Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
угол процесс 5.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.72 Кб
Скачать
  1. -Законність;

У сфері кримінального процесу діє не принцип "дозволено все, що не заборонено", а протилежна засада - "дозволено тільки те, що передбачено законом", інакше неодмінно запанує сваволя владних державних органів і посадових осіб, які ведуть процес.

  1. -рівність перед законом і судом;

  2. -повага до людської гідності;

Принцип поваги до честі та гідності особи, невтручання в її особисте й сімейне життя-це конституційно-правове положення, згідно з яким посадові особи державних органів, котрі ведуть кримінальний процес, зобов'язані ставитися з повагою до кожної людини, яку залучають до кримінального процесу, не втручатися в її особисте та сімейне життя (статті 3, 28 Конституції України).

Цей принцип випливає з положень ст. З Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, відповідно до якої жодна людина не може зазнавати катувань або нелюдського чи такого, що принижує її гідність, поводження чи покарання.

  1. - забезпечення права на свободу та особисту недоторканність;

Принцип забезпечення права людини на свободу й особисту недоторканність-це конституційно-правове положення, згідно з яким ніхто при провадженні у кримінальній справі не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим рішенням суду й тільки на підставах і в порядку, встановлених законом (ст. 29 Конституції України, ст. 14 КПК України).

  1. -недоторканність житла чи іншого володіння особи;

  • кожному учасникові кримінального процесу гарантовано недоторканність житла й іншого його володіння;

  • ніхто не має права без законної підстави увійти до житла всупереч волі осіб, які в ньому проживають;

  • не допускається проникнення до житла чи іншого володіння учасника кримінального процесу, проведення в них огляду чи обшуку.

  1. -недоторканність права власності;

См выше

  1. -таємниця спілкування;

  • кожному громадянинові гарантовано таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також банківських вкладів;

  • ніхто, й посадові особи органів дізнання, досудового слідства, прокуратури та суду також, не мають права розголошувати інформацію, що стала відомою їм з кореспонденції та телефонних розмов інших осіб.

  • Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, банківських вкладів і рахунків тягне за собою кримінальну відповідальність за ст. 364 КК України.

  1. -доступ до правосуддя.

4. Допустимість обмеження прав і свобод громадян в кримінальному судочинстві.

5. Міжгалузеві засади в кримінальному процесі:

  1. -здійснення правосуддя тільки судом;

Правосуддя в кримінальних справах здійснюється тільки судом. Ніхто не може бути визнаний винним у вчинені злочину, а також кримінальному покаранню інакше, як за вироком суду і відповідно до закону. 

  1. -незалежність суддів і підпорядкуванняїх тільки закону; - свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів та членів сім’ї;

Суть цього принципу полягає в тому, що виключається вплив на суддів з боку інших осіб та організацій при здійсненні правосуддя у кримінальних, цивільних і справах. При розгляді справи суд керується не думками учасників процесу, а законом, приймає рішення за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на вивченні всіх матеріалів справи, аналізу всіх представлених доказів.

  • Жодна особа не може бути примушена визнати свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення або примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею кримінального правопорушення.

  • Кожна особа має право не говорити нічого з приводу підозри чи обвинувачення проти неї, у будь-який момент відмовитися відповідати на запитання, а також бути негайно повідомленою про ці права.

  • Жодна особа не може бути примушена давати пояснення, показання, які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні її близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення.