Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція №10 РіР особливості системи травлення в...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Висновок до другого питання:

Шлунково-кишковий тракт у новонароджених недорозвинений, має багато особливостей. Ці особливості впливають на високу проникність у кров нерозщеплених складових частин їжі, токсико-алергійних речовин та мікроорганізмів, що призводить до виникнення як функціональних порушень, так і патологічних.

Медична сестра повинна знати переваги грудного вигодовування і вміти переконати про його необхідність. Роз’яснювати молодих мамам про правильне поводження з немовлятами при здутті у кишках, при зригуванні, додержуватись правильного харчування, підтримувати гігієну.

3. Мембранне травлення і роль нормальної мікрофлори товстої кишки.

У дітей перших днів і тижнів життя має автолітичний компонент травлення, при якому гідроліз полімерів здійснюється за рахунок ферментів, що містяться в грудному молоці. Після введення підгодовування зростає роль і значення амілазної активності слини і підшлункової залози. Особливістю перетравлювання і засвоєння білків у н/н є те, що у них більше значення має внутрішньоклітинний компонент процесу травлення. Особливо швидко переходять у кров лактоглобуліни.

Довжина товстої кишки дорівнює росту дитини, вона легко переміщується, що залежить від заповнення шлунка і тонкої кишки. Ампула прямої кишки не розвинена. Сік товстої кишки за відсутності дії механічного подразнення виділяється в незначній кількості. Він містить слиз та епітеліальні клітини та деякі ферменти, що не мають суттєвого значення в гідролізі органічних речовин.

. Але товста кишка відіграє важливу роль в процесі травлення. У ній відбувається всмоктування води і формування калових мас. Важливе місце у травленні займає мікрофлора товстої кишки, яка бере участь у синтезі вітамінів групи В і К. Кишки плода і н/н дитини впрдовж 10-20 годин життя стерильні. Формування кишкової мікрофлори відбувається з першої доби життя і за 7-9 днів у здорової доношеної дитини, що отримує грудне молоко, вона досягає нормального рівня. Якщо дитина на грудному вигодовуванні, то в кишках переважає B. Bifidus, а якщо на штучному - B. Coli.

Моторика кишок у н/н енергійна, що збільшує частоту випорожнень. Дефекація – це рефлекторний акт, який у перші 2 тижні відбувається 6 разів на добу. Протягом першої доби дитина виділяє мезоній (першородний кал) зелено-чорного кольору. Він складається з жовчі, епітеліальних клітин, слизу, ферментів, навколоплідних вод. Центри рефлексу знаходяться знаходяться в крижовому відділі спинного мозку. З дозріванням кори головного мозку цей рефлекс затримується. У дорослої людини дефекація відбувається 1 – 2 рази на добу.

Висновок до третього питання:

Анатомо-фізіологічне дозрівання шлунково-кишкового тракту закінчується в період статевого дозрівання. На ранніх етапах розвитку травної системи діють гормональні та місцеві механізми регуляції діяльності травного тракту, але в подальшому до регуляції травлення включаються центральні механізми, що забезпечуються в тому числі й передніми відділами головного мозку.