Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория_Архітектура ПК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Аудіоадаптери

Аудіоадаптер (Sound Blaster, або звукова плата) — це спеціальна електронна плата, що дозволяє записувати звук, відтворювати його і створювати програмними засобами за допомогою мікрофона, навушників, динаміків, вбудованого синтезатора та іншого устаткування.

Аудіоадаптер містить два перетворювачі інформації:

  • аналого-цифровий, який перетворює безперервні (тобто аналогові) звукові сигнали (мову, музику, шум) у цифровий двійковий код і записує його на магнітний носій;

  • цифро-аналоговий, що виконує зворотне перетворення збереженого в цифровому вигляді звуку в аналоговий сигнал, що потім відтворюється за допомогою акустичної системи, синтезатора звуку або навушників.

Професійні звукові плати дозволяють виконувати складну обробку звуку, забезпечують стереозвук, мають власну пам’ять, що зберігає сотні тембрів і звучань різних музичних інструментів.

Звукові файли звичайно мають дуже великі розміри. Так, трихвилинний звуковий файл зі стереозвуком займає приблизно 30 Мбайт пам'яті. Тому плати Sound Blaster, крім своїх основних функцій, забезпечують автоматичне стискання файлів.

Галузь застосування звукових плат — комп'ютерні ігри, програмні системи, рекламні презентації, "голосова пошта" (voice mail) між комп'ютерами, озвучування різних процесів, що відбуваються в комп'ютерному устаткуванні, таких, наприклад, як відсутність паперу в принтері і т.ін.

Відеоадаптер і графічний акселератор

Відеоадаптер — це електронна плата, що обробляє відеодані (текст і графіку) і керує роботою дисплея. Містить відеопам'ять, регістри введення-виведення і модуль BIOS. Посилає в дисплей сигнали керування яскравістю променів і сигнали розгорнення зображення.

Найбільш поширений відеоадаптер на сьогоднішній день — адаптер SVGA (Super Video Graphics Array — супервідеографічний масив), що може відображати на екрані дисплея 1280х1024 пікселів при 256 кольорах і 1024х768 пікселів при 16 мільйонах кольорів.

Зі збільшенням кількості додатків, що використовують складну графіку і відео, поряд із традиційними відеоадаптерами широко використовуються різноманітні пристрої комп'ютерної обробки відеосигналів:

Графічні акселератори (прискорювачі) — спеціалізовані графічні співпроцесори, що збільшують ефективність відеосистеми. Їх застосування звільняє центральний процесор від великого об’єму операцій з відеоданими, тому що акселератори самостійно обчислюють, які пікселі відображати на екрані і визначають їх кольори.

Фрейм-грабери, що дозволяють відображати на екрані комп'ютера відеосигнал від відеомагнітофона, камери, лазерного програвача і т.ін., для того щоб захопити потрібний кадр у пам'ять і згодом зберегти його у вигляді файла.

TV-тюнеривідеоплати, що перетворюють комп'ютер у телевізор. TV-тюнер дозволяє вибрати будь-яку потрібну телевізійну програму і відображати її на екрані у вікні визначеного масштабу. У такий спосіб можна стежити за ходом передачі, не припиняючи роботу.

25