Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цінні папери.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
53.55 Кб
Скачать

6) Товаророзпорядчі цінні папери - цінні папери, які надають їхньому держателю право розпоряджатися майном, вказаним у цих документах.

  • Коносамент є товаророзпорядчим документом, що засвід­чує право його держателя розпоряджатися зазначеним у ко­носаменті вантажем і отримати вантаж після завершення перевезення. Коносамент застосовується переважно при здійсненні морських перевезень і є доказом приймання пере­візником вантажу, зазначеного в коносаменті. Інакше кажучи, коносаментом є документ, який містить умови договору морського перевезення вантажу, що посвідчує факт укладення договору і служить доказом прийняття вантажу до перевезення.

Реквізити ко­носамента визначені ст. 138 Кодексу торговельного море­плавства (КТМ) України від 23 травня 1995 року. Передача коносамента здійснюєть­ся з додержанням таких правил:

  1. іменний коносамент може передаватися за іменними передаточними написами або в ін­шій формі з додержанням правил, установлених для передачі боргової вимоги;

  2. ордерний коносамент може передаватися за іменними або бланковими передаточними написами;

3) коносамент на пред'явника може передаватися шляхом простого вручення (ст. 140 КТМ України).

Зручність коносамента при забезпеченні морських перевезень полягає у тому, що поки товари перевозяться морем, через передачу прав на коносамент стає можливим при необхідності неодноразово передати право власності на товари, які в ньому зазначені. Таким чином, одержати товари, що перевозилися морем, у порту призначення зможе останній законний держатель коносамента або представник останнього за умови відповідного підтвердження його повноважень.

Цивільні правовідносини можуть складатися не лише стосовно вже існуючих матеріальних і духовних благ, а й з приводу створення нових або зміни наявних благ. Об'єктом правовідносин, що виникають з приводу ство­рення чи зміни матеріальних або духовних благ, вважає­ться результат роботи. Розходження між роботою і послугою полягає в тім, що:

  • Робота завжди припускає створення або переробку якого-небудь матеріального блага (наприклад, будівництво житлового будинку);

  • Надання послуги цього не передбачає(надання медичних, юридичних і інших послуг).

Об'єктами, здатними забезпечувати задоволення ін­тересів, можуть виступати блага як відокремлені від дій, що їх породили, так і невідокремлені. Більшість благ ві­докремлені від таких дій. Але бувають випадки, кати ре­зультат діяльності є таким, що не може бути відокремле­ним від дій виконавця, не може бути відтвореним без дій того, хто їх виконує (наприклад, задоволення слухача від живої гри музиканта, а не від її запису). Сама діяль­ність однієї особи може бути джерелом задоволення ін­тересу іншої особи. Це дає змогу дії такого роду відноси­ти до об'єктів цивільних прав. А відтак, об'єктом цивіль­них правовідносин можуть бути різноманітні послуги.

Послуги можуть бути фактичними і юридичними. Фа­ктичні послуги - це результат діяльності, споживча вар­тість (благо), яка створюється працею. Юридичні послу­ги — це сама діяльність направлена на задоволення ін­тересів інших осіб. Для цивільного права мають значен­ня різні форми вираження і здійснення тих чи інших послуг. Але незалежно від форми, послуга завжди є благом, носить вартісний характер, її можна оцінити в грошах. Через це вона й може виступати об'єктом циві­льних правовідносин.