Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Базилевич_1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
438.89 Кб
Скачать

§ 4. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага

Виходячи на ринок, продавці й покупці планують свою діяльність, спираючись на власний досвід та інформацію, яку їм надає ринок насамперед через ціни. Таке планування кож­ний суб’єкт здійснює відособлено. Іноді ринок виявляє, що спо­живачі помилилися у своїх споживацьких очікуваннях, оскіль­ки підприємці запропонували менше товарів, ніж покупці го­тові були купити за встановленою ціною. Можлива й інша ситу­ація, коли підприємці пропонують більший обсяг товарів, ніж споживачі готові купити за встановлену ними ціну.

Ситуація на ринку, коли підприємці пропонують за певною ціною стільки товарів, скільки споживачі готові купити, нази­вають ринковою рівновагою.

Іншими словами, ринкова рівновага має місце тоді, коли по­пит і пропозиція за певної ціни є урівноваженими (рис. 8.6).

На графіку рівновага зображена точкою ІУ, де перетинають­ся крива попиту (?)) і пропозиції (Б).

Цій точці рівноваги відповідає рівноважна ціна Р^ та рівно­важний обсяг попиту і пропозиції . обсяг пропозиції

Рис. 8.6. Ринкова рівновага попиту і пропозиції

Рівноважна ціна — це ціна, за якої внаслідок дії конку­рентних сил продавці пропонують стільки товарів, скільки по­купці готові купити. Якщо ціна підніметься вище рівноважно­го рівня, тобто зміститься вгору до точки Рм, то на ринку відбу­дуться такі зміни: обсяг попиту зменшиться, змістившись ліво­руч від до а пропозиція зросте від QN до Утвориться надлишок запропонованих товарів, показаний горизонтально заштрихованого фігурою.

Якщо ж ціна опуститься нижче рівноважного рівня, то по­пит зросте від до Яок, а пропозиція зменшиться з (до (2ЗК. Заштрихована вертикально фігура графічно зображає дефіцит товарів на ринку.

Для відновлення рівноваги в першому випадку ціна повинна знизитись, а в другому — зрости і повернутися до рівня ціни Рн.

Ціна рівноваги — не просто ціна, в якій урівноважуються за­купівлі й продажі. Ця рівність має місце завжди, адже не мож­на купити більше, ніж можуть продати, і навпаки, продати більше, ніж можуть купити. Ціна рівноваги означає, що по­купці зорієнтовані продовжувати здійснювати закупівлю то­варів у тих обсягах, у яких виробники погоджуються продов­жувати постачати їх на ринок.

Розрізняють часткову рівновагу на окремому ринку і загаль­ну рівновагу ринку.

Як уже зазначалося, ціни на товари перебувають у постій­ному русі: зміна ціни на один товар впливає на обсяг попиту і пропозиції на інший, а це, у свою чергу, впливає на рівноважну ціну. Якщо вся система цін виявляється у стані рівноваги, тоді настає загальна рівновага ринку.

Умови рівноваги не спонукають економічних суб’єктів до того, аби змінювати свою економічну поведінку. Для того щоб виникли мотиви до такої зміни, необхідно, щоб змінилися зо­внішні умови: технології, очікування, рівні цін тощо.

Отже, стан і часткової, і загальної рівноваги є теоретичною абстракцією. У реальному житті така економічна ситуація вини­кає лише подекуди і рівновага дуже швидко порушується. Од­нак розуміння механізму встановлення і порушення рівноваги має надзвичайно важливе значення для розуміння закономірно­стей функціонування економічної системи, впливу на неї еконо­мічної політики та коригування останньої.

НАВЧАЛЬНИЙ ТРЕНІНГ Основні терміни і поняття

Попит. Крива попиту. Функція попиту. Закон попиту. Зміна величи­ни попиту. Зміни у попиті. Пропозиція. Функція пропозиції. Крива про­позиції. Закон пропозиції. Зміни обсягу пропозиції. Зміни у пропозиції. Товари-субститути. Товари-комплементи. Нормальні товари. Нижчі то­вари. Еластичність. Еластичність попиту за ціною, за доходом, перехре­сна еластичність. Рівновага. Надлишковий попит (дефіцит). Надлишкова пропозиція (надлишок).

Контрольні запитання і завдання

1.  Що спільного та відмінного, з вашого погляду, в поняттях «потре­ба» і»попит»?

2.  Що означає переміщення точки по кривій попиту?

3.  Зв’язок яких явищ виражає закон попиту?

4.  Що означають поняття «зміна обсягу попиту» і «зміни, що відбули­ся у попиті»?

Які чинники впливають на зсув кривої попиту? Коли відбувається зсув ліворуч, а коли — праворуч? Дайте визначення категорії «пропозиція». Який вигляд має функ­ція пропозиції?

7.  Що означає переміщення точки по кривій пропозиції?

8.  Порівняйте криву попиту і криву пропозиції.

9.  Що означає зсув кривої пропозиції і які фактори його зумовлюють?

10.  Що означає термін «еластичність» в економічній теорії?

11. Охарактеризуйте еластичність попиту за ціною для різних груп то­варів.

12. Дайте характеристику еластичності попиту за доходом для нижчих і нормальних товарів.

13. Дайте визначення перехресної еластичності попиту і покажіть її дію стосовно товарів-субститутів та товарів-комплементів.

14.  Що таке еластичність пропозиції? Як вона визначається?

15. Який механізм встановлення часткової та загальної рівноваги на ринку?

16.  Що таке рівноважна ціна? Які функції вона виконує?

17.  Як відхилення ціни від рівноважного стану впливає на рівновагу?

18.  За яких умов виникає дефіцит товарів, а за яких — надлишок?

19. Яке значення має вивчення теорії рівноваги для розуміння функціо­нування економічної системи?

Література

Базилевич В., Лук’янов В., Писаренко Н., Квіцинська Н. Мікроеко- номіка: Опорний конспект лекцій. — K.: Четверта хвиля, 1997. Економічна теорія / За ред. В.M. Тарасевича. — K. : Центр навчаль­ної літератури, 2006. — Гл. 5. Єщенко П.С., Палкін Ю.І. Сучасна економіка: Навч. посіб. — K.: Вища шк., 2005. — Розд. 7. Курц X. Капитал, распределение, спрос: Пер. с англ. — M.: Аудит: ЮНИТИ, 1998. Макконнелл K.P., Брю СЛ. Экономикс: Принципы, проблемы и по­литика: В 2 т. — М.: Республика, 1992. — Т. 1. Основи економічної теорії: політекономічний аспект / Відп. ред. Г.H. Климко. — 5-те вид. — К.: Знання-Прес, 2004. Рынок / Сост., авт. вступ, ст. A.A. Чухно. — К.: Україна, 1997. 448 с. Хикс Дж.Р. Стоимость и капитал: Пер. с англ. / Под ред. P.M. Энто- ва. — М.: Прогресс: Универс, 1993.

9.  Экономика: Учебник / Под ред. A.C. Булатова. — М.: БЕК, 1994.