Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕП СТВ.- метод..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
320 Кб
Скачать

34

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з дисципліни

«Економіка праці і соціально-трудові відносини»

для студентів напряму підготовки 6.030505 «Управління персоналом і економіка праці» денної та заочної форм навчання

2010

М етодичні рекомендації з дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» для студентів напряму підготовки 6.030505 «Управління персоналом і економіка праці» денної та заочної форм навчання / Укл.: Д.В. Василичев, М.О. Коваленко – Запоріжжя: ЗНТУ, 2010. – 34 с.

Укладачі: Д.В. Василичев, к.е.н., доцент

М.О. Коваленко, викладач

Рецензент: А.Г. Бабенко, д.е.н., професор

Відповідальний за випуск: М.О. Коваленко, викладач

Затверджено

на засіданні кафедри

«Управління трудовими ресурсами»

Протокол № 5 від 09.12.2009

ЗМІСТ

с.

Передмова 4

1 Тематичний план дисципліни 5

2 Перелік питань практичних занять 8

3 Переілк питань, що виносяться на іспит з дисципліни

“Економіка праці і соціально-трудові відносини” 26

Література 31

Передмова

Дисципліна «Економіка праці й соціально-трудові відноси­ни» охоплює як загальні, так і специфічні соціально-економічні питання, що виникають на ринку праці і в соціально-трудових відносинах в Україні, питання раціонального використання люд­ських ресурсів у суспільному виробництві, розгляд політики держави з регулювання соціально-трудових відносин, забезпе­чення зайнятості та соціальної підтримки безробітних.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів системи теоретичних і практичних знань з питань регулювання соціально-трудових відносин, оплати праці, стимулювання оптимального використання ресурсів і підвищення продуктивності, ефективності праці, планування праці.

Дисципліна «Економіка праці і соціально-трудові відносини» висвітлює теоретичні аспекти сучасних проблем економіки праці, сприяє формуванню у студентів практичних навичок і вмінь до управління працею, розвитку здібностей до науково-дослідної роботи, самостійності і відповідальності у роботі, формуванню професійних здібностей у майбутніх фахівців щодо вирішення проблем економіки праці.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати: методи ефективного використання трудових ресурсів, різноманітних видів зайнятості населення, а також розробки та реалізації заходів щодо зниження рівня безробіття в умовах ринкової економіки; сутність та механізм управління трудовим потенціалом, менеджменту людських ресурсів, управління зайнятістю населення; методи управління трудовими ресурсами в умовах сучасного виробництва, соціального планування та управління.

Студент повинен уміти: аналізувати зміни в зайнятості, формування й розвиток системи нових соціально-трудових відносин, становлення та функціонування ринку праці; використовувати сучасні підходи до управління людськими ресурсами; аналізувати зміст і елементи організації і нормування праці; використовувати методи оцінки праці, її ефективності й оплати; обґрунтувати місце та роль Міжнародної організації праці в регулюванні соціально-трудових відносин; управляти працею на макро- і мікрорівні.

1 Тематичний план дисципліни

ЗМ 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни. Сутність і функції праці, її соціальні аспекти. Роль праці у розвитку людини і суспільства. Економічне значення праці. Об'єкт, предмет і завдання дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини».

Рекомендована література [1,2,3,4,5].

ЗМ 2. Трудові ресурси і трудовий потенціал суспільства. Населення та його характеристика. Стан і структура трудових ресурсів. Трудовий потенціал у системі економічних ресурсів. Чисельність, структура й склад працівників підприємства. Показники стану і динаміки персоналу.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,17,38,39,44,45].

ЗМ 3. Соціально-трудові відносини як система. Сутність соціально-трудових відносин. Фактори формування та оцінка соціально-трудових відносин. Формування системи соціально-трудових відносин в умовах переходу до ринкової економіки.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,10,11,24,29,30,31,43].

ЗМ 4. Соціальне партнерство. Сутність соціального партнерства. Наймані працівники та їхні об'єднання як суб'єкти соціаль­ного партнерства. Роботодавці та їхні об'єднання як суб'єкти соціального парт­нерства. Механізм функціонування соціального партнерства в Украї­ні. Міжнародний досвід соціального партнерства.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,10,11,26,32,37,41,42].

ЗМ 5. Ринок праці та його регулювання. Сутність ринку праці. Склад і структура ринку праці. Механізм дії ринку праці. Сегментація ринку праці.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,9,21,24,34,36,42,48].

ЗМ 6. Соціально-трудові відносини зайнятості. Соціально-економічна сутність, характер і види зайнятості населення. Методи і механізм регулювання рівня зайнятості. Два підходи до проблеми безробіття. Класифікація видів безробіття. Основні показники аналізу безробіття

Рекомендована література [1,2,3,4,5,9,18,21,31,34,40,46,48].

ЗМ 7. Організація і нормування праці. Сутність і основні напрями організації праці. Форми розподілу й кооперації праці. Класифікація робочих місць, їх організація, планування та обслуговування. Умови праці та фактори, що їх визначають. Суть і функції нормування праці. Норми праці і їх види. Класифікація витрат робочого часу. Основні методи їх ви­вчення. Методи нормування праці. Загальна процедура розроблення нормативних матеріалів з праці. Управління нормуванням праці в умовах ринку.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,15,20,23,24,46,48].

ЗМ 8. Продуктивність і ефективність праці. Поняття продуктивності і продуктивності праці. Методи вимірювання продуктивності праці. Фактори і резерви підвищення продуктивності праці в еко­номіці ринкового типу. Управління продуктивністю праці.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,15,20,23,24,46,48].

ЗМ 9. Політика доходів і оплата праці. Вартість робочої сили, фактори, які впливають на її форму­вання. Доходи населення. Диференціація доходів (витрат) населення. Рівень життя, система соціальних гарантій, захисту і підтри­мки населення. Законодавче регулювання державних соціальних стандартів і державних соціальних гарантій в Україні. Державне регулювання заробітної плати. Сутність, функції та принципи організації заробітної плати. Структура заробітної плати. Форми і системи оплати праці. Сучасні форми матеріального стимулювання працівників.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,8,15,19,23,27,28,46,48].

ЗМ 10. Планування праці. Характеристика показників використання праці й ме­тодика їх планування. Показники чисельності, структури та руху кадрів. Розрахунок потреби підприємства в робочій силі. Планування продуктивності праці на підприємстві. Планування заробітної плати.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,8,15,19,23,27,28,46,48].

ЗМ 11. Аналіз, звітності і аудиту у сфері праці. Система трудових показників у сфері праці. Аналіз стану трудових ресурсів. Аналіз продуктивності праці й заробітної плати. Звітність і аудит у сфері праці.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,6,7,8,15,19,23,27,28,46,48].

ЗМ 12. Моніторинг соціально-трудової сфери як інструмент регулювання й удосконалення соціально-трудових відносин. Сутність моніторингу соціально-трудових відносин, його основні завдання, методична та інформаційна база. Соціологічні дослідження у трудовій сфері. Методи добору інформації в дослідженні соціально-трудової сфери.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,15,25,31,33,35,43].

ЗМ 13. Міжнародна організація праці та її вплив на розвиток соціально-трудових відносин. Причини виникнення МОП, історія її розвитку та основні завдання. Структура Міжнародної організації праці. Основні напрямки діяльності МОП. Глобалізаційні процеси в системі світового ринку праці. Міжнародна трудова міграція.

Рекомендована література [1,2,3,4,5,13,14,24,31,46,48].