Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория_Архітектура ПК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

Принтери

Принтери – це пристрої виведення інформації на папір. Характеристики: кольоровість, тип (матричний, струминний, лазерний), швидкість друкування, ширина каретки/довжина рядка символів, що дозволяє вирішувана здатність - кількість точок на дюйм.

Матричні принтери використовують комбінації маленьких голок, що б'ють по барвній стрічці, завдяки чому на папері залишається відбиток символу. Кожен символ, що друкується на принтері, формується з набору 9, 18 або 24 голок, сформованих у вигляді вертикального стовпчика. Недоліками цих недорогих принтерів є їх гучна робота і невисока якість друку.

Лазерні принтери працюють приблизно так само, як ксерокси. Комп'ютер формує у своїй пам'яті "образ" сторінки тексту і передає його на принтер. Інформація про сторінку проектується за допомогою лазерного променя на обертовий барабан зі світлочутливим покриттям, що змінює електричні властивості залежно від освітленості.

Після опромінення на барабан, що знаходиться під електричною напругою, наноситься порошковий барвник — тонер, частки якого налипають на засвічені ділянки поверхні барабана. Принтер за допомогою спеціального гарячого валика протягає папір під барабаном, тонер переноситься на папір і "вплавляється" в нього, залишаючи стійке високоякісне зображення. Кольорові лазерні принтери поки що дуже дорого коштують.

Струминні принтери генерують символи у вигляді послідовності чорнильних крапок. Друкуюча головка принтера має малесенькі сопла, через які на сторінку наносяться швидкосохнучі чорнила. Ці принтери вимогливі до якості паперу. Кольорові струминні принтери створюють різні кольори, комбінуючи чорнило чотирьох основних кольорів — яскраво-блакитного, пурпурного, жовтого і чорного.

Принтер сполучений з комп'ютером за допомогою кабеля принтера, один кінець якого вставляється своїм розніманням у гніздо принтера, а інший — у порт принтера комп'ютера. Порт — це рознімання, через нього можна з'єднати процесор комп'ютера із зовнішнім пристроєм.

Кожен принтер обов'язково має свій драйвер — програму, здатну переводити (транслювати) стандартні команди друкування комп'ютера в спеціальні команди принтера.

Плотер (графобудівник) — пристрій, що креслить графіки, рисунки або діаграми під керуванням комп'ютера.

Плотери використовуються для одержання складних конструкторських креслень, архітектурних планів, географічних і метеорологічних карт, ділових схем. Плотери виводять зображення за допомогою пера.

Роликові плотери прокручують папір під пером, а планшетні плотери переміщають перо через усю поверхню горизонтально лежачого паперу.

Плотеру, так само як і принтеру, обов'язково потрібна спеціальна програма-драйвер, що дозволяє прикладним програмам передавати йому інструкції: підняти й опустити перо, провести лінію заданої товщини і т.ін.

Сканери

Сканери - пристрої введення із системою автоматичного розпізнавання образів, для перетворення текстів, рисунків, фотографій та іншої графічної інформації з паперових носіїв в електронну (цифрову) форму.

Існують різні види сканерів, але в основу їх дії закладений той самий принцип: документ висвітлюється світлом зі спеціального джерела, а відбите світло сприймається світлочутливим елементом. Мінімальний елемент зображення інтерпретується сканером, як кольорова або сіра точка, унаслідок сканування створюється графічний файл із растровим зображенням документа.