Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1ответы Химия.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
72.86 Кб
Скачать

8. Загальна характеристика з-елементів II-а групи. Знаходження в природі, одержання, використання і властивості.

Металлы II группы, за исключением бериллия и магния,наз щелочноземельными.Франций,завершающий Iгруппу,и радий,завершающий IIгруппу,являются радиоактивными.Металлы II группы тверже и плотнее щелочных.Низкие значения температур плавления и кипения s-металлов объясняются сравнительно слабыми металлическими связями в кристаллических решетках этих металлов.Температуры плавления и кипения во II группе в отличие от щелочных металлов изменяются несистематически,что объясняется неодинаковой кристаллической структурой у металлов этой группы.В главную подгруппу II группы входят:бериллий(Be),магний(Mg),кальций(Са),стронций(Sr),барий(Ва), радий(Ra).Из них кальций,стронций,барий относятся к семейству щелочноземельных металлов.Это s-элементы.В виде простых веществ типичные металлы.На внешнем уровне имеют по два электрона.Отдавая их,они проявляют в соединениях степень окисления +2.В окислительно-восстановительных реакциях все металлы подгруппы ведут себя как сильные восстановители,однако несколько более слабые,чем щелочные металлы.Это объясняется тем,что атомы металлов IIгруппы имеют меньшие атомные радиусы,чем атомы соответствующих щелочных металлов,расположенных в тех же периодах.Это связано с некоторым сжатием электронных оболочек,так как s-подуровень внешнего электронного слоя у них завершен,поэтому электроны ими удерживаются сильнее.С ростом порядкового номера элемента отдача электронов облегчается,и поэтому металлические свойства закономерно возрастают:Be+O2=ВеО

Кальций, стронций и барий разлагают воду уже при обычной температуре с образованием соответствующих гидроксидов и выделением водорода: R+2H2O=R(OH)2+H2

Гидроксиды щелочноземельных металлов малорастворимы в воде, их растворимость возрастает от Са(ОН)2 к Ва(ОН)2.

Бериллий с водой не взаимодействует,т.к. образующаяся в первый момент пленка малорастворимого гидроксида бериллия пассивирует металл.Гидроксид бериллия Ве(ОН)2 имеет амфотерный характер.Однако свойства Ве(ОН) 2,как основания выражены гораздо отчетливее кислотных.Магний реагирует с водой лишь при нагревании:Mg+2Н2O=Mg(OH)2+H2

  1. 9. Вплив температури на швидкість хімічних реакцій. Емпіричне правило Вант-Гоффа. Температурний коефіцієнт швидкості реакції.

Швидкість хімічних реакцій в більшості випадків з нагріванням підвмщується.Вона дуже чутлива до змін температури.Так,якщо здійснювати синтез Н2О при t=20oC,навіть на 15%,практично не можливо;при t=500oC,необхідно всього 50хв.;а при t=700oC,реакція проходить миттєво.

Правило Вант-Гоффа—емпіричне правило,яке дозволяє в першому наближенні оцінити вплив температури на швидкість протікання хімічної реакіцї в невеликому температурному інтервалі(зазвичай від 0°C до 100°C).Я.Г. Вант-Гофф на основі багатьох експериментів сформулював наступне правило:При збільшенні температури на кожні 10 градусів,константа швидкості гомогенної елементарної реакції збільшується в 2-4рази.Правило описується наступним рівнянням:v2=v1∙y(T2-T1)/10 ,де v2-швидкість реакції при температуріT2,v1-швидкість реакції при температурі T1,y-температурний коефіцієнт реакції(наприклад,якщо y=2,то швидкість реакції буде збільшуватись в 2рази при збільшенні t=10oC).Правило Вант-Гоффа має обмежену область застосування.Багато реакцій йому не підкоряються,наприклад реакції,що відбуваються при високих температурах,дуже швидкі та дуже повільні реакції.Правилу Вант-Гоффа також не підкоряються реакції,в яких приймають участь великі молекули,наприклад білки в біологічних системах.Температурну залежність швидкості реакції більш коректно описує рівняння Арреніуса.З рівняння Вант-Гоффа температурний коефіцієнт вираховується за формулою: y=(v2/ v1)10/(T2-T1)

10. Періодичний закон. Періодична система елементів. Структура періодичної системи.

Періодичний закон-властивості простих тіл,а також форми і властивості сполук елементів перебувають в періодичній залежності від величини атомних ваг(мас)елементів. Періодичний закон не можна звести до короткої формули.Зміст його слід вважати наступними положеннями:

1)Всі види речовин складаються з хімічних елементів-різних типів атомів.

2)Хімічні елементи можна розмістити в ряд,у якому кожний елемент характеризується тільки йому властивим протонним числом,і в якому всі елементи перебувають у тісному взаємозв’язку і взаємозалежності.

3)Знаючи місце хімічного елемента в природному ряду,можна описати його властивості,визначити валентність,атомну масу,передбачити синтез нових сполук,до складу яких входимуть,ті чи інші елементи.

4)Зі збільшенням протонних чисел хімічних елементів,їхні властивості змінюються періодично.Через певне число номерів(не завжди одне і те ж саме)повторюються валентності елементів,загальні формули їхніх сполук тощо.

5)Подібні елементи,крім періодично віддалених,можуть розміщуватись поряд.Знаючи послідовність розподілу елементів і характер подібності між ними,можна передбачити існування нових елементів,прогнозувати їх властивості.

6)Періодичний закон конкретизовано виражений у вигляді періодичної системи елементів.

Періодична системахімічних елементів-конкретизований (табличний)вираз періодичного закону.Хімічні елементи по структурі незбуджених атомів діляться на природні сукупності,що відображають в періодичній системі в виді вертикальних і горизонтальних рядів,періодів і груп.Період-це ряд хімічних елементів,розміщений за зростанням їхніх протонних чиселі який розпочинається з лужного металу і закінчується інертним газом.Є 7 періодів:один-найменший(H і He),двамалих(по 8елементів),два великих(по 18елементів),шостий-найбільший(32елементи),а останній-незакінченний.Групи –ряд(вертикальний стовпчик)подібних елементів,що належать до різних періодів.Кожна група є ніби природною родиною елементів.Всього-8груп.Кожна група складається з 2 підгруп:головної і побічної.Це можна пояснити тим,що елементи,які входять до данної з двох рядів(парного і непарного)одного і того самого періоду,не цілком подібні за своїми властивостями.

11. Гібридизація атомних орбіталей. Типи гібридизації та стехіометрія молекул.

Гібридизація-це зміна вихідних форм електронних хмар і утворення нових хмар,інших форм,в результаті взаємозмін.Типи гібридизації:

1)лінійна(s+p) (BeCl2,ZnCl2,CO2)

2)трикутна(s+p+p) (BF3)

3)тетраедична(s+p+p+p) (CH4,NH4)

4)тригональна бі-піраміда(d+s+p+p+p)

5)октаедр(d+d+s+p+p+p)

6)пентагональна бі-піраміда(d+d+d+s+p+p+p)

12. Елемент в збудженому стані має електронну конфігурацію: [Аг] 4з11. Напишіть його електронну формулу в не збудженому стані. В якій групі та в якому періоді знаходиться цей елемент? Охарактеризуйте стисло хімічні властивості цього елементу.

[Ar]4s14p1-збуджений стан.

[Ar]4s2-незбуджений стан.

Група-2; Період-4. Елемент №20-Ca(кальцій)

Типовий лужно-земельний метал.Енергійно взаємодіє з активними неметалами вже при звичайних умовах.Навіть при негативних температурах взаємодіє з водою та розчиняється в ній.При нагріванні Са взаємодіє з іншими металами утворюючи сплави,до складу яких входять різні інтерметалічні сполуки.

13. Елемент в основному стані має електронну конфігурацію: [№] 3524. Визначити положення елементу в Періодичній системі. Охарактеризуйте хімічні властивості цього елементу.

Сульфур.Знаходиться в 3-му періоді та в 6-ій групі.Високонегативний елемент,проявляє кислотні властивості в водневих та кисневих сполуках.Більшість сульфуровмісних солей малорозчинні в воді.16 по хімічній поширеності елемент в земній корі.При кімнатній toреагує з F,Cl й коцентрованними кислотами-окисниками(HNO3,H2SO4)проявляє відновні властивості.На повітрі горить утворюючи сірчистий ангідрид-безбарвний газ з різким запахом.При взаємодії з металами утворює сульфіди.При нагріванні реагує з:O2,Si,P2,H2.При нагріванні розчиняється в лугах.

14. Поняття о швидкості хімічної реакції. Фактори, які визначають швидкість хімічної реакції. Константа швидкості. Закон діючих мас (ЗДМ).

Швидкість реакції відповідає числу елементарних актів взаємодії,що відбуваються за одиницю часу:для гомогенних реакцій-в одиниці об’єму,для гетерогенних-на одиниці площі поверхні поділуфаз.Швидкість реакції характеризується зміною концетрацій будь-якої з реагуючих речовин,або кінцевих продуктів реакції за одиницю часу.Швидкість хімічних реакцій,крім природи реагуючих речовин v~K[A][B],де [A]і[B]-молярні концетрації вихідних речовин,K-коефіцієнт пропорційності,що називається константою швидкості реакції. Константа швидкості реакції відповідає швидкості реакції,за концентрації реагуючих речовин,що дорівнюють 1моль/л.Закон діючих мас-швидкість хімічної реакції за сталої температури прямопропорційна добутку реагуючих речовин у степенях,що дорівнюють їхнім стехіометричним коефіцієнтам.v= K[A]a[B]b[C]c

15. Розчини сильних електролітів. Іонна сила, активність іонїз. коефіцієнт активності.

1)d=nдис..мол../nзаг..мол*100% d=1-сильний електроліт, d<1-слабкий електроліт. Сильний електроліт-це речовина,молекули якої в розчині повністю розпадаються на іони.Дисоціація-це розщеплення молекул електроліту на йони,під впливом молекул полярного розчинника.

2)Активність йонів-це величина,у разі підставлення якої замість концентрації іонів у рівняння закону дії мас,останнє стає справедливим за будь-яких розчинів електролітів. a=fc,де f-коефіцієнт активності,що вносить поправку на взаємодію данного йона з навколишнім середовищем.

3)Іонна сила-це напівсума добутку квадратів зарядів іонів на їх концентрацію.

16. Закони Рауля. Тиск пари над розчином. Підвищення температури кипіння та зниження температури замерзання розчинів.

1)Закон Рауля:відносне зниження тиску насиченої пари розчинника над розчином,дорівнює мольній частці розчиненої речовини(N). ро1о=N2

2)Тиск насиченої пари над розчином дорівнює добутку його тиску над чистим розчинником,на мольну частку розчинника.Під час розчинення в рідині будь-якої нелеткої речовини тиск пари над цією рідиною знижується: ро1о= ∆р/ро;де ро-тиск пари над чистим розчином;р1-тиск пари над розчином;∆р-зниження тиску пари над розчином;∆р/ро-відносне зниження тиску пари над розчином.Тиск насиченої пари над розчином дорівнює добутку його тиску над чистим на мольну частку розчинника:∆р=ро∙m/M/N; M=ро∙m/∆рN;де m-маса розчиненої речовини(г); N-число молів розчинення(дорівнює відношенню маси розчинника m1 до його молярної маси M1,тобто N=m1/M1)

3)Температура замерзання рідини-є температура,за якої тиск насиченої пари над її рідинною фазою стає таким,що дорівнює тиску пари її твердою фазою..Температура кипіння рідини-це температура,за якою тиск її насиченої пари стає таким,що дорівнює зовнішньому тиску.Якщо тиск пари розчинника внаслідок розчинення в ньому речовини знизився,то для встановлення рівноваги в системі рідина-пара,треба підвищити температуру розчину.Температура замерзання розчину відповідає моменту виділення з нього першого кристала твердої фази(кристалізація розчина).Внаслідок кристалізації розчинника концентрація розчину зростає.Зростання концетрації розчину в свою чергу,спричиняє,де більше зниження температури замерзання.Отже розчин замерзає і кипить не за певної температури,а в деякому інтервалі температур.

17. Кисневі "сполуки азоту. Азотна кислота. її одержання, властивості^-використання.

Нітроген з оксигеном утворює шість оксидів:N2О,NO,N2O3,NО2,N2O5,в яких виявляє ступені окиснення відповідно:+1,+2,+3,+4,+5.

1)Оксид нітрогену(I) N2О-несолетворний оксид,термодинамічно нестійка сполука,безбарний газ,солодкуватий на смак,має приємний запах.Вдихання великої кількості N2О викликає стан,подібний до сп’яніння,звідси його інша назва-«веселящий газ».

2) Оксид нітрогену(II) NO-безбарвний газ,отруйний,важко зріджується.Термодинамічно постійна сполука.Оксид нітрогену(II)-окисно-відновною двоїсністю,однак переважаючою є відновна функція

3)Оксид нітрогену(IV) NО2-газ бурого кольору,отруйний,має неприємний запах,легко зріджується у рідину червонуватого кольору.При підвищенній температурі NО2-сильний окисник(у ньому згоряютьС,S,Р).У кислотно-основних перетвореннях оксид нітрогену(IV) поводить себе,як кислотний оксид,він добре розчиняється у воді,з утворенням нітратної і нітритної кислот. NО2 може бути,окисником,так і відновником,але для нього більш характерною є окиснювальна функція.

4)Триоксонітрат(V) водню HNO3-він же й нітратна кислота,при звичайних умовах-безбарвна рідина.Власне іонізація рідиною HNO3-незначна.З водою змішується в будь-яких співвідношеннях.Його розчини-сильна кислота,яка називається азотною.Вона має сильновиражені окислювальні властивості.Кислота руйнує рослинні та тваринні тканини,окиснює майже всі метали та неметали.Утворення тих,чи інших продуктів взаємодії залежить від концентрації HNO3.В лабораторіях азотну кислоту отримують дією концентрованої сірчаної кослоти на нітрат натрію: H2SO4+NаNO3––2HNO3+NаSO4.Промислове виробництво HNO3 відбувається по стадіям:окиснення NH3 у NO,киснем повітря на Рt каталізатор: 4NH3+5О2=4NO+6H2O.Окиснення NO у NО2 : 2NO+О2=2NО2.Та взаємодія останньго з водою: 2NО2+H2O––HNO3+HNO2 3 HNO2= HNO3+2NО2+H2O.

5)Велике значення мають нітрити,як добрива(особливо калійна і нітритни селітра).Азотна кислота застосовується для отримання мінеральних добрив,вибухових речовин,органічнихбарвників,пластичних мас та в інших різноманітних виробництвах.

18. Загальна характеристика s- елементів 1-А групи. Знаходження в природі, одержання, використання і властивості.

Металлы I группы—мягкие и имеют небольшую плотность по сравнению с другими.Литий,натрий и калий легче воды и плавают на ее поверхности,реагируя с ней.При обычных условиях s-металлы находятся в кристаллическом состоянии.Все металлы I группы имеют объемноцентрированную кубическую упаковку.Бериллий и магний имеют гексагональную плотную упаковку (ГПУ),кальций и стронций—гранецентрированную кубическую упаковку (ГКУ),барий—ОЦКУ.Металлические связи образуются делокализованными валентными электронами,удерживающими вместе положительные ионы атомов металла.Чем больше металлический радиус в каждой из групп,тем более «тонким слоем» распределены делокализованные электроны по положительным ионам и тем слабее связь.Этим и объясняются низкие температуры плавления и кипения для металлов I и II групп.Применяемое к элементам ряда Li-Cs название щелочные металлы связано с тем, что их гидроксиды являются сильными щелочами.Натрий и калий относятся к наиболее распространенным элементам, составляя соответственно 2,0 и 1,1% от общего числа атомов земной коры.Соединения натрия имеют огромное значение для жизни.Достаточно напомнить хотя бы то,что человек потребляет ее ежегодно в среднем 5кг NaCl.Подобным же образом для растений необходимы соли калия.В связи с этим около 90 % всех добываемых калийных соединений употребляется для удобрения почв.Остальные 10 %,равно как и громадные количества различных соединений натрия,используются в промышленности.Лишь сравнительно небольшое по объему применение находит пока производные лития и весьма ограниченное—соединение Rb и Cs.Натрий у животных сосредоточен преимущественно в тканевых соках (лимфе крови),а калий—в самих тканях.Особенно богаты калием некоторые внутренние органы—печень,селезёнка и др.В целом взрослые животные организмы содержат обычно несколько больше калия,чем натрия (по массе).Напротив, в зародышах животных натрия гораздо больше,чем калия,причем соотношение между обоими элементами приближается к характерному для морской воды.Это можно рассматривать,как непосредственное доказательство происхождения наземных животных из морских организмов.Выработка металлических калия и лития несравненно меньше,чем натрия.Литий получают электролизом расплава LiCl+KСl,а калий—действием паров натрия на расплав КСl,поступающий противотоком к ним в специальных дистиллированных колоннах(из верхней части которых выходят пары калия).Рубидий и цезий в больших масштабах почти не добываются.Для получения небольших количеств этих металлов удобно пользоваться нагреванием в вакууме их хлоридов с металлическим кальцием.При отсутствии воздуха литий и его аналоги представляют собой серебристо-белые (за исключением желтоватого цезия)вещества с более или менее сильным металлическим блеском.Все щелочные металлы характеризуются небольшими плотностями,малой твёрдостью,низкими температурами плавления и кипения и хорошей электропроводностью.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]