Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Винах д, комер модель, пром зразок 5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

9. Правові наслідки припинення чинності виключних майнових прав інте­лектуальної власності па винахід, корисну модель, промисловий зразок

1. У разі припинення чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловик зразок ці об'єкти можуть вільно та безоплатно використовуватись будь-якою особою, за винятками, встановленими законом.

2. Якщо у зв'язку з достроковим припиненням виключних майнових прав інтелекту­альної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок завдано збитків особі, якій було надано дозвіл на використання цих об'єктів, такі збитки відшкодовуються особою, яка надала зазначений дозвіл, якщо інше не встановлено договором чи законом.

10. Відновлення чинності достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок

1. Чинність достроково припинених виключних майнових прав інтелектуальної влас­ності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути відновлено у порядку, встановленому законом, за заявою особи, якій ці права належали у момент їх припинення.

ЦК встановлює загальне правило, відповідно до якого достроково припинені виключні майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок можуть бути поновлені за заявою особи, якій вони належали на момент дострокового припинення.

Відновленню можуть підлягати тільки достроково припинені виключні майнові права (ст.466 ЦК). Що стосується виключних майнових прав, які припинені у зв'язку із закінченням встановлених строків їх чинності (ст.465 ЦК), то вони відновленню не підлягають, а можуть бути подовжені у випадках, передбачених законом.

11. Визнання прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок недійсними

1. Права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановлених законом.

Права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок можуть бути визнані недійсними.

Відповідно до ст. 33 Закону "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" патент може бути визнано у судовому порядку недійсним повністю або частково у разі:

а) невідповідності запатентованого винаходу (корисної моделі) умовам патентоздатності, що визначені ст.7 цього Закону;

б) наявності у формулі винаходу (корисної моделі) ознак, яких не було у поданій заявці;

в) порушення вимог ч.2 ст.37 цього Закону (йдеться про випадки, коли мало місце порушення порядку патентування винаходів, корисних моделей в іноземних державах);

г) видачі патенту внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб. Аналогічні положення закріплені ст-25 Закону "Про охорону прав на промисло­ві зразки".

12. Право попереднього користувача на винахід, корисну модель, промисло­вий зразок

1. Будь-яка особа, яка до дати подання заявки на винахід, корисну модель, промисло­вий зразок або, якщо було заявлено пріоритет, до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала винахід, корисну модель, промисловий зразок в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою (право попереднього користувача).

2. Право попереднього користувача може передаватися або переходити до іншої особи тільки разом із підприємством чи діловою практикою або з тією частиною підприємства чи ділової практики, в яких було використано винахід, корисну модель, промисловий зразок або здійснено значну і серйозну підготовку для такого використання.