Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс техн.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 6 Одержання та властивості неорганічних сполук різних класів

Основні теоретичні питання. Класифікація неорганічних сполук; методи одержання та характерні реакції кожного класу сполук; відмінність фізичних та хімічних властивостей та практичне значення неорганічних сполук. Складання рівнянь реакцій за участю сполук різних класів.

Мета роботи: експериментально вивчити найтиповіші методи одержання і властивості хімічних сполук різних класів,

Обладнання і реактиви: штатив з набором пробірок; водні розчини лугів, кислот, солей; хлорна і бромна вода, сульфід натрію або амонію, оксиди металів СаО, ВаО.

Хід роботи.

Дослід 1. Одержання і властивості оксидів.

а) Налити в пробірку 1 мл розчину сульфату купруму CuSO4 і додати натрій гідроксид NaOH до утворення блакитного осаду купрум гідроксиду. Обережно нагріти одержаний осад до зміни кольору на чорний. Охолодити пробірку і додати 1 мл кислоти. Записати, як змінюється колір вмісту у пробірці. Скласти рівняння всіх реакцій, що відбуваються. Зробити висновок про хімічний характер оксиду купруму.

б) В пробірку з дистильованою водою додати 1-2 краплини індикатору фенолфталеїну. Внести на кінці шпателю оксиди кальцію СаО або барію ВаО. Записати, як змінюється колір фенолфталеїну. Скласти рівняння реакції взаємодії оксиду з водою, зробити висновок про його хімічний характер.

Дослід 2. Одержання різних типів кислот.

У три сухі пробірки додати на кінці шпателю сухі солі: в першу – ацетат натрію СН3СООNa, в другу – сульфіту Na2SO3, в третю – розчину силікату Na2SiO3. Налити у пробірки по 1 мл сульфатної кислоти H2SO4 і обережно понюхати вміст першої та другої пробірок (якщо запаху немає, пробірки можна обережно підігріти). Записати спостереження. Відмітити утворення золю, а потім гелю (H2SiO3)n у третій пробірці. Скласти рівняння реакцій, зробити висновок про характерні особливості різних кислот.

Дослід 3. Одержання і властивості різних типів основ.

а) Нерозчинні основи.

У дві пробірки налити окремо по 1 мл розчинів солей сульфату нікелю NiSO4 та хлориду феруму FeCl3 і додати по 1 мл розчину натрій гідроксиду NaOH. Записати спостереження. Зробити висновок про природу основ, що утворилися.

б) Амфотерні гідроксиди.

У дві пробірки налити по 2 мл розчинів солей цинку і хрому (алюмінію). Додати по краплях розчин натрій гідроксиду до утворення драглистих осадів. Осад в кожній пробірці розділити приблизно порівну на дві пробірки. Додати до першої розчин NaOH, а до другої – розчин кислоти до повного розчинення осадів. Зробити висновок про характер гідроксидів. Скласти рівняння реакцій одержання гідроксидів цинку і хрому (алюмінію) та їх розчинення у кислоті та розчині лугу.

Дослід 4. Одержання різних типів солей.

а) Середні солі. У трьох пробірках провести реакції між розчинами: а)сульфату цинку ZnSO4 і хлориду барію; б)хромату калію К2СrО4 і хлориду барію ВаС12; б)нітрату плюмбуму Pb(NO3)2 та йодиду калію KI. Записати спостереження. Скласти рівняння реакцій утворення солей у молекулярному та іонному вигляді.

б) Кислі солі. У пробірку з розчином гідроксиду кальцію (або барію) пропускати діоксид карбону СО2 з апарату Кіппа до тих пір, поки одержаний на початку осад СаСО3 (ВаСО3) не розчиниться внаслідок утворення кислої розчинної солі – гідрокарбонату кальцію (барію). Записати рівняння реакцій.

в) Основні солі. У дві пробірки налити по 1 мл розчину сульфату купруму CuSO4 і додати до першої 1-2 мл розчину їдкого натру, а до другої – 0,5-

1 мл розчину гідроксиду амонію NH4OH до утворення осадів різного кольору. Нагріти пробірки у полум’ї пальника і записати спостереження. Скласти рівняння реакцій. Зробити висновок, в якій з пробірок утворилась основна сіль – гідроксосульфат купруму, а в якій – гідроксид купруму.

Контрольні питання:

  1. Записати формули оксидів, які відповідають елементам: Na+, C+4, S+4, Fe+3. Записати формули гідроксидів (кислот чи основ) для цих оксидів, вказати їх хімічний характер. Назвати сполуки.

  2. Написати рівняння реакцій одержання солей: K2SO4, Cu(NO3)2, CaCO3 як наслідок взаємодії: а)двох оксидів; б)оксиду і основи; в)оксиду і кислоти; г)основи і кислоти; г)двох солей. Скласти графічні формули солей.

  3. Записати рівняння реакцій, за допомогою яких можливі перетворення:

S O3 H2SO4; CuCl2 CuSO4 Cu(OH)2 CuO; ZnOHCl ZnCl2;

KOH K2ZnO2; NaHCO3 Na2CO3; BaO Ba(OH)2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]