Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория_Архітектура ПК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Види сканерів

Ручні. Найпростіший тип сканера. Такий сканер не має рушійних частин і сканування створюється шляхом переміщення сканера по документу. Недоліки: вузька смуга сканування (стандартний аркуш сканується в кілька проходів), високі вимоги до самого процесу сканування - тремтіння руки або рвучкі рухи знижують якість зображення, особливо для фотографій.

Аркушні. Дозволяють за одну операцію сканувати аркуш паперу стандартного формату. Блок сканування не рухомий, а папір простягається через нього за допомогою спеціальних валиків (як у принтері). Аркушні сканери забезпечують якісне сканування, але їх не можна використовувати для сканування книг і журналів.

Планшетні. Забезпечують найкращу якість і максимальну зручність у роботі. Під кришкою сканера розташовується прозора підставка, на яку укладається документ. Блок сканування переміщається уздовж документа усередині корпуса сканера. Тривалість сканування стандартного аркуша – від 1 до декількох хвилин.

Барабанні. Забезпечують найвище розділення, але призначені для сканування не паперових, а прозорих матеріалів: слайдів, плівок, негативів.

Сканери форм. Спеціальні сканери для введення інформації із заповнених бланків: опитувальних листів, анкет і т.ін. Це різновид аркушного сканера з невисоким розділенням, але високою швидкодією й автоматичною подачею паперу (пачка).

Штрих-сканери. Різновид ручних сканерів, призначений для зчитування штрих-кодів з маркованих товарів. Дозволяють автоматизувати процес підрахунку вартості покупок. Використовується в торгових приміщеннях, обладнаних електронним зв'язком з використанням електронних платежів.

Модеми

Модем — пристрій для передачі комп'ютерних даних на великі відстані по телефонних лініях зв'язку.

Цифрові сигнали, вироблювані комп'ютером, не можна прямо передавати по телефонній мережі, тому що вона призначена для передачі людської мови — безперервних сигналів звукової частоти.

Модем забезпечує перетворення цифрових сигналів комп'ютера в змінний струм частоти звукового діапазону — цей процес називається модуляцією, а також зворотне перетворення, що називається демодуляцією. Звідси назва пристрою: модем — модулятор/демодулятор.

Для здійснення зв'язку один модем викликає інший по номеру телефону, а той відповідає на виклик. Потім модеми посилають один одному сигнали, узгоджуючи підходящий їм обом режим зв'язку. Після цього передавальний модем починає посилати модульовані дані з погодженими швидкістю (кількістю біт у секунду) і форматом. Модем на іншому кінці перетворить отриману інформацію в цифрову форму і передає її своєму комп'ютеру. Закінчивши сеанс зв'язку, модем відключається від лінії.

Керування модемом здійснюється за допомогою спеціального комутаційного програмного забезпечення.

Модеми бувають зовнішні, виконані у вигляді окремого пристрою, і внутрішні, що являють собою електронну плату, встановлену усередині комп'ютера. Майже всі модеми підтримують і функції факсів.

Факс — це пристрій факсимільної передачі зображення по телефонній мережі. Назва "факс" виникла від слова "факсиміле" (лат. fac simile — зроби подібне), що означає точне відтворення графічного оригіналу (підпису, документа і т.ін.) засобами друкування.

Модем, що може передавати й одержувати дані як факс, називається факс-модемом.