Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП СТВ.- метод..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

Тема 9. Політика доходів і оплата праці

Питання для обговорення

  1. На основі статистичних даних проаналізувати рівень доходів і оплати праці працівників різних регіонів. Зробити висновки, побудувати графіки і діаграми.

  2. Підготуватися до дискусії з питань “Основні типи організації заробітної плати: тарифна і безтарифна оплата праці”.

  3. Підготувати реферативний матеріал з публікацій по проблемам бідності в Україні, стратифікації доходів населення, формування середнього класу, інше.

  4. Підготувати реферати на такі теми:

  • “Ефективність оплати праці працівників”,

  • “Удосконалення тарифної системи”,

  • “Ефективність системи преміювання працівників”,

  • “Контрактна система оплати праці”,

  • “Договірне регулювання оплати праці”.

6. Підготувати есе на тему: “Соціально-економічна політика держави і рівень життя населення: теоретичне підґрунтя і практика реалізації”.

Задачі для сомостійного вирішення

Задача 9.1

Визначити середній тарифний коефіцієнт, середній тарифний розряд, середню тарифну ставку робітників-почасовиків, зайня­тих на роботах з нормальними умовами праці, якщо за III розря­дом працюють — 19 осіб, за V — 15 осіб, за VI — 10 осіб.

Задача 9.2

Визначити відрядну розцінку за кожну операцію, виходячи з таких даних: перша операція — обробка сировини тарифікується за V розрядом, годинна норма виробітку — 110 кг; друга операція — обробка деталі, тарифікується за VI розрядом, норма часу — 25 хв.

Задача 9.3

Робітник-почасовик V розряду відпрацював 174 год, виконав нормоване завдання, за що передбачена премія у розмірі 10%, зекономив матеріалів на суму 500 грн. (розмір премії 20% від вар­тості зекономлених матеріалів), протягом трьох змін заміняв хво­рого робітника ІV розряду (доплата в розмірі 50% тарифної ставки відповідного робітника). Визначити суму заробітної плати робітника, розмір усіх до­плат.

Задача 9.4

Розрахувати суму заробітної плати і розмір доплат начальнику цеху, якщо коефіцієнт співвідношення його посадового окладу до мінімальної заробітної плати — 3,5; розмір премії за виконання виробничої програми по всіх показниках — 18,2%, надбавки за професійну майстерність — 9,3%.

Задача 9.5

Визначити місячний заробіток робітника, зайнятого на робо­тах з нормальними умовами праці, за відрядно-преміальною сис­темою оплати праці, виходячи з даних таблиці:

Показник

Технічно обгрунтована норма штучного часу на деталь, хв.

6

Норма виробітку деталей за годину, шт.

9

Розряд роботи

III

Місячна норма роботи за графіком, год.

176

Фактичний місячний виробіток деталей, шт.

1760

Розмір премії за виконання місячного за­вдання до прямого відрядного заробітку, %

11

Розмір премії за кожний процент перевико­нання до прямого відрядного заробітку, %

1,5

Задача 9.6

Розрахувати суму заробітної плати і розмір доплат начальнику цеху, якщо коефіцієнт співвідношення його посадового окладу до мінімальної заробітної плати — 4,5; розмір премії за виконання виробничої програми по всіх показниках — 16%, надбавки за професійну майстерність — 9,4%.