Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8-15.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
34.4 Кб
Скачать

10. Поясніть роль християнізація як рушія нового культурного процесу.

Про християнство на Русі було відомо задовго до релігійних реформ Володимира, але вирішальним для процесу християнізації Русі було державне впровадження християнства у 988-990.

Після прийняття християнства почала розвиватися писемність і література. Велику роль відгравала перекладна література, завезена із Константинополя. Виділився самостійний жанр літератури – літописання. («Повесть временних літ») Відбувається розвиток філософсько-богословської публіцистики («Слово про закон і благодать») та особливого жанру повчання морально-етичного характеру («Ізборник», «Повчання дітям»). Вершиною художньої творчості стала героїчна поема «Слово о полку Ігоревім». Характерною рисою є вживання грецької та латинської мови.

Починають будуватися школи в Києві, Новгороді, Володимирі-Великому. Будується велика кількість соборів та церков («Успенський собор», «Спасо-Преображенський собор»). Виникає традиція іконописного мистецтва.

Можна зробити висновок, що християнство мало велике позитивне значення для країни і всього народу. Прийняття християнства дало можливість Київській Русі вийти на загальноєвропейський культурний рівень.

11. Дайте оцінку культурі Київської Русі як джерелу культури українського народу.

Українська культура бере свої витоки з культури Київської Русі.

Проаналізуємо розвиток культури Київської Русі.

Після прийняття християнства починається розвиток всіх сфер життя. Відбувається і розвиток писемності, науки, освіти, архітектури, живопису, музики та ін.

Щодо писемності, так літературна мова ділиться на церковнослов`янську та давньоруську. Починають складатися юридичні акти («Руська правда»), літописи, пам`ятки світської літератури («Слово о полку Ігоревім»), відбувається розвиток оригінального жанру – повчання морально-етичного характеру («Ізборник», «Повчання дітям»). Стає популярною житійна література, присвячена біографіям духовних і світських осіб, канонізованих церквою («Житія» княгині Ольги, Володимира Святого).

Потреба держави у грамотних адміністраторах та дипломатах привела до створення шкіл у Києві, Чернігові, Володимирі-Волинському. В 1086 р Онука Ярослава Мудрого засновує у Києві жіночу школу при Андріївському монастирі.

Починається виділення науки в самостійну галузь. Вивчення арифметичних дій, дробів, обчислення процента, площі круга. Основні знання здобувають з підручників перекладених з грецької мови.

Також починається великий розвиток архітектури. Будується велика кількість соборів та церков, що допомагає людям бути ближчими до «бога», а країні надає великий крок у перед у розвитку культури.

Навіть по декілька розглянутих елементів розвитку культури Київської Русі можна сказати – вона є єдиним джерелом української культури. Це буде не помилка, бо на мою думку, без цієї спадщини, української культури просто б не було.

12. В чому полягало історико-культурологічне значення християнізації Київської Русі?

Історико-культурологічне значення християнізації Київської Русі полягало в тому, що було об`єднано велику кількість народу і введено зовсім нову віру, але не дивлячись на це впровадження християнства дало поштовх розвитку культури країни та народу.

(остальное можно взять с выше написанных вопросов).

13. Визначте цивілізаційну роль Візантії в розвитку української культури.

Ще в ІХ ст. поширюються активні контакти Київської Русі з Візантією по знаменитому шляху “з варягів у греки”.

Наступним кроком стає похід князя Аскольда на Царгород у 860 р., який фактично започаткував хрещення Русі. Потім, у середині Х ст., - поїздка княгині Ольги до імператора Константина Багрянородного, і як наслідок - посилення торговельно-економічних зв’язків між двома державами та поширення християнства на Русі. А шлюб сестри візантійського імператора Василія ІІ - Анни - з київським князем Володимиром завершує перетворення християнства на державну релігію Київської Русі, хрещення якої відбулося, як відомо, в 988 р.

Засвоюючи більш розвинену візантійську культуру і через неї – досвід і надбання європейської і частково східної культур, культура Київської Русі виявила яскраву самобутність. Про це свідчить оригінальна література Київської Русі, наприклад «Слово о полку Ігоревім» - твір, що не має прецедентів у візантійській літературі і відрізняється від західних епічних поем. Своєрідністю відзначені також архітектура і інші мистецтва Київської Русі. Безперечно, Софія Київська немислима без Софії Константинопольської, але вона певно свідчить і про відмінності двох культур. Константинопольська Софія має форму базиліки з одним величезним куполом, Київська – форму хрестово-купольного храму з малими куполами навколо центрального куполу і багатокуполове завершення, характерне для древньоруського стилю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]