Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ещё один курсак.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
22.53 Mб
Скачать

71

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фізичного матеріалознавства

Курсова робота

з дисципліни «Механічні властивості та конструкційна міцність матеріалів»

по темі «Виконання експертизи зруйнованої пружини перепускного клапану»

Виконала: С.М.Шевченко

студентка групи ІФ-217

Прийняла: Ю.І.Кононенко

асистент

м. Запоріжжя,

2010р

Реферат

ПЗ: 70 с., рис.35 , таб. 6 , джерел 13.

В курсовій роботі з дисципліни «Механічні властивості та конструкційна міцність матеріалів» виконується експертиза зруйнованої спіральної пружини перепускного клапану, що працює в корозійному середовищі. Пружина виготовлена зі сталі 40Х13. При виконанні курсової роботи вирішуються такі питання: 1)аналізуються умови експлуатації виробу та вимоги до матеріалу; 2)обираються та детально розглядаються необхідні випробування для визначення основних механічних властивостей матеріалу; 3)проводиться експертиза причин руйнування виробу, що закінчується написанням заключення; 4)проводиться аналіз впливу легувальних елементів, домішок та режимів термічної обробки на механічні властивості матеріалу; 5)розглядається напрямки підвищення конструкційної міцності виробу; 6)описуються конструкція та робота обладнання для випробування механічних властивостей.

ПРУЖИНА ПЕРЕПУСКНОГО КЛАПАНУ, УДАРНА ВЯЗКІСТЬ, ТВЕРДІСТЬ, КРУТІННЯ, МАЯТНИКОВИЙ КОПЕР, ВТОМНИЙ ЗЛАМ, РУЙНУВАННЯ, НАПРУЖЕННЯ, ЗРАЗОК, ЦИКЛІЧНІ ВИПРОБУВАННЯ

ЗМІСТ

Вступ

1. Розділ 1. Аналіз умов експлуатації виробу та вимоги до матеріалу.

2. Розділ 2. Зразки, обладнання та методика проведення випробувань механічних властивостей.

3. Розділ 3.Експертиза причин руйнування виробів.

4. Розділ 4. Аналіз залежності механічних властивостей матеріалу від складу, структури, термічної обробки та умов випробування.

5. Розділ 5. Напрям підвищення конструктивної міцності виробів.

6. Розділ 6. Конструкція та робота обладнання для випробування механічних властивостей.

Висновки

Література

Вступ

Працездатність машин і агрегатів у значній мірі залежить від властивостей матеріалів, які характеризуються конкретними параметрами. Параметри матеріалів визначають за допомогою дослідних вимірів, використовуючи спеціальні технічні засоби. Вимоги до досліджуваних стандартних зразків матеріалів (наприклад, маса, габаритні розміри, чистота поверхні та ін.) установлюються відповідними Державними стандартами.

Механічні властивості матеріалів характеризують можливість їхнього використання у виробах, що експлуатуються при впливі зовнішніх навантажень. Основними показниками властивостей матеріалів є міцність, твердість, технічні характеристики.

Їхні параметри суттєво залежать від форми, розмірів і стану поверхні зразків, а також режимів випробувань (швидкості навантаження, температури, впливу навколишніх середовищ і інших факторів).

Більшість характеристик механічних властивостей металів і сплавів не є їхніми фізичними константами. Вони в сильному ступені залежать від умов проведення випробування. Тому не можна судити про властивості металевих матеріалів за даними механічних випробувань, які проводяться різними дослідниками по різних методиках. Необхідне виконання певних умов проведення випробувань, які б забезпечили сталість результатів при багаторазовому повторенні випробувань, так щоб ці результати в максимальному ступені відбивали властивості матеріалу, а не вплив умов випробування. Крім того, дотримання цих правил повинне гарантувати порівнянність результатів випробувань, проведених у різний час, у різних лабораторіях, на різному встаткуванні, зразках і т.д. Умови, що забезпечують таку сталість і порівнянність результатів, називаються умовами подоби механічних випробувань.

Для дотримання умов подоби зразки варто піддавати випробуванням при однаковій схемі напруженого стану й в однакових фізичних умовах. Звідси треба необхідність дотримання трьох видів подоби:

1) геометричної (форма й розміри зразка);

2) механічної (схема й швидкість додатка навантажень);

3) фізичної (зовнішні фізичні умови).