Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
угол процесс 5.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
30.72 Кб
Скачать
  1. - Диспозитивність;

-     усі учасники кримінального процесу повинні бути ознайомлені зі своїми правами та їм повинна бути надана можливість їх реалізації;

-       учасники кримінального процесу (сторони) мають можливість вільно розпоряджатися своїми процесуальними правами;

-        суд, зберігаючи об'єктивність і неупередженість, створює необхідні умови для виконання сторонами їхніх процесуальних обов'язків та здійснення наданих їм прав.

Винятки з принципу пов'язані з діяльністю прокурора щодо представництва інтересів громадян і держави у кримінальному процесі (зокрема, йдеться про випадки порушення прокурором кримінальних справ приватного обвинувачення та за відсутності скарги потерпілого - частини 3, 4 ст. 27 КПК України).

  1. -Змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості;

Принцип змагальності-це конституційно-правове положення, згідно з яким двом рівноправним сторонам (обвинуваченню та захисту) забезпечується можливість брати активну участь у дослідженні обставин кримінальної справи перед незалежним арбітром - судом (ст. 7 Загальної декларації прав людини, ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 24 і п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 16-1 КПК України).

Положення, що розкривають зміст цього принципу в кримінальному процесі:

1)  ніхто не може бути суддею у власній справі;

2)        розмежування в суді трьох кримінально-процесуальних функцій (обвинувачення, захисту та вирішення справи);

3)   виконання кожної з функцій органами, незалежними один від одного;

4)    рівність прав сторін і підтримання судом рівного положення сторін протягом усього часу провадження в кримінальній справі;

5)  панівне становище суду;

6)       заборона вирішення судом за власною ініціативою суперечливих питань, які виникають між сторонами;

7)   суду заборонено виходити за межі пред'явленого обвинувачення;

8)     законом передбачено можливість для потерпілого й обвинуваченого скористатися допомогою, відповідно, представника та захисника своїх прав.

  1. - Розумність строків;

  2. -Мова, якою здійснюється кримінальне провадження;

-        особам, що беруть участь у справі та не володіють мовою, якою провадиться судочинство, забезпечується право робити заяви, давати показання, заявляти клопотання, знайомитися з усіма матеріалами справи, виступати в суді рідною мовою та користуватися послугами перекладача (ч. 2 ст. 19 КПК України; ч. 3 ст. 18 Закону України „Про мови в Україні");

-       слідчі та судові документи вручають: 1) особам, які беруть участь у справі, на їхню вимогу, в перекладі рідною мовою чи іншою мовою, якою вони володіють (ч. 4 ст. 18 Закону України „Про мови в Україні"); 2) обвинуваченому - незалежно від його вимоги (ч. 3 ст. 19 КПК України). Письмово перекладаються тільки ті документи, щодо яких законом передбачена необхідність їх вручення. Зокрема, для обвинуваченого перекладаються копії: постанови про притягнення його як обвинуваченого; обвинувального висновку; постанови про закриття щодо нього кримінальної справи; вироку. Решту документів перекладають усно.