Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
211.94 Кб
Скачать

Сучасність

Докладніше: Сучасна філософія

Предтечі екзистенціалізму, однієї з провідних течій континентальної філософії: К'єркегор, Ніцше, Достоєвський, Кафка

Для розвитку філософського знання на сучасному етапі характерний поділ за географічною ознакою, у якого втім чимало противників. При цьому виділяються два основні розділи:

  • Аналітична філософія — напрям у філософській думці XX століття, який розвивається переважно в англомовних країнах і об'єднує велику кількість різноманітних концепцій і шкіл. Засновникам аналітичної філософії вважаються Готлоб Фреге, Джордж Мур, Бертран Рассел і Людвіг Вітгенштайн.

  • Континентальна філософія — термін, використовуваний для визначення однієї з двох головних традицій сучасної західної філософії, що набув поширення наприкінці 20 століття в континентальній Європі. Вона включає феноменологію, екзистенціалізм, герменевтику, структуралізм, постструктуралізм і постмодернізм, деконструкцію, французький фемінізм, критичну теорію Франкфуртської школи, психоаналіз, більшість гілок марксизму.

Філософія в Україні

Докладніше: Філософія в Україні та Список українських філософів

Дослідженням того, чим є істина (тобто пошуком істини) в ідеологічних межах, накладених церквою на землях України займалися мислителі з часів Київської Русі. В цьому розумінні можна говорити про розвиток філософії (пошуку істини) на землях України з найдавніших часів.

Григорій Савич Сковорода — найзначніший український філософ-просвітитель, мораліст. У його філософських діалогах і трактатах біблійна проблематика переплітається з ідеями платонізму та стоїцизму. Вважав, що світ складають три світи: макрокосм, мікрокосм і символічне (Бог). В кожному світі існує і матерія (тимчасове), і вічне (Бог). Для досягнення особистого щастя мислитель радив: не навчайся тому, для чого не народжений, не виконуй роботу, яка не подобається і т. д. В цьому полягає принцип «незрідності» Сковороди. Відтак і зміст людського існування філософ вбачав у самопізнанні, через яке людина могла визначити свою «зрідність»[16].

Див. також

  • Історія філософії

  • Міжнародний день філософії

  • Західна філософія

  • Східна філософія

Примітки

↓ Показувати повністю

    1. Новейший философский словарь:3-е изд., исправл. — Мн.: Книжный Дом. 2003.— 1280 с. — (Мир энциклопедий).(рос.)

    2. Философия//Большая советская энциклопедия

    3. Философия//Онлайн Энциклопедия «Кругосвет»

    4. «Philosophia, Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', at Perseus». Perseus.tufts.edu. Процитовано 2010-08-22.

    5. «Online Etymology Dictionary». Etymonline.com. Процитовано 2010-08-22.

    6. The definition of philosophy is: «1.orig., love of, or the search for, wisdom or knowledge 2.theory or logical analysis of the principles underlying conduct, thought, knowledge, and the nature of the universe». Webster's New World Dictionary Second College.

    7. Етимологічний словник української мови: у 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (голов. ред.) [та ін.]. — К.: Наук.думка, 1983 — .— (Словники України). ISBN 978-966-00-0816-8 Т.6 : У — Я / Уклад. Г. П. Півторак [та ін.]. — 2012. — 568 с. — ISBN 978-966-00-0197-8.(с.:99)

    8. Фрагменты Демокрита и свидетельства о его учении. Перевод с древнегреческого А. О. Маковельского: «Демокрит, объясняя производство слова „Тритогенея“, говорит, что от мудрости получаются следующие три [плода]: [дар] хорошо мыслить хорошо говорить и хорошо делать.»

    9. Герман Гессе. Сиддхартха. У Саманов

    10. Из книги «Чжуан‑цзы». Из гл. 2 — «О равенстве вещей»

    11. Диоген Лаэртский. Книга I // О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов / Пер. М. Л. Гаспарова. — М.: Мысль, 1986.

    12. Фрагмент B 35 DK. Пер. М. А. Дынника.

    13. Радлов Э. Л. Философия. Краткий исторический обзор

    14. Роджер Бекон. De augmentis scientiarum

    15. Рассел Б. История западной философии. Книга 3. Философия Нового времени. Часть 1. От возрождения до Дюма

    16. Сковорода Григорий Саввич//Биографический словарь

Література

Портал «Філософія»

Філософія у Вікісловнику?

Філософія у Вікіцитатах?

Філософія на Вікісховищі?

  1. Причепій Є.М., Черній А.М., Чекаль Л.А. Філософія. — третє, стереотипне. — Київ: Академвидав, 2009. — ISBN 978-966-8226-85-4

  2. Жаклін Рюс Поступ сучасних ідей: Панорама новітньої науки. — К. Основи, 1998.

  3. Кралюк П. М. Філософська думка на українських землях: історія та специфіка.

  • «Філософський словник» / За ред. В. І. Шинкарука. — 2.вид., перероб. і доп. — К.: Голов. Ред. УРЕ, 1986.

  1. Лук'янець В., Соболь О. Філософський постмодерн. — К.: Абрис, 1998. — 351 с.