Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14. Товарознавча характеристика асортименту еле...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
104.96 Кб
Скачать

Тема: Товарознавча характеристика асортименту електропобутових машин

План

  1. Машини й прилади для зберігання і заморожування продуктів

  2. Машини й прилади для догляду за білизною

  3. Електричні кухонні машини для обробки продуктів

  4. Прилади для догляду за підлогами

Машини й прилади для зберігання і заморожування продуктів

До них відносять холодильники і морозильники. Широко використовуються в побуті. Вони дозволяють тривалий час зберігати замороженими й охолодженими продукти, що сприяє забезпеченню родини повноцінним збалансованим харчуванням, значно скорочує час на купівлю продуктів.

Холодильники і морозильники складаються з теплоізольованої холодильної шафи, холодильного агрегату, пускового та терморегулюючого пристроїв, а також пристроїв для підвищення комфортності.

Асортимент холодильників класифікують за принципом дії холодильного агрегату, за системою розморожування, умовами експлуатації, місцем установлення, оформленням корпусу, комфортністю, кількістю камер, об'ємом холодильної камери тощо.

За принципом дії холодильного агрегату холодильники бувають компресійні, абсорбційні та термоелектричні.

Компресійні холодильники є найпоширенішими. У них двигун-компресор стискує холодоагент (останнім часом фреон заміняють екологічно чистим R-134 (тетрафлюроетаном) чи R-600 (ізобутаном), який під тиском перетікає в камеру розширення (випарник)). При розширенні газу поглинається тепло, температура знижується. Розширений газ надходить знову в компресор, де при стискуванні виділяється тепло, яке розсіюється в конденсаторі. Ці холодильники більш економічні – споживають відносно невелику кількість електроенергії, порівняно з іншими типами холодильників мають найбільшу холодопродуктивність (до 200ккал/г), що дозволяє швидко охолоджувати великі об'єми камер до низьких температур. Недоліком є незначний шум, який виникає при роботі двигуна компресора.

Абсорбційні холодильники мають простішу конструкцію. У них немає двигуна-компресора. Нагрівач підтримує цикл з перетворення тепла на тиск, а тиску – на холод. При цьому холодоагент (водноаміачний розчин) рухається повільно. Саме цим і пояснюється їх невисока холодопродуктивність і, як наслідок, невеликий об'єм камери. Перевагою є те, що вони працюють майже безшумно. Цей тип холодильників ефективний для зберігання невеликої кількості охолоджених продуктів і як додатковий холодильник у кімнаті, готелі тощо.

У термоелектричних холодильниках для отримання холоду застосовуються термоелементи (термобатарейки). Це багатошаровий електронний елемент, що працює як напівпровідник. При проходженні постійного струму на одній площині термобатарейки виділяється тепло, на іншій – холод (ефект Пельтьє). Холодний бік спрямований всередину холодильної камери, а з нагрітого вмонтований вентилятор здуває тепло. Якщо змінити полярність, то площини міняються місцями і все відбувається навпаки. їх можна застосовувати не тільки як холодильник, а й як термос.

Термоелектричні холодильники споживають невелику кількість електроенергії, тому насамперед застосовуються як автомобільні (підключаються до бортової мережі автомобіля). Вони не заморожують, але добре зберігають попередньо заморожені продукти, мають малі габарити і масу, не створюють шуму.

За способом розморожування випускають холодильники з ручним способом розморожування, напівавтоматичним та автоматичним.

Природне відтавання інею – трудомісткий і тривалий процес. Напівавтоматичні й автоматичні пристрої передбачають, наприклад, подачу пари холодоагенту у випарник, обминаючи конденсатор, обігрів випарника малопотужними електронагрівачами. Система розморожування без інею базується на тому, що випарник у таких холодильниках розташований між відділеннями і волога конденсується на ньому, а не на стінках камер. Спеціальні вентилятори розповсюджують холод по всьому холодильнику, сконденсована волога з випарника виводиться назовні. Недоліком такої системи є підвищений рівень шуму як від роботи вентилятора, так і від руху повітря в холодильнику; примусова циркуляція висушує продукти, якщо вони негерметично упаковані.

За умовами експлуатації (кліматичним класом) холодильники розрізняють: для помірного клімату клас N (температура в приміщенні від 16°С до 32°С), клас SN (від 10°С до 32°С), для тропічного клімату клас Т (від 18°С до 43°С).

За місцем установлення розрізняють холодильники підлогові, настінні, настільні, вмонтовані (конструкційні параметри дозволяють встановлювати в комплексі кухонного обладнання чи в будівельні конструкції, наприклад у плиту, кухонний стіл).

За оформленням корпусу холодильники виготовляють у вигляді шафи (висота до 2 м), столу (85 см), бару.

За кількістю камер: одно-, дво-, три-, багатокамерні (поєднують у собі різні температурні відділення, наприклад звичайне (+5°С), нульову камеру (0°С), камеру для заморожених продуктів (–18°С).

За розміром (загальним внутрішнім об'ємом) – від 30 до 870 л.

За комфортністю (наявністю пристроїв, що підвищують зручність при користуванні) – звичайні і підвищеної комфортності (з перенавішуванням дверей, льодогенератором, системою сигналізації, фільтрами контролю вологості, освіжувачами повітря тощо).

Холодильники також розрізняють за марками (фірмами-виготовлювачами) та моделями.

Морозильники призначено для швидкого заморожування (від –24°С до –28°С) і тривалого зберігання заморожених продуктів (до 12 міс.) при температурі не вище –18°С.

Принцип дії морозильника аналогічний роботі компресійного холодильника, але на відміну від нього в морозильнику трубчастий випаровувач ступінчасто розташовується по всьому об'єму камери, що має кілька висувних кошиків або полиць з дверцятами для продуктів.

За умовами експлуатації та місцем установлення морозильники класифікують аналогічно холодильникам.

За оформленням корпусу морозильники випускають у вигляді шафи, тумби, скрині. Морозильники-скрині розташовано горизонтально, а дверцята відкриваються вгору. В них можна заморожувати великі порції продуктів. Однак найчастіше продукти в такий морозильник складаються хаотично, тому їх не завжди зручно діставати, особливо ті, що опинилися внизу. До того ж морозильники-скрині займають багато кухонної площі. Необхідно також передбачити вільний простір над ними (60–70 см), щоб мати змогу відкрити дверцята.

За способом розморожування морозильники бувають переважно з ручним способом, рідше – з напівавтоматичним і з системою без інею.

Морозильники розрізняють ще й за об'ємом, можливістю заморожування певної кількості продуктів за добу, терміном їх зберігання при вимкненні електроенергії, за марками та моделями тощо.