Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L-PR-SP-PTP.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
288.26 Кб
Скачать

Адміністрація пункту перебування:

- веде облік іноземців, роз'яснює їм порядок і умови проживання у пункті перебування;

- здійснює контроль за дотриманням іноземцями правил внутрішнього розпорядку;

- застосовує до порушників правил внутрішнього розпорядку заходи дисциплінарного впливу.

Директор пункту перебування:

- самостійно вирішує питання діяльності та забезпечує організацію роботи пункту;

- діє від імені пункту перебування і представляє його інтереси в усіх підприємствах, установах та організаціях;

- видає в межах своєї компетенції накази і контролює їх виконання;

- призначає на посаду і звільняє з посади працівників пункту, затверджує їх функціональні обов'язки;

- затверджує правила внутрішнього розпорядку;

- здійснює інші повноваження, передбачені положенням про пункт перебування.

Умови праці, порядок прийняття на роботу та звільнення з роботи працівників пункту перебування регулюються законодавством про працю.

Відповідно до п.6 галузевого наказу здійснення безпосереднього нагляду за додержанням законів у ПТП покладено на відділи (старших помічників і помічників прокурорів) прокуратур обласного рівня. Періодичність проведення комплексних перевірок – щомісячна.

Поміщення іноземців до пункту перебування здійснюється за направленням МВС, Адміністрації Держприкордонної служби чи СБУ або їх територіальних органів в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі на період, необхідний для підготовки їх адміністративного видворення за межі держави, Строк тримання іноземця в ПТП не може перевищувати 6 місяців і починає обраховуватись з моменту його затримання (передачі в порядку реадмісії). У виключних випадках (за наявності поважних причин - хвороба, офіційне повідомлення про конкретний строк надходження паспортних документів чи коштів для повернення тощо) цей строк може бути продовжено на період існування зазначених обставин. У разі коли з об'єктивних причин (відсутність паспортних документів, відмова держави походження іноземця приймати його тощо) протягом установленого строку адміністративне видворення здійснити не вдалося, іноземці вибувають з пункту перебування до визначеного місця тимчасового проживання.

Діти-іноземці, розлучені з сім'єю, не підлягають поміщенню до пункту перебування, а тимчасово направляються у притулки для дітей служби у справах дітей. За наявності близьких родичів діти, старші 10 років, за їх згодою можуть поміщатися до пункту перебування.

До направлення долучаються документи, що посвідчують особу іноземця (за наявності), постанова суду про затримання іноземця або його примусове видворення, матеріали адміністративного затримання іноземця, передбачені законодавством України про адміністративні правопорушення (протокол про адміністративне затримання, протокол особистого огляду і огляду речей, протокол вилучення речей, документів та ін.).

Директор ПТП, а в разі його відсутності - особа, яка його заміщає, після одержання від заінтересованого органу направлення протягом одного робочого дня розглядає його, вивчає подані матеріали та за наявності вільних місць приймає рішення про поміщення іноземця до ПТП і повідомляє про своє рішення заінтересований орган.

Адміністрація ПТП може відмовити в поміщенні до ПТП іноземця у випадках:

- відсутності вільних місць для розміщення;

- відсутності матеріалів, визначених Положенням;

- учинення іноземцем злочину.

У разі відсутності вільних місць адміністрація ПТП повідомляє про це ДДГІРФО для прийняття рішення щодо можливого направлення іноземця до іншого пункту тимчасового перебування.

Передача іноземця до ПТП оформлюється актом приймання-передавання іноземця у двох примірниках, один видається органу, який доставив іноземця, а другий долучається до його особової справи. Особова справа оформлюється на кожного іноземця при його поміщенні до пункту тимчасового перебування. Разом з іноземцем передаються вилучені або передані на зберігання цінні речі, предмети, документи, гроші, які йому належать, тощо.

При поміщенні іноземця до ПТП черговий перевіряє відповідність наданих документів даним про особу доставленого, наявність у нього речей і предметів, повідомляє йому про причини та максимально можливий термін тримання в ПТП, ознайомлює з розпорядком дня, правами та обов'язками, а також стягненнями, що накладаються за порушення цих правил. У необхідних випадках для цього залучається перекладач. Іноземець, який отримав зазначену інформацію, розписується в журналі ознайомлення іноземців, поміщених до ПТП, з правилами поведінки та розпорядком дня (додаток 3).

Перед поміщенням до ПТП іноземці підлягають особистому огляду працівником ПТП (огляд тіла іноземця, його одягу, натільної білизни, головного убору, взуття та інших речей і предметів, що наявні при ньому) у спеціально обладнаній кімнаті в присутності двох понятих однієї статі із затриманим. При цьому в кімнаті не повинні перебувати особи протилежної статі та інші затримані. Огляд не повинен поєднуватись з приниженням людської гідності.

Під час огляду в установленому законом порядку вилучається:

а) вогнепальна і холодна зброя, вибухові, отруйні, наркотичні

та психотропні речовини;

б) спиртні напої;

в) медикаменти та інші лікарські засоби, які містять

наркотичні, психотропні та сильнодіючі речовини;

г) скляний посуд, колючі й ріжучі предмети тощо.

Огляд іноземців оформлюється протоколом особистого огляду і огляду речей (додаток 4). Вилучені та передані на зберігання предмети описуються в протоколі особистого огляду й огляду речей із зазначенням їх характерних прикмет і записуються журналу обліку тимчасово вилучених речей. Протокол складається у двох примірниках і підписується працівником, який проводив огляд, затриманим іноземцем, понятими та перекладачем. Один примірник видається іноземцеві, а другий долучається до його особової справи.

Про вилучення або передачу іноземцем грошей оформлюються документи за формою та відповідно до порядку оформлення касових операцій. Вилучені в іноземців речі, предмети тощо зберігаються в коморі для зберігання вилучених речей та спеціальних шафах ПТП, ключі від яких знаходяться в чергового.

Про вилучення речей та предметів, зберігання і носіння яких переслідується в кримінальному порядку, негайно повідомляються органи дізнання для вирішення питання за чинним законодавством.

При поміщенні до ПТП іноземці підлягають обов'язковому медичному огляду, проходять санітарну обробку в санітарних пропускниках, у яких здійснюється їх миття, протипедикульозна обробка та дезінфекційна обробка одягу та речей, при цьому вони повинні повідомити в письмовій формі адміністрацію ПТП про наявність (відсутність) у них скарг на стан здоров'я.

Перед направленням до кімнат для проживання іноземці поміщуються до окремих приміщень для проведення карантинних заходів. Протягом 24 годин з моменту поміщення до ПТП лікарем проводиться їх первинне обстеження з метою виявлення можливих захворювань і визначення подальшого лікування з метою виявлення:

- наявності чи відсутності тілесних ушкоджень;

- необхідності негайного лікування;

- явних психічних розладів;

- зловживання наркотиками чи алкоголем;

- ризику самогубства чи самопошкодження;

- інфекційних захворювань, включаючи туберкульоз, коросту, педикульоз.

З метою попередження розповсюдження захворювання на туберкульоз проводиться флюорографічне обстеження в комунальних закладах охорони здоров'я. Результати обстеження заносяться до медичної картки амбулаторного хворого, яка заводиться на кожного іноземця і зберігається в пункті охорони здоров'я ПТП, а також до журналу первинного медичного огляду іноземців, доставлених до ПТП (додаток 5). У разі виявлення в іноземців захворювань або надходження скарг на стан здоров'я їм надається необхідна медична допомога.

За необхідності такі особи направляються на лікування до комунальних закладів охорони здоров'я і поміщуються до них на загальних підставах, а особи з підозрою на інфекційні захворювання - до спеціалізованих лікувальних закладів невідкладно, але не пізніше наступного дня. Про поміщення іноземця до цих закладів адміністрація ПТП повідомляє в письмовій формі орган, який доставляв іноземця до ПТП, та забезпечує його охорону під час лікування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]