Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история продолжение.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
77.74 Кб
Скачать

57.Україна в роки і світової війни 1.08,1914-1917

Причини:загострення суперечностей між провідними державами світу внаслідок нерівномірності їх економ і соц.-політ розвитку;загарбання нових територій;контроль над ринками,збуту та джерелами сировини;гонка озброєнь;наявність у між нар відносинах 2 ворогуючих блоків-троїстого союзу(німеччина,австроугорщина,італія) та антанти(велика брит,франц,росія);бажання- урядів ворогуючих країн відвернути увагу народу від внутр. Проблем;боротьба проти нац.-визв та соц. Рухів.Характер:загарбницький,несправедливий для всіх учасників війни.Плани країн щодо України:росія:сподівалась в війні захопити галиччину,буковину,закарпаття.Австроугорщина:розраховувала відібрати в росіїподілля і волинь.Німеччина:хотіла всі родючі землі,які належали рос імперії.Хід воєн дій на терит.України 1914-1917:все почалось на захукр землях.18.08.1914-початок успішного наступу 8Ї рос армії під командуванням брусилова;23.08-кін вересня-Галицька битва в ході якоїавстроугор війська зазнали поразки;Березень!915-захоплення рос військами після бміс облоги найміцнішої австр фортеці-перемишль.Політика рос уряду на захоплених теригутворення галицько-буковин генерал губернаторства на чолі з графом Бобринським кін!914;насильницька русифікація,свідоме знищення укр. гімназій,газет,книжок,книгарень,бібліотек тощо;закритгя просвітництва;заборона укр. політ партій,спортивних та молодіжних організацій;репресії проти укр. політ та громад діячів;переслідування греко католицької церкви/Травень 1915-горлицький прорив рос фронту нім та австроугор військами;22 червня 1915-вступ айстро-нім військ до львова;22травня-поч червня 1916-відбувся брусиловський прорив,наступальна операція рос військ півд.-зах фронту під командуванням ген брусилова врезультаті якого знову захоплено сх. Галиччину,пн. Буковину та частину зх. Волині;червень 1917-новий наступ рос військ на львівському напрямку який закінчився провалом.Росія втратила галиччину і буковину,після цієї події війна набула позиційного характеру.Наслідки війни:великі демографічні втрати понад БООтис чол.Дсв війна стала загальнонаціональною трагедією укр. народу,бо ми не мали своєї влади,були розділені на 2 ворогуючі частинидому війна була братовбивчою;занепад промисл,с/г,скорочення посівних площ,зубожіння населення;зростання нац. свідомості,висунення ідеї створення незалежної української держави.

59.М.Грушевський 1866-1934

Видатукр. істор,визнач політик і держдіяч,брав акт участь в діял київс громади.з 1894-очол кафукр. іств львівс університеті,1898-1913-очол наук товар Шевченка в львові,проводив величезну роботу з реорганізації товариства за зразком євр академій наук,збирання фондів,створ бібліотеки та музею.Березень 1917-повернувся до києва,де був обраний головою УЦР.УЦР на чолі з ним пройшла шлях від вимог автономії до проголош незал укр.29,04Д918-обраний президентом УНР.після приходу до влади геть Скоропадського відійшов від акт політ діял.березень 1919-емігр до чехослов,потім австрії де розгорнув широку наукову і публіцист діял.1919-заснув укр. соціологічний інститут у відні.березень!924-знову в київ.тоді ж обраний членом укр. акад. наук,керував сексцією наук істор відділу.1929-обраний акад. акад. наук СРСР.невдовзі заарештований як керівник укр. націоналісти центру,скоро звільнили.березень 1931-висланий до москви.наукові установи створ ним-ліквідовані.великі заслуги як ученого,який створ цілісну концепцію

укр. істор процесу.Його діял як держ політ діяча періоду укр. нац. Визв змагань 17-21рр.потім ставлять його в ряд найвизначніших постатей в укр. іст.Помер при нез'ясованих обставинах під час операції в кисловодську де лікувався.

61 Директорія. Відродження УНР~

Погіршення становищ» робітниці» і селян, псшер нення поміщиків, що іідбирали за допомогою збройних загонів гетьмана землю, повна залежність гетьманської влади від Німеччини та Австро-Угорщини, поразка держав Четверного союзу призвели до краху Гетьманату, На початку листопада Ш8 р., коли він став очевидним, П. Скоропадський вирішив сформувати новий кабінет, зорієнтований на Антанту. Але остання допускал» в крайньому разі лише федерацію народів колишньої Російської імперії, Під загрозою міжнародної ізоляції П. Скоропадський оголосив поо федерацію України з "майбутньою", небільцювицькою Росією. Ця ідея остаточно відштовхнула від нього українських патріотів. У ніч на 14 листопада 1918 р. на таємному засіданні керівництва українських політичних партій, об'єднаних в Національний союз, було створено новий орган - Директорію на чолі з В. Вимниченком. Командуючим військами став С. Петлюра. Крім них, до складу Директорі? увійшли Ф, Швець, П. Андріївський і А, Макаренко, Ядро військ Директори становив полк українських січових стрільців полковника Є. Коновальця, що дислокувався у Білій Церкві. Звідти 16 листопада повстанці повели наступ на Київ, де вибухнуло повстання. Крім того, розгортавсь партизанський рух. Гетьман лтрачав контроль над країнвю, його військові сили танули. 14 грудня 1918 р. повстанці здобули перемогу а Києві. Зрікшись влади, П, Скоропадський подався до Німеччини.Прийшовши до влади, Директорія відновила закони УНР і призначила свій перший уряд під головуванням В, Чехівського, Вища законодавча влада передавалася Трудовому конгресові - своєрідному парламентові, сформованому з селянських і робітничих депутатів, представників інтелігенції-Деякі українські партії стали на шлях боротьби з Директорією, Так, боротьбисти організували повстанський рух не Полтавщині, їх підтримував також на Херсонщині отаман Григор'ев. У січні 1919 р, від УСДРП відкололася група Мазурвнха, так зввні "незалежники", які незабаром уклали угоду з більшовиками про боротьбу з Директорією. Не вдалося Директорії знайти спільної мови і $ Махном, який наприкінці грудня 1918 р, спільно з більшовиками спробував захопити Катериносла.Суперечиосгі всередині Директори' не вдалося вирішити н» Конгресі Трудового Народу України, що відбувся в січні 1919 р. На цьому Конгресі були присутні також і делегати від Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), яка згідно з домовленістю у Фастові 1 грудня 1918 р. об'єднувалася з УНР, 22 січня 1919 р. у Києві проголошено возз'єднання УНР та ЗУНй в єдину соборну державу ("акт зяуки"), 3 цього часу ЗУНР дістає наз»у Західна Область УНР ІЗОУНЙ). Спроба возз'єднання двох українських держав залишилася декларацією. Польські війська методично витісняли армівд ЗУНР з території Галичини, існування УНР ставало дедалі більш проблематичним з огляду на вторгнення радянських військ.