Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория_Архітектура ПК.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Дніпропетровський національний університет

Економічний факультет

Кафедра комп'ютерної обробки фінансово-економічної інформації

Методичні вказівки

до самостійної роботи з дисципліни

"Інформатика і комп'ютерні технології":

Архітектура та функціонування персонального комп’ютера

Зміст

Міністерство освіти і науки України 1

Дніпропетровський національний університет 1

Економічний факультет 1

Кафедра комп'ютерної обробки фінансово-економічної інформації 1

Методичні вказівки 1

до самостійної роботи з дисципліни 1

"Інформатика і комп'ютерні технології": 1

Архітектура та функціонування персонального комп’ютера 1

Зміст 2

ВСТУП 4

Основні поняття 4

Історія розвитку обчислювальної техніки 5

Покоління ЕОМ 7

I покоління. З 1945 р., створення еніак, в основі – електронні лампи. 7

ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПЕРСОНАЛЬНОГО КОМП’ЮТЕРА (ПК) 8

Принципи фон Неймана 8

Рис. 1. Схема фон Неймана 8

Подання інформації в ПК 9

Відповідь: 7510 = 1 001 0112 = 1138 = 4B16. 11

Принцип програмного керування 11

ВНУТРІШНІ КОМПОНЕНТИ ПК 12

Центральний процесор (ЦП) 12

Генератор тактових імпульсів 14

Системна шина 14

Основна пам'ять 14

Зовнішня пам'ять 16

ЗОВНІШНІ ПРИСТРОЇ ПК 18

Клавіатура 18

Маніпулятори 20

Відеосистема 20

Активні матриці замість ниток використовують прозорий екран із транзисторів і забезпечують яскраве точне зображення. Панель при цьому розділена на 308160 (642х480) незалежних комірок, кожна з яких складається з чотирьох частин (для трьох основних кольорів і одна резервна). Таким чином, екран має майже 1,25 млн точок, кожна з яких керується власним транзистором. 21

Принтери 21

Плотери використовуються для одержання складних конструкторських креслень, архітектурних планів, географічних і метеорологічних карт, ділових схем. Плотери виводять зображення за допомогою пера. 22

Сканери 22

Барабанні. Забезпечують найвище розділення, але призначені для сканування не паперових, а прозорих матеріалів: слайдів, плівок, негативів. 23

Модеми 23

Для здійснення зв'язку один модем викликає інший по номеру телефону, а той відповідає на виклик. Потім модеми посилають один одному сигнали, узгоджуючи підходящий їм обом режим зв'язку. Після цього передавальний модем починає посилати модульовані дані з погодженими швидкістю (кількістю біт у секунду) і форматом. Модем на іншому кінці перетворить отриману інформацію в цифрову форму і передає її своєму комп'ютеру. Закінчивши сеанс зв'язку, модем відключається від лінії. 24

Аудіоадаптери 24

Аудіоадаптер (Sound Blaster, або звукова плата) — це спеціальна електронна плата, що дозволяє записувати звук, відтворювати його і створювати програмними засобами за допомогою мікрофона, навушників, динаміків, вбудованого синтезатора та іншого устаткування. 24

Відеоадаптер і графічний акселератор 25

Вступ Основні поняття

Вся історія людства - це безперервний розвиток, прогрес, джерелом якого, як і основою будь-якої діяльності людини, є інформаційний процес - одержання, перетворення, збереження, передача і використання інформації. Під інформацією (від лат. informatio – роз'яснення, виклад) розуміють зміст повідомлення, сигналу або пам'яті, а також відомості, що утримуються в повідомленні, сигналі або пам'яті.

Прогрес завжди знаходив своє вираження в удосконалюванні знарядь праці. У наші дні результатом науково-технічного прогресу є застосування у всіх сферах діяльності людини нових інформаційних технологій (ІТ). Інформаційні технології - сукупність методів і засобів одержання і використання інформації на базі обчислювальної і комунікаційної техніки і широкого застосування математичних методів.

Нові інформаційні технології зумовили появу наукового й прикладного напрямку, що називається інформатикою, яку можна розглядати і як науку, і як прикладну дисципліну, і як галузь народного господарства.

Інформатикаце наука, що вивчає структуру й загальні властивості інформації, а також питання, пов'язані з процесами зібрання, збереження, пошуку, передачі, перетворення й використання інформації в різних сферах людської діяльності. Інформатика може належати до класу природничих наук, оскільки закони обробки інформації в суспільних, біологічних і інженерних системах єдині, а також до класу фундаментальних наук, оскільки поняття інформації і процеси її переробки мають загальнонауковий характер.

Економічна інформатика вивчає методи автоматизованої обробки економічної інформації за допомогою засобів обчислювальної й організаційної техніки.

Предметом економічної інформатики є система засобів автоматизації обробки й використання економічної інформації: технологія та етапи обробки інформації, обґрунтування доцільності автоматизації, аналіз предметної області, алгоритмізація і програмна реалізація економічних задач за допомогою різних інструментальних засобів, наприклад пакетів прикладних програм.

Залежно від сфери використання інформація може бути технічною, генетичною, економічною і т.д.

Економічна інформаціяінформація, що характеризує виробничі відносини в суспільстві. До неї належать відомості, що циркулюють в економічній системі: про процеси виробництва, матеріальні ресурси, управлінські й фінансові процеси та інші відомості економічного характеру. До економічної інформації, утім, як і до кожної, висуваються вимоги: точність – однозначність сприйняття, вірогідність, оперативність - актуальність.

Економічна інформація розрізняється:

  • за функціями управління;

  • місцем виникнення.

За функціями управління економічна інформація поділяється на: планово-облікову, нормативно-довідкову, звітно-статистичну.

Планова інформація містить значення планованих і контрольованих показників бізнес-планування на деякий період у майбутньому (випуск продукції, планований попит, прибуток від реалізації та ін.).

Облікова інформація відбиває фактичні значення запланованих показників за визначений період часу (фінансовий, бухгалтерський облік), на її основі може бути проведений аналіз діяльності, прийняття рішень щодо більш ефективного управління.

Нормативно-довідкова інформація містить різні довідкові й нормативні дані, пов'язані з виробничими процесами і відносинами (нормативи виготовлення продукції, розцінки, тарифи, дані про постачальників і споживачів і т.д.). Це найоб'ємніший і різноманітний вид інформації. У загальному обсязі циркулюючої на фірмі інформації довідкова може складати 50-60% - сотні Мб.

Звітно-статистична інформація відбиває результати фактичної діяльності фірми для вищих органів управління, податкової інспекції і т.д. (річний бухгалтерський звіт).

За місцем виникнення (рівнем управління) економічна інформація поділяється на такі види:

  • вхідна, що надходить у структурний підрозділ;

  • вихідна, що надходить з однієї системи управління в іншу.

Форми подання економічної інформації – текстова, графічна, цифрова. Результатом застосування нових інформаційний технологій в економічній сфері є явне поширення інформаційних систем.

Інформаційна система являє собою комунікаційну систему для збирання, збереження, передачі, переробки інформації, що постачає для працівників різного рівню інформацію для реалізації функції управління. Приклад – офісні, банківські системи, що функціонують на базі локальних комп'ютерних мереж і т.д.