Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 4.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
117.95 Кб
Скачать

4.2. Методи фінансового менеджменту корпорації

Стосовно фінансового менеджменту корпорацій можна виділити основні комплексні методи: фінансовий аналіз, управління актива­ми, управління пасивами. Методи фінансового менеджменту харак­теризують використання управлінських впливів у процесі потоків руху грошових коштів корпорації, як показано на рис. 5.2.

Фінансовий аналіз знаходить своє застосування при реалізації практично всіх функцій фінансового менеджменту. Головні напря­ми фінансового аналізу:

  • оцінка фінансових потреб для досягнення стратегічних цілей менеджменту;

  • поділ потоків готівки залежно від конкретних планів корпора­ції, визначення каналів їх залучення - кредити, відшукання внутрі­шніх резервів, додатковий випуск акцій та облігацій тощо;

  • впровадження суворої системи фінансової звітності, яка б об'єктивно відображала процеси руху фінансових коштів і забез­печувала прозорість контролю за фінансовим станом корпорації.

Як метод фінансового менеджменту фінансовий аналіз слугує для реалізації всіх його восьми функцій, розглянутих вище (п.4.1).

Метод управління активами і метод управління пасивами корпо­рації засновані на процесі формування балансу корпорації - суво­рому поділу всього обсягу грошових коштів на активи і пасиви та встановленні співвідношення між ними.

Управління активами корпорації пов'язано з лівою стороною ба­лансу. Задачами, що стоять перед менеджерами, є чітке визначення найбільш ефективних активів і встановлення строків на обрання за­собів зміни їх кількісного і якісного складу.

Управління пасивами характеризується правою стороною балан­су і передбачає дії у двох напрямах: визначення оптимального спів­відношення між довгостроковими і короткостроковими фінансови­ми ресурсами та вибір рішення, які саме фінансові ресурси на да­ний час найбільш вигідні - короткострокові чи довгострокові.

У процесі управління балансами корпорації необхідно чітко ви­значити джерела формування і напрями використання її фінансових ресурсів. Застосування такого методу фінансового менеджменту, як управління балансами корпорації, передбачає управлінські впливи як на джерела формування фінансових ресурсів, так і на напрями їх використання.

Основними джерелами фінансових ресурсів є прибуток, аморти­заційні відрахування, власний капітал і довгострокова заборгова­ність. Формування фінансових ресурсів здійснюється в разі, коли:

  • активи в наступному періоді зменшуються порівняно з мину­лим періодом;

  • заборгованість зростає порівняно з минулим періодом;

  • нараховується амортизація;

  • реалізуються акції корпорації;

  • корпорація має чистий дохід за минулий період.

4.3. Фінансовий аналіз стратегічного розвитку корпорації.

В інтересах розвитку корпорації досягнення цілей і задач, що стоять перед нею, доцільним є дослідження, у першу чергу, фінан­сового аналізу стратегії розвитку корпорації. Особливістю фінансо­вого аналізу стратегії розвитку є його взаємозв'язок із загальною стратегією корпорації. Загальна характеристика стратегії корпорації засновується на формулюванні стратегічного плану, до якого послідовно входять ідея ведення бізнесу, бюджет, плани випуску продукції і викорис­тання персоналу. Це здійснюється послідовним проходженням чо­тирьох стадій:

1) дослідження розвитку і аналіз потреб корпорації (визначають­ ся можливості використання резервів існуючої конкуренції, вивча­ється наявність дефіциту, здійснюється програмне планування і програмування розвитку, намічаються заходи для досягнення ці­лей);

  1. розвиток спеціальних програм, спрямованих на визначення потреб, що випливають з попередньої стадії;

  2. втілення програм - розвиток і орієнтація напрямів, побудова персональних мереж, управління зайнятим персоналом і його рота­цією, розвиток зовнішніх контактів і залучення необхідних спеціа­лістів;

  3. визначення результатів.

Всі ці стадії замкнені, їх взаємозалежність створює логічну стру­ктуру стратегії корпорації і умови її реалізації на практиці.

У процесі фінансової діяльності корпорації відбувається безпе­рервний процес формування грошових коштів, їх накопичення і спрямування на відповідні цілі корпорації. Тобто, утворюється без­перервний циклічний взаємозв'язок, що йменується також вартіс­ним циклом .

Формулювання успішної фінансової стратегії, заснованої на під­вищенні іміджу корпорації по вартісному циклу, означає розуміння того, що елементи цього циклу мають не лише функціонувати у за­даному напрямі, а й взаємодіяти між собою.

Фінансовий аналіз стратегії розвитку корпорації передбачає мо­жливість існування фінансової мобільності, яка особливо необхідна для запобігання різних випадковостей і непередбачених обставин та гнучкого реагування на них у разі їх виникнення.

Таким чином, фінансовий аналіз стратегії корпорації становить важливий засіб для досягнення цілей і задач, що стоять перед кор­порацією, виступає як метод фінансового менеджменту, що харак­теризує роль і місце фінансового менеджменту в стратегії розвитку корпорації. Крім того, фінансовий аналіз визначає фінансові аспек­ти загальної корпоративної стратегії і забезпечує фінансову страте­гію корпорації.