісових машин, необхідність підвищення їх надійності та довговічності, а також обмежені можливості нафтопереробної галузі зі створення і виробництва високоякісного пального і змащувальних матеріалів, гостро поставили питання удосконалення методів і технологій раціонального використання нафтопродуктів. Вирішення актуальних інженерно-технічних і наукових завдань у царині покращення якості, підвищенні експлуатаційних властивостей і використання нафтопродуктів має велике значення для отримання максимального технічного, економічного і соціального ефекту.

У теперішній час дуже актуальною є проблема ефективної організації забезпечення автотракторної техніки і лісогосподарського виробництва нафтопродуктами та вирішення питань організації контролю якості паливно-змащувальних матеріалів на усіх етапах технологічної схеми нафтопродуктів від виробника до баків машини. У системі нафтопродуктозабезпечення мають місце випадки, коли приймаються і відпускаються нафтопродукти без належної перевірки їхньої якості на відповідність вимогам стандартів, технічних умов та іншій нормативній документації.

Автотранспортні підприємства та підприємства лісового сектору економіки України, не маючи у своєму розпорядження достатньої кількості контрольних лабораторій, допускають до використання неякісне пальне та змащувальні матеріали. Практика показує, що підприємство отримує вигоду, якщо питання ефективного використання нафтопродуктів вирішується правильно і, навпаки, несе збитки, коли цим питанням не надається належної уваги.

Дуже часто незадовільна робота автотракторної техніки пов’язана з неправильним використанням паливно-змащувальних матеріалів, застосуванням нафтопродуктів невідповідних сортів і марок, їхньої низької якості, яка може погіршуватися під час їх транспортування, зберігання та використання. За даними деяких досліджень встановлено, що використання некондиційних нафтопродуктів, які втратили свої початкові властивості, спричиняє збільшення простої автотракторної техніки з технічних причин на 10-20%, падіння потужності двигуна на 14-16%, перевитрату паливно-змащувальних матеріалів на 8-12%, а також збільшуються витрати на технічне обслуговування і ремонт машин на 40-60%.

Проблема раціонального використання паливно-змащувальних матеріалів на автотранспортних підприємствах і підприємствах лісової галузі стала однією з найважливіших економічних, технічних і соціальних проблем. Впровадження в експлуатацію сучасних паливно-змащувальних матеріалів вимагає удосконалення організації нафтогосподарств і вирішення проблем, пов’язаних з контролем якості нафтопродуктів. Споживач повинен знати, який нафтопродукт він повинен використовувати. Для цього йому необхідно вміти перевіряти якість паливно-змащувальних матеріалів, які пропонуються на ринку, а також визначати, наскільки вони відповідають вимогам сучасної автотракторної техніки і умовам експлуатації. Все це повинно базуватися на глибоких знаннях фізико-хімічних та експлуатаційних властивостей паливно-змащувальних та умінні оцінювати їх якість.

В навчальному посібнику основну увагу надається теоретичним основам та практичним навичкам використання палива, змащувальних матеріалів та технічних рідин. Широко викладені основні їх фізико-хімічні та експлуатаційні властивості, особливості раціонального, економічного і безпечного використання. У посібнику значну увагу приділено вимогам до палива і змащувальних матеріалів, відомостям про отримання рідких та газоподібних палив з нафти та з не нафтової сировини, технологічним процесам горіння усіх видів палива та системам забезпечення автотракторної техніки паливно-змащувальними матеріалами.

Відповідно до програми дисципліни “Паливо-мастильні та інші експлуатаційні матеріали” у навчальному посібнику особливу увагу приділено технічно обґрунтованому підбору нафтопродуктів, що використовуються, методам оцінки їх якості та класифікації залежно від конструкції, напруженості роботи і умов експлуатації машин та механізмів.

Навчальний посібник є результатом узагальнення багаторічного досвіду викладання цієї дисципліни в Кіровоградському національному технічному університеті та інших вищих навчальних закладах України. Він також відображає сучасні досягнення вітчизняної та закордонної науки і виробничої практики в галузі використання паливно-змащувальних матеріалів та технічних рідин для енергетичних засобів, які використовуються у лісовій галузі України.

РОЗДІЛ І. Використання та експлуатаційні властивості палив для енергетичних засобів сільськогосподарського виробництва і автотранспортних підприємств

1. ВИДИ ПАЛИВ, ЇХ ВЛАСТИВОСТІ І ПРОЦЕСИ ГОРІННЯ

2. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО ОДЕРЖАННЯ РІДКИХ ПАЛИВ І МАСЕЛ

3. ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ВИКОРИСТАННЯ ПАЛИВ ДЛЯ ДВИГУНІВ З ПРИМУСОВИМ ЗАПАЛЮВАННЯМ

4. ПАЛИВА ДЛЯ ДИЗЕЛЬНИХ ДВИГУНІВ

5. ГАЗОПОДІБНЕ ПАЛИВО