Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦ. ВПРАВА.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
428.03 Кб
Скачать

Завдання для вирішення

  1. Провести аналіз основних економічних показників, що характеризують ринок продовольчих товарів, соковмісної продукції.

  2. Визначити основні конкурентні сили та дати їх характеристику.

  3. Провести оцінювання позицій конкурентів на ринку соковмісної продукції.

  4. Підготувати прогноз щодо можливих стратегічних кроків операторів ринку соковмісної продукції.

  5. Визначити та надати опис основних підсистем організації.

  6. Підготувати аналітичну записку щодо стану управління організацією.

  7. Дати оцінку відповідності ефективності реалізації існуючих бізнес-процесів до принципу «безперервних покращень».

  8. Дати оцінку впливовості зовнішнього середовища на ефективність функціонування організації та його сприятливості/несприятливості до запропонованих організаційних змін.

  9. Запропонувати модель реформування підприємства.

  10. Обґрунтувати заходи щодо впровадження програм організаційних перетворень у підприємстві та подолання зовнішніх і внутрішніх бар’єрів.

Додаток 11.1

Паспорт галузі

  • Обсяг споживання соків у 2001 році – 177 млн л (за даними компанії Tetra Park), що еквівалентне $ 130 млн.

  • Обсяг виробництва в 2001 році – 404 млн умовних банок (оцінка на підставі даних Держкомстату і темпів росту споживання; ємність «умовної банки» – 0,4 л).

  • Кількість виробників у 2001 році – близько 400 компаній, з них близько 30 великих (за даними Держкомстату).

  • Обсяг експорту соків у 2001 році – 46850,69 тонн на суму $20341,34 тис. (за даними Держкомстату).

  • Обсяг імпорту соків у 2001 році – 19029,85 тонн на суму $15709,76 тис. (за даними Держкомстату).

  • Рентабельність виробництва – 15–30 % (за даними виробників)

Додаток 11.2

Виробництво натуральних соків в Україні, млн л

(за даними Держкомстату)

Додаток 11.3

Генеральному директору

товариства

Звіт

заступника директора з маркетингу

та збуту про дослідження ринку соків в регіоні

З 1.07 по 31.08 цього року було проведено комплексну перевірку ринку соків та досліджено регіональні особливості. За результатами проведеної роботи ми дійшли таких висновків:

  • Умовно соки та негазовані напої із вмістом натурального соку (Ст ННС) в роздрібній мережі можна поділити на три цінові групи:

дорога – від 8 грн за 1 літр;

середня – 4 – 8 грн за 1 літр;

дешева – 1.2 – 4 грн за 1 літр.

На сьогодні більше 80% обсягів продажу забезпечує саме дешева продукція.

Формування роздрібної ціни відбувається за різними схемами: від надвисокої у дрібній роздрібній мережі до усереднених у мережі cash & carry. Сокову продукцію випускають в пакетах Tetra Pak –1 л, 0,2 л, скляній тарі – 3 л, 2л, 1л, 0,9 л, 0,2 л. У скляну тару розливають соки як відомі виробники, так і «безіменні».

  • Потужним конкурентом соків є газовані напої та мінеральні води, які в 2–3 дешевші.

  • Співвідношення у споживанні населенням СтННС для категорій «місто-регіон» складає 96:4.

  • Питома вага соків у загальному обсязі товарообігу більшості роздрібних торговельних одиниць не перевищує 5%.

  • Диференційованим є відношення роздрібної мережі до СтННС: для великих підприємств та тих, що використовують сучасні технології, ця продукція є ліквідною, для підприємств, що працюють у застарілому форматі, – це «заморожені» товарні запаси, «мертвий вантаж». Найбільш потужними реалізаторами СтННС у містах країни є мережі «Фуршет», «Foggi», «Сільпо», «Білла», «Євромарт», «Мегамаркет» та інші (за місяць торговельна точка великої мережі може забезпечити реалізацію 50 тис. л СтННС).

Більше третини загального обсягу реалізації сокової продукції в Україні забезпечують великі торговельні мережі та спеціалізовані магазини.

  • Підприємства-виробники розробляють оригінальний дизайн пакування та виготовляють холодильне обладнання, фірмові прилавки.

Тому доцільним є виділення для реалізації соків великих площ. Асортиментна номенклатура соків повинна бути максимально великою, щоб кожний споживач мав можливість знайти собі товар «за смаком і по кишені». Необхідним є максимальне представництво торговельних марок. Постачання сокової продукції відбувається за першою вимогою торговельного підприємства.

  • Сектор громадського харчування або ресторанного бізнесу є достатньо специфічним.

Стабільність поставок у ресторанну мережу та висока якість – головні із критеріїв взаємовигідної співпраці. Підприємства громадського харчування мають велику перевагу – платоспроможність (середня торговельна націнка складає 100%). Кафе, бари, ресторани не практикують одночасного продажу соків декількох торговельних марок або широкого асортименту. Безперечними лідерами для громадського харчування минулих років була сокова продукція «Sautal», «Sandora», «Wimm – Bill – Pann». Дешевизна продукції для ресторанів не є конкурентною перевагою.

  • Більше 50% споживання СтННС у пакетах Tetra Park припадає на соки, інше – це нектари та напої. Із врахуванням сегменту тари питома вага 100% соку досягає 75%. Загальна кількість асортиментних позицій СтННС наближається до 400. Лідерами ринку соків є компанії європейського рівня. Ці підприємства займають свою технологічну нішу, нішу на полицях магазинів.

Можна зробити попередні прогнози щодо зростання обсягів ринку як за рахунок подальшої сегментації, так і збільшення споживання.

1.09.200__ р. Заступник директора

з маркетингу та збуту

Додаток 11.4