Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история продолжение.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
77.74 Кб
Скачать

47.Початок укр.-нац відродж.Кирило-миф братство,його іст значення

Передумови створення.на поч. 40х р 19ст,студенти і викл таємно організує гурток-київська молода.учасники якого вивч праці франц філософів-утопістів.цікавились нац.-визв боротьбою поляків,чехів,хорв та інш слов нар.поступово гурток оформився в нелегальне тов.-кирило-миф братство в!846.організатори-профес київського універ костомаров,студент Білозерський,чиновник гулак,викл гімназії,письм куліш,поетшевченко.учасники молодь від 19-ЗОр.більшість-бідняки.Мета діяльн-утвердж нац. Укр. державності з демокр ладом,у конфедеративному союзі слов держ.Програмні докум:статус слов товариства св.жирила і мифодія,авт..Білозерський;закон божий-або книга буття укр. нар,авт. Костомаров.Програмні засоби-лікв кріп права;нац.визв укр. нар;створ конфедерації вільних слов держ з демокр ладом в столиці київ;рівні політ права для всіх слов нар;повалення самодерж і встан республ;рівність громадян перед законом,скасув станів;ідеалізація козац минулого україни.Течїкпоміркована або ліберальна-на чолі-Костомаров і Куліш-вважали КМБ легал просвітницьке наук орг.,в основі діял-христ цінності та ідея слов єдності,противники рев боротьби,вважали пошир ідеї КМБ сприятиме наближ реформ;РАДИКАЛЬНА течія-на чолі-Гулак і Шевченко-відстоюв ідею все нар повстання,в ході якого буде встановл справедл сусп. лад,намагались перетвор КМБ на бойову орг.Практич діял-пошир програм докум,пропаганда ідей братства в навч закл,пошир творів шевч,розробка проекту створ в укр. широкої мережі початкових навч закл для всього населення,збирали кошти на видання укр. книги,створ її укр. абетки-Кулішівка,встан контактів з литов,пол.,чеш революціонерами з рос гуртком петрашевці.Ліквідація КМБ:березень 1847 припинено діял за доносом Петрова,учасники-заарештов і відправл до петербурга,слідство вів сам Микола1,братчики отрим різні покар.Шевченко-заслали на 10р,без прав писати і малюв,Білозерського-заслано в олонецьку губерн під нагл поліції,Гулак-Зр в фортеці у Шлісельбурзі,потім засланий в Пермь,всі вони амністовані в 1855 після смерті МтІ.Значення д/ял.перша спроби інтеліг перейти від культ до політ етапу визв боротьбі,вперше здійснено спробу обєдн укр. нац. Ідею з загально людськими христ цінностями та ідею слов єдності,нац. Звільн укр-в

розгл в контексті заг-евр боротьби поневолених нар,за своїми світогл принципами братство було схоже на евр орг /такі як:молода Італія і мол ірланд,проте відкидало насильство як засіб досяг мети.

56.Столипінська аграрреф її наслідки

1906-1911 згідно з нею,кожному селянину надавалося право закріпити свій земел наділ в особисту прив власність;господарям що закріпили цей наділ-надавалась можл продавати землю;передбач лікв аграрн перенасел евр частини країни шляхом пересел селян в сх. райони росії.-суперечливі наслідки реформи_:знищ общинного землекористув і перетвор селян в індивідуальних власників землі,створ великих фермерських господарств,які зуміли залучити до с/г виробн. передові технології та найновіші тех заходи,зростання валового збору зерновихдоварності с/г;погіршення станов малоземельниз селян та сілськ бідноти;подальше розшарув укр. села та загостр соц. суперечностей;малопродуктивність та малотоварність бідних господарств;розв капіталіст відносин в с/г(аграр перенас,посил розшарув селянства,нерівномірний розв окремих районів,перекіс убік виробн. зерна,слабке викор досягнень науков техпрогресу,розв с/г відстає від промисл);міграція нас на далекий сх,сибір,сер.азія.