Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история продолжение.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
77.74 Кб
Скачать

3.Створення перших держ. Об'єднань на території України. Кімерійиі. скіфи, сармати, таври.КІМЕРІЙЦІ: в 2-1 тис. Н. X. заселили все степове Причорноморя від Дону до Дністра. Провідною галуззю в господарстві було кочове скотарство, конярство, опанували технологію залізоробного виробництва з болотяних руд. Значну роль у їхньому житті відігравала війна. Озброєні мечами, луками, бойовими сокирами. Вели кочовий спосіб життя не мали довготривалих поселень і жили в тимчасових таборах. Військово-політичне життя кіммерійців проіснувала до 7 ст. до Н. Х.розпалося під натиском скіфських племен.СКІФИ: проживали на наших землях у 7-3 ст до Н. /.Наприкінці 5ст. до Н. X. а причорноморських степах формується - Велика Скіфія. Суспільство складалося з общинників, воїнів, жерців.Населення скіфів Геродот поділив на 4 групи: царські, кочовики, хлібороби, орачі.Суспільний устрій царських і кочових скіфів було пристосовано до кочування, до війн.Скіфи виплавляли мідь,залізо. Ліпили посуд., ткацтво, ювелірні вироби-Скіфська пектораль.Успіхі у воїних дія були завдяки хорошій зброї., воїни були хоробрі, жорстокі до ворогів. Розквіт скіфів тривав з 6-4 ст до н. х. а спад 4-Зст.Причини спаду: погіршення кліматичних умов і усихання степів, занепад економічних ресурсів.У кількох битвах з сарматами царські скіфи зазнали поразки. Після чого утвор. Мала скіфія, столицею якої був Неаполь. Скіфи створ. Матеріальну культуру.Скіфи дуже шанували могили пращурів. САРМАТИ:поч.. існувати з 2 ст. до Н.

X. до їх союзних племен входили: сираків, аорсів, аланів.Це було воєнізоване суспіл., відігравали важливу роль на міжнародній ареніОсвоєли степи між Доном і Дністром. Здійснювали походи на римські провінції.В господарстві відігравало важливу роль кочове тваринництво. Майже 600 років наводили страх на античний світ, але в 3 ст. їм настав кінець за допомогою гунів і готів.

39.Ліквідація російським самодержавством автономного устрою України Перехід І.Мазепи на бік шведів Петро І використав як привід для рішучих дій по ліквідації української автономії. До обраного в 1708 р. гетьмана І.Скоропадського був приставлений для нагляду царський міністр-резидент. А восени 1722 р. царський уряд створив Малоросійську колегію. Так з'явилась ще одна структура, що відстоювала інтереси Росії. Після смерті гетьмана І. Скоропадського Петро І заборонив вибори нового гетьмана, а організаторів опозиції царській політиці на чолі з наказним гетьманом Павлом Полуботком було суворо покарано. Уся влада в Україні належала Малоросійській колегії. Лише в 1727 р. було дозволено обрання нового гетьмана. Ним став миргородський полковник Данило Апостол, який відразу ж дуже енергійно взявся за відновлення втраченої автономії: він призначив на полковничі посади своїх прихильників, провів ряд заходів по впорядкуванню старшинського землеволодіння, вжив заходів щодо вироблення бюджету Гетьманщини, впорядкував українську торгівлю, підпорядкував гетьманській владі місто Київ, реорганізував судову систему, добився повернення запорожців, почав проводити заходи по кодифікації права на Лівобережній Гетьманщині.

Указом 1783 р. українське селянство було остаточно закріпачене. А в 1785 р. жалувана грамота дворянству, підписана Катериною II, поширювала всі дворянські права та привілеї на українську старшину.Таким чином, у другій половині XVIII ст. на Україну був поширений суспільно-політичний устрій, характерний для всієї території Російської імперії. Залишки української автономії були ліквідовані. Козацтво як суспільну верству України було знищено.Українська старшина, що була основною панівною верствою в Гетьманщині, не вчинила скільки-небудь помітного опору ліквідації старого суспільного устрою, оскільки її приватновласницькі інтереси не були порушені.ЛІКВІДАЦІЯ ЗАПОРІЗЬКОЇ СІЧІ.

46,Сусп. Руки в укр. В першій пол. 19ст.Декабристський рух.

Причини:дворяни розуміють що кріпацтво і самодержавство є головними причинами відсталості росії;вплив війни з наполеоном 1812р яка виховала патріотизм майб декабристів та зблизила їх з народом та закордонних походів рос армії 1813-1814 що ознайомили росіян з зах революц вченнями;розчарув в Олександрі І.який споч сприяв розробці реформаторських проектів,а після наполен воєн встановив реакційний режим;вплив між нар подій,зростання нац.-визв рухів в італії,греції,іспанії.ПЕРЕДУМОВИ:діяння масонських лож які об'єднували представників привілейованої верхівки сусп. І були своєрідною підготовкою до вступу в таємні декабристські товариства,в 1819 створене малорос товариство,яке мало мету-незалежність україни.Діял декабристів-першими декабр організ стали союз порятунку та союз благоденства 1816-1818.Внаслідок реорганізації 1821р виникло 2 осередки-півн-петербург і півд. В тульчині.згодом було засновано ще 2 управи півд. Товариства в каменську та василівську.1823-засновано товариство об'єднаних словян в новограді волинському.Між організ існували суттєві розходж,які можна простежити в їх програмних документах.

Північне товариство-докруська правда-пестель.Повалення самодержавства шляхом перевороту;проголош республ;виробниче право для чол.від 20р без обмежень;верховна законодавча влада має належати нар віче,виконавча-держ думі,нагляд за виконання законів-верх суд;скасув кріпацтва та надання землі селянам без викупу;обмеж поміщицького землеволодіння;лік від станових привілеїв,рівність громадян перед законом;свобода слова,друку,віри;лікв військ поселень та скороч строку служби в армії;збереж єдиної неподільної росії.в якій жоден народ не має права на відокремл.крім польщі,Україна мала стати 1 з Юобл росії.Л/вн товариство,док-конституц-муравйова.формою правл в росії мала бути конституц монархія;законодавча влада-парламент;виробн. Право з 21р зі збереж майна;скасув кріпацтва,наділення селян землею.збереж поміщицького землеволод;росія-федерація з 14 держав

і 2 обл з самостійним управлінням.без урахув етнічних кордонів.Україна мала бути поділена на чорно мор держ з центром в києвіда укр. держ з центр в харькові.Товариство об'єднаних словян.обєднання словян нар у федеративну республ;парламент респ що скл з представників усіх народів,прийматиме тільки основні закони федерації,кожен народ матиме право на широке самоврядування.Ловст0мняс>ексгбркст/в.І825 помер Олександрі і декабр вирішили повстати 14,12,1825 в петербурзі.їх придушили.Через це півд. Товар терміново підготувало виступ.20,12,1825 муравйов-апостол підняв повстання Чернігів полку.урядові війська придушили повстання.солдати здались без бою.Учасників засилали в сибір,страчували,або на військ службу на Кавказ.наслідки:декабр зазнали поразки,це перше повстан проти кріпацтва і самодержавства,після повстання в росії почались репресії проти вільнодумства,створ тайна поліція,посилився нагляд за ВУЗами.