Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БУХ ОБЛІК 3 тема.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

Тема 3. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

  1. Поняття бухгалтерського рахунку.

  2. Рахунки синтетичного і аналітичного обліку.

  3. Подвійний запис.

  4. Оборотні відомості по синтетичних рахунках.

  5. Оборотні відомості по аналітичних рахунках.

  6. План рахунків та його характеристика.

  7. Класифікація рахунків за їхнім економічним змістом.

  8. Класифікація рахунків за призначенням, побудовою та балансом

  9. Взаємозв’язок між синтетичними рахунками, субрахунками і аналітичними рахунками

  1. Поняття бухгалтерського рахунку

Рахунки – це один з методів бухгалтерського обліку. Вони призначені для реєстрування змін у наявності та стані господарських засобів, джерел їх утворення, які виникають у процесі виробничо – господарської діяльності підприємств.

Рахунок – це спосіб групування, поточного обліку і контролю за наявністю і рухом майна підприємства, джерел його утворення, господарських процесів та їх результатів.

Бухгалтерський рахунок має вигляд двосторонньої таблиці: в одній фіксується збільшення, в другій – зменшення. Ліва сторона називається дебет, а права сторона – кредит. Кожен бухгалтерський рахунок має свій номер та назву, передбачені Планом рахунків. По кожному відкритому рахунку неодмінно показують початковий розмір господарських засобів чи їх джерел станом на початок звітного періоду. Цей залишок називають початковим сальдо.

Періодично на рахунках підсумовують обсяги здійснених протягом місяця операцій. Ці підсумки називають оборотами. Розрізняють дебетовий оборот і кредитовий оборот. У кінці місяця визначають новий залишок з урахуванням здійснених за місяць операцій. Цей залишок називають кінцевим сальдо.

Відповідно до складових частин балансу бухгалтерські рахунки поділяють на активні, пасивні та активно – пасивні.

Активні (клас 1 – 3, 8 - 9) – відображають майно підприємства за його складом і розміщенням. Їх сальдо записують в активі бухгалтерського балансу. Початкове і кінцеве сальдо на активних рахунках записують у дебеті.

На активних рахунках дебет означає збільшення, а кредит – зменшення, на пасивних рахунках навпаки.

Пасивні (клас 4 - 7) – характеризують джерела утворення господарських засобів. Їх сальдо є у пасиві бухгалтерського балансу. Початкове і кінцеве сальдо на пасивних рахунках записують у кредиті.

Активно – пасивні рахунки – це рахунки, на яких сальдо може бути і в дебеті, і в кредиті. Якщо на активно – пасивному рахунку сальдо в дебеті, то його слід розмістити в активі балансу, а якщо в кредиті – то відповідно він повинен бути розміщений у пасиві балансу. Здебільшого активно – пасивними є рахунки розрахунків.

Б ухгалтерські записи на активних і пасивних рахунках мають спільну методологічну основу. Відкриваючи рахунок на ньому зверху над таблицею вказують найменування рахунку, записують залишок коштів на початок місяця, відображають операції протягом місяця, підсумовують оборот коштів на рахунок за місяць і виводять залишок, який переходить на наступний місяць як вступний (початковий або сальдо). Сума записів на рахунку за певний період називається оборот. Існує оборот по дебету і кредиту.

Приклад: Рах 31 “Рахунки в банку”

Дт Кт

С. 300

1) 5000 2) 5200

Об. 5000 Об. 5200

С. 100

  1. Залишок на початок місяця 300.

  2. Надійшло коштів за поточний місяць 5000.

  3. Видано коштів за поточний місяць 5200.

Залишок коштів на рахунках бухгалтерського обліку називають сальдо. Залишок на початок місяця початковим сальдо. Залишок на кінець місяця кінцевим сальдо.

В активних рахунках кінцеве сальдо виводиться так: початковий залишок по дебету + оборот по дебету – оборот по кредиту і буде кінцевий залишок по дебету.

В пасивних рахунках навпаки: початковий залишок по кредиту + оборот по кредиту – оборот по дебету і буде кінцевий залишок по кредиту.