Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория_Архітектура ПК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Маніпулятори

Маніпулятори (миша, джойстик і ін.) — це спеціальні пристрої, що використовуються для керування курсором.

Миша має вигляд невеликої коробки, що цілком уміщається на долоні. Миша сполучена з комп'ютером кабелем через спеціальний блок — адаптер, і її рухи перетворяться у відповідні переміщення курсора по екрану дисплея. У верхній частині пристрою розташовані керуючі кнопки (звичайно їх три або дві), що дозволяють задавати початок і кінець руху, здійснювати вибір меню і т.ін.

Джойстик звичайно це стержень-ручка, відхилення якої від вертикального положення приводить до пересування курсора у відповідному напрямку по екрані монітора. Часто застосовується в комп'ютерних іграх. У деяких моделях у джойстик монтується датчик тиску. У цьому випадку, чим сильніше користувач натискає на ручку, тим швидше рухається курсор по екрану дисплея.

Дигитайзер — пристрій для перетворення готових зображень (креслень, карт) у цифрову форму. Являє собою плоску панель — планшет, розташовувану на столі, і спеціальний інструмент — перо, за допомогою якого вказується позиція на планшеті. Під час переміщення пера по планшету фіксуються його координати в близькорозташованих точках, що потім перетворяться в комп'ютері в необхідні одиниці вимірювання.

Відеосистема

Відеосистема комп'ютера складається з трьох компонентів:

  • монітор (інша назва - дисплей);

  • відеоадаптер;

  • програмне забезпечення (драйвери відеосистеми).

Відеоадаптер посилає в монітор сигнали керування яскравістю променів і синхросигнали рядкового і кадрового розгорнень. Монітор перетворить ці сигнали в зорові образи. А програмні засоби обробляють відеозображення — виконують кодування і декодування сигналів, координатні перетворення, стиск зображень та ін.

Монітор — пристрій візуального відображення інформації (у вигляді тексту, таблиць, рисунків, креслень і ін.).

Переважна більшість моніторів сконструйовані на базі електронно-променевої трубки (ЕПТ), і принцип їх роботи аналогічний до принципу роботи телевізора. Монітори бувають алфавітно-цифрові і графічні, монохромні і кольорового зображення. Сучасні комп'ютери комплектуються, як правило, кольоровими графічними моніторами.

Поряд із традиційними ЕПТ-моніторами усе ширше використовуються плоскі рідкокристалеві (РК) монітори.

Рідкі кристали — це особливий стан деяких органічних речовин, у якому вони мають плинність і властивість утворювати просторові структури, подібні до кристалічних. Рідкі кристали можуть змінювати свою структуру і світлооптичні властивості під дією електричної напруги. Змінюючи за допомогою електричного поля орієнтацію груп кристалів і використовуючи введені в рідкокристалевий розчин речовини, здатні випромінювати світло під впливом електричного поля, можна створити високоякісні зображення, що передають більше 15 мільйонів колірних відтінків.

Більшість РК-моніторів використовує тонку плівку з рідких кристалів, поміщену між двома скляними пластинами. Заряди передаються через так звану пасивну матрицю — сітку невидимих ниток, горизонтальних і вертикальних, створюючи в місці перетинання ниток точку зображення (трохи розмитого, через те що заряди проникають у сусідні області рідини).

Активні матриці замість ниток використовують прозорий екран із транзисторів і забезпечують яскраве точне зображення. Панель при цьому розділена на 308160 (642х480) незалежних комірок, кожна з яких складається з чотирьох частин (для трьох основних кольорів і одна резервна). Таким чином, екран має майже 1,25 млн точок, кожна з яких керується власним транзистором.

За компактністю такі монітори не знають собі рівних. Вони займають у 2 – 3 рази менше місця, ніж монітори з ЕПТ і в стільки ж разів легші; споживають набагато менше електроенергії і не випромінюють електромагнітних хвиль, що впливають на здоров'я людей.