Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ДИЧСЦИПЛІНИ ЕКОЛОГ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

26

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ПО ЕКОЛОГІЧНОМУ ПРАВУ УКРАЇНИ

Харків

2006

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

ІМЕНІ ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

ПО ЕКОЛОГІЧНОМУ ПРАВУ УКРАЇНИ

для студентів VI курсу заочного факультету

Харків

2006

Завдання до практичних занять та тематика контрольних робіт по екологічному праву України для студентів VІ курсу заочного факультету/ Уклад.: М.В. Шульга, А.К. Соколова, Г.В. Анісімова. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2006. – ____ с.

У к л а д а ч і: М.В. Шульга

А.К. Соколова

Г.В. Анісімова

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № ______ від ____ ___________ 2005 р.)

Загальні положення

Відповідно до навчального плану академії курс "Екологічне право України" студенти заочного факультету вивчають в одинадцятому семестрі, у кінці якого складають іспит.

Контрольна робота з екологічного права - одна з найбільш ефективних та результативних форм самостійної роботи студентів, яка має на меті поглиблене вивчення та засвоєння теоретичного матеріалу, чинного екологічного законодавства та практики його застосування.

Написання контрольної роботи з навчальної дисципліни "Екологічного права України" сприяє набуттю необхідного для майбутньої практичної діяльності досвіду тлумачення та застосування чинних еколого-правових норм, прийняттю конкретних рішень у сфері екологічних відносин, поглибленій підготовці до іспиту з цієї дисципліни.

Контрольну роботу слід виконувати власноручно, письмово за одним із наведених варіантів. Студенті, прізвища яких починаються з літер "А" до "Д", виконують варіант І, від "Е" до "К" – ІІ, від "Л" до "П" – ІІІ, від "Р" до "Т" – ІV, від "У" до "Ч" – V, від "Ш" до "Я" – VІ. Запис умов завдання по відповідному варіанту є обов'язковим. Обсяг виконаної роботи має бути не менше 18 сторінок учнівського зошита. Ідентичні контрольні роботи та роботи студентів, виконані в комп'ютерному варіанті зараховуватися не будуть.

При розв'язанні контрольних завдань студенти мають дати письмові повні та обґрунтовані відповіді на всі запитання, зробити мотивовані висновки на підставі аналізу конкретних статей і пунктів відповідних нормативно-правових актів та з посиланням на норми чинного законодавства. Не допускається механічне переписування тексту з першоджерел, застосування нормативних актів, які втратили чинність. Слід мати на увазі, що система нормативних актів перебуває в постійному розвитку і вдосконалюється, тому студенти повинні уважно стежити за поточними змінами законодавства, знайомитися з новою монографічною та іншою тематичною літературою. Додаткові рекомендації щодо нового законодавства і практики його застосування надаватимуться студентам на установчих та оглядових лекціях.

При виникненні незрозумілих питань та утруднень при написанні контрольної роботи можна звертатися для отримання методичної допомоги на кафедру екологічного права України (ауд. 19).

Під час сесії студенти зобов'язані взяти участь у практичних заняттях (4 год.) за тематикою, зазначеною в розділі "Плани практичних занять".

При підготовці до практичних занять та написанні контрольних робіт, незалежно від варіанту завдань, студентам рекомендується користуватися такими нормативними актами та літературою:

Конституція України від 28.06.1996 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25.06.1991 р. (із змінами та доповненнями) // Відом. Верхов. Ради УРСР. –1991. – № 41. – Ст. 546.

Про екологічну мережу України: Закон України від 24.06.2004 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2004.– № 45. – Ст. 502.

Про Основні напрямки державної політики України в галузі охорони навколишнього середовища, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки: Постанова Верховної Ради України від 5.03.1998 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1998. – № 38–39. – Ст. 248.

Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 10.12.2004 р. № 17// Вісник Верховного Суду України. - 2005.- № 1 (53). - С. 9.

Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004 р. № 7// Вісник Верховного Суду України. – 2004. – № 6. – С. 22.

Про деяку питання практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням законодавства про охорону навколишнього природного середовища: Роз'яснення Президії Вищого арбітражного суду України від 27.06.2001 р. № 02-05/744 // Вісник господарського судочинства. – 2001. –№ 4. – С. 92.

Екологічне право України: Підручник для студентів юрид. вищ. навч. закладів / А.П. Гетьман, В.М. Шульга, В.К. Попов та ін.; За ред. А.П. Гетьмана, В.М. Шульгі. – Харків: Право, 2005. – 382 с.