Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ Онопрієнко остання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
171.52 Кб
Скачать

Черкаський національний університет

імені Богдана Хмельницького

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і митецтв

Кафедра фізичного виховання

– 2 години

Лекція

Тема: ОСНОВИ АТЛЕТИЗМУ.

Методика проведення занять атлетизмом.

Укладач: доцент Онопрієнко О.В.

Черкаси 2012

ЗМІСТ

Вступ

І. Атлетизм. Базові рекомендації.

1.1. Сутність, мета, завдання дисципліни атлетична гімнастика.

1.2. Поняття спортивної підготовки і спортивного тренування.

1.3. Принципи спортивного тренування в атлетизмі.

1.4. Тренувальні навантаження.

1.5. Педагогічний контроль у структурі тренування.

1.6. Типи статури й індивідуалізація тренування.

ІІ. Методика формування статури.

2.1. Темп виконання вправ, та відпочинок між підходами.

2.2. Відсотковий розрахунок оптимальної тренувальної величини обтяження.

2.3. Основні показники тренувального навантаження.

2.4. Спеціальна термінологія.

2.5. Основи харчування під час занять атлетизмом.

2.6. Техніка безпеки на заняттях з атлетизму.

ІІІ. Комплекси вправ для початківців та рекомендації до їх виконання.

Комплекс № 1

Комплекси № 2

Комплекси № 3

Комплекс вправ з атлетичної гімнастики для жінок

Список рекомендованої літератури.

Вступ

Входження України в цивілізоване світове співтовариство передбачає структурні реформи національної системи вищої освіти, спрямованої на забезпечення мобільності, працевлаштування на конкурентоспроможності фахівців у різних галузях. Втілення в життя ідей Болонського процесу сприятиме підвищенню якості підготовки кадрів, зміцненню довіри між суб’єктами навчання і виховання, забезпеченню відповідності європейському ринку праці, сумісності кваліфікації на вузівському та післявузівському етапах підготовки.

Впровадження у вищих навчальних закладах ІІІ-IV рівнів акредитації кредитно-модульної системи організації навчального процесу неможливе без модернізації принципів фахової підготовки. Вони є основними положеннями для розробки педагогічних умов удосконалення підотовки фахівців фізичної культури і спорту з урахуванням специфіки їх діяльності й виступають базовими для інших.

Краса, сила і здоров'я нашого тіла - це новий культурний критерій людської цивілізації. Фізкультурна революція відбувається не в спортивних залах, а в людських розумах. Сильне тіло - це не естетическая примха, а єдиний спосіб вистояти в наш час глобальних стресів: соціальних, інформаційних, екологічних і психічних. Саме самостійні заняття атлетизмом є тою обов'язковою частиною ефективності фізичного виховання в закладах вищої освіти.

Новітні технології у фізичному вихованні в контексті удосконалення навчального процесу з фізичного виховання у вищих навчальних закладах аналізує С. Войтенко, В. Льовкін, Б. Зубрицький. Базові принципи професійної підготовки фахівців фізичної культури та спорту в умовах реалізації ідей Болонського процесу визначає Володимир Наумчук, дозування фізичних навантажень студентів під час самостійних занять фізичними вправами характеризує Н. Бурень та інші. Особливості використання засобів атлетичної гімнастики для різних вікових груп розглядає І. Гайдук, В. Єднак та інші.

Своїми історичними коренями атлетизм іде в 19 століття. Так у 1885 році видатний російський лікар і педагог В. Ф. Краевский заснував у Петербурзі перший у Росії гурток аматорів силової гімнастики. В основу занять гуртка було покладене прагнення до фізичної досконалості на базі зміцнення здоров'я, загартовування організму і системи різноманітних фізичних вправ. Саме в ті роки була закладена методична основа вітчизняного атлетизму, у якій була розроблена оригінальна система ''тілобудови і розвитку сили'' В. Ф. Краевского, гантельная гімнастика И. Лебедєва, вольова гімнастика А. Анохіна.

У 1987 році була створена Федерація атлетизму СРСР. У 1988 році вона ввійшла в число членів Міжнародної Федерації Бодибилдинга (IFBB). Ведучі атлети країни вийшли на міжнародну арену. Першим звання Чемпіона Європи, серед спортсменів колишнього СРСР, у 1989 році завоював білоруський атлет Микола Шила. У січні 1992 року була зареєстрована ''Білоруська федерація культуристів''.

Краса, сила і здоров'я нашого тіла - це новий культурний критерій людської цивілізації. Фізкультурна революція відбувається не в спортивних залах, а в людських розумах. Сильне тіло - це не естетична примха, а єдиний спосіб вистояти в наш час глобальних стресів: соціальних, інформаційних, екологічних і психічних. Коли ви тренуєтися, ви робите більш сильним не тільки мускули, але і характер. Ви привчаєте себе ставити мету і досягати її. Ви начаєтися удосконалювати себе і потім це уміння буде супроводжувати вас усе ваше життя, чим би ви не займалися.

Спорт виховує в людині вольвоі і фізичні якості, формує моральне та естетичне відношення до людей, до себе, до навчання і праці, виховує самоконтроль і самооцінку своїх дій, емоцій, психіку.

Сьогодні з упевненістю можна говорити, що спорт вищих досягнень (професійний спорт) і масовий спорт - це дві, відносно самостійні категорії сучасного суспільства, що характеризуються цілим комплексом різних областей знань, цілей задач, засобів і методів.